Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Fontána

Fontána (2006)

Pohled na křehkou umírající Rachel Waisz vám vžene slzy do očí, při pohledu na jejího zarputile pracujícího muže Hugha Jackmana ucítíte sami jeho beznaděj a zoufalství a nejsilněji na vás snímek zapůsobí v intimních scénách, které Aronofsky dávkuje s odzbrojující jemností. Tři roviny děje se postupně ovlivňují a střetávají a nutí vás přemýšlet až do konce. Každá rovina má navíc vlastní emocionální náboj, takže zatímco tiché putování muže s umírajícím stromem působí zklidňujícím dojmem (a také funguje jako naprosté vizuální obžerství), rovina ze současnosti vás úspěšně zdeptá. Mimořádně depresivní koktejl pak podbarvuje nádherná hudba - vyťukávaný klavír a cella. Atmosférická meditace o smrti nejbližších, o smíření a o lásce, která je silnější než smrt.

Ondine

Ondine (2009)

Jordan točí filmy se zvláštní poetikou a nejinak je tomu i u Ondine. Smutný rybář s tváří skvělého Colina Farrella se zamiluje do mladé dívky, kterou vytáhne z moře (sympaticky neokoukaná Alicja Bachelda). Je to mořská panna nebo je to obyčejná žena? A dopadne to dobře? (u téhle otázky jsem trnula do posledního okamžiku) Scénář po člověku nechce, aby nad něčím zdlouhavě přemýšlel nebo si lámal hlavu, ale aby se nechal pohltit atmosférou pohádky střetávající se s realitou.I přes to, že Jordan člověka nechává váhat v mystifikujících situacích, působí pointa filmu přirozeně a hladce. Prostředí irského rybářského města působí neotřele, a civilně, což filmu jen přispívá. Co pak trochu zamrzí je kamera, která mohla dle mého názoru být trochu lepší - takhle působí Ondine místy jako televizní film. Menší mouchy by se našly třeba i v uspěchaném závěru filmu, ale i přes to působí Ondine kompaktně a příjemně, takže doporučuji všem, kdo neviděli.

Sunshine

Sunshine (2007)

Tým vědců letí ke slunci nahodit ho nukleární náloží? Haha. Takových blbostí už tu bylo. Hlavní "tahák" pro mě bylo pár známých jmen v titulcích a to hlavně jméno Cillian Murphy. Po shlédnutí snímku musím říct, že ano, takových námětů už tu bylo, ale Sunshine není žádná blbost. Film totiž více než nějakou inovativní myšlenkou zaujme především obsazením a hereckými výkony. Ach ano, a také krásnými pohledy do slunce. Atmosféra na vesmírné lodi je tíživé a houstne s každou minutou a na to mrazení v zádech, když postavy zjistí, že se na palubu "něco" dostalo, připomínalo posvátnou hrůzu při prvním sledování Vetřelce. 80%. A samozřejmě za mě asi tak pomyslných 100% navíc za toho Cilliana.