Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (9)

plakát

Saljut-7 (2017) 

Zpracování na úrovni (s přihlédnutím k rozpočtu je dokonce velmi zdařilé), odklon od reality taktéž značný, ale nikde jsem neviděl noticku, že by se jednalo o film podle skutečných událostí. Vlastně taková Gravitace na ruský způsob. Pro fanouška kosmonautiky se tam sice najdou nějaké ne zrovna malé nesmysly, ale celkový dojem z tohoto filmu mám velmi kladný.

plakát

Robocop (2014) 

Udělal jsem chybu, že pod tlakem Verhoevenova původního zpracování jsem očekával něco nápaditějšího. Postavy jsou dosti ploché, děj nějaký zkratkovitý. Čest výjimkám v podání Oldmana a Jacksona, ale ti to sami nezachrání. Snahu nechat se vtahnout do světa extrémní oligarchie versus lidé jsem měl (mám tyhle technologické dystopie rád), ale výsledek se zkrátka nedostavil. **

plakát

Elysium (2013) 

!!! Možný spoiler !!! Neill Blomkamp nám po Districtu 9 naservíroval další sci-fi se silným zaměřením na sociální tématiku. Tentokrát ne tak syrově realistické (ale jen o chloupek, lesk smetánky a bída chudiny prochází celým filmem), méně explozivní (ačkoli obsesi z explozí lidských těl opět nezapře, byť v mnohem mírnějším počtu), více předvídatelné a více patetické, což beru jako úlitbu Hollywoodu. Sice jsem narazil na různá WTF (našroubovat na tělo exoskelet přes triko, no, proč ne...), ale celkový dojem pozitivní. Sharlto si svýho bezskurpulního hajzla vystřihl s grácií, Fosterová, ač hraje taky pěknou svini, je mnohem mdlejší (pravda, nemá tolik prostoru). Celkově za ****, určitě si dám v budoucnu opáčko, i když na režisérovo celovečerní třicetimilionovou prvotinu nemá.

plakát

Nevědomí (2013) 

Precizní uvěřitelné efekty, perfektní hudba, vymazlený design, až TRONovsky sterilní hi-tech prostředí, to vše si mě získalo, ovšem po stránce příběhové jde o kompilát již viděného, navíc v druhé půli už trochu nudný kompilát. Kdo by při scéně v TET nevzpomněl na odstavení HAL9000 z druhé vesmírné odysey? Toma Cruise mám narozdíl od hlavního proudu na ČSFD docela rád. Kdyby to při stejném zpracování a obsazení bylo trochu originálnější, neváhám s plným počtem, takhle to bohužel je pouze za lepší 4*. Jo, tu "raketoptéru", ve které technici oblétávají rozflákané drony CHCI! Motorku si nechte :)

plakát

Demolition Man (1993) 

Mám rád tyhle variace na Huxleyovu vizi "dokonalé" (rozuměj fašizující se) řízené společnosti. Když k tomu připojím akci, vtip, úžasnýho psychopatickýho záporáka, mile přiblblou Sandru Bullock (vlastně mile přiblblé spořádané obyvatele San Angeles), bezkontaktní sex (a jak se Sly na Sandru těšil :)) ), tři mořské mušle (o kterých nikdo vlastně neví, jak fungují) a opravdu dobrej krysí burger, tak vzniká mile ujetá akční komedie, ve které je spousta zábavy. Buď dobrý, Johne Spartane! Viděno nejméně 10x, jeden z nejlepších Stalloneho filmů a jedna z nejvtipnějších dystopií, co jsem viděl.

plakát

Pacific Rim - Útok na Zemi (2013) 

Vlastně ani nevím, co jsem to viděl. Předpokládal jsem alespoň trochu konzistentní akci a hlavního hrdinu víc vnitřně rozervaného. Fyziku a logické uvažování jsem ze zkušenosti nechal za dveřmi a přesto mi tento bezesporu vizuálně orgastický počin ani jednou necukl koutky úst a párkrát jsem se přistihl, jak si dávám dvojitý facepalm. Chtěl jsem za vizuál dát 3*, bohužel, ač mám Rona Perlmana moc rád, tak ta jeho poslední scéna tu třetí hvězdičku spolehlivě vymazala. Dvojice vědátorů a malá (i velká, samozřejmě) Mako jsou z filmu asi to nejlepší, komixové zpracování kamery sedělo, vizuál okázalý, ale jaksi tomu chyběla zvládnutá akce.

plakát

Hvězdná pěchota (1997) 

Mnohými zcela nepochopená politicko-společenská satira, plná záměrně přehnané agitky a zalitá hektolitry různobarevných tělních tekutin, či gelů. Poprvé mě dostaly do té doby nevídané efekty, po letech spíše perfektní vykreslení fašistické budoucnosti. Jeden z mála filmových klenotů, ke kterým se rád vracím.

plakát

Cosmos (1980) (seriál) 

Přes tři dekády překotného vývoje kosmologie a astronomie jsou v tomto seriálu patrné, ale místy až lyrické zpracování, hladce kombinované se stravitelnou formou výkladu problematiky, dodává tomuto dílku velmi příjemnou náladu. Carl Sagan byl jedním z mistrů popularizace vědy, dokázal být zároveň vědcem i tázajícím se dítětem.

plakát

Úder otevřenou dlaní (1983) 

Poprvé jsem tento film viděl v kině s úderným názvem (Svět nebo Mír) v době ještě tuhé totality. Toporné herectví, Číňani hrající Rusy (bez křestních jmen, jak je pro Čínu typické a pro mě trochu nepochopitelně neobsazeni "kulatookými" herci, kteří se v tomto snímku - ač se to na první pohled nezdá - vyskytují na komunistickou Čínu hojně v publiku při zápasech), jednoduchý příběh o vnitřní morálce a národní cti. Ale zasáhl nás všechny, protože jsme následující dny ve škole předváděli svá kung-fu a jak jsem zjistil, tak jména Bičko, Datlov a Tung Fang Su se mi z hlavy po letech nevypařila. I přes nedokonalosti by to bylo na čistých 5*. Podruhé shlédnuto s odloženými dětskými brýlemi, stále se mi líbilo, nicméně, jak tu píší ostatní - ubrečený Bičko ani kazašsky vypadající Datlov nejsou tak hroziví. Hlavní hrdina se nejak nesnaží ukázat charisma, necpe nikomu že je z vesnice (hej :) z vesnice! ), ale to nevadí. Tung Fang Su je zkrátka borec. 2* za kung-fu, 1* za znovuobjevenou zábavu, 1* za nostalgii.