Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (13)

plakát

Agatha Christie's Poirot - Pět malých prasátek (2003) (epizoda) 

Absolutně nejlepší Poirot. Atmosféra (kamera), gradace příběhu s úžasným závěrem a skvělé vedení herců (režie), emoce. K takovému hodnocení jsem dospěl po třetím shlédnutí série a po životních zkušenostech, které jsem prožil a přežil. Jedinou bytostí, která se dokáže až neuvěřitelně obětovat, a také, nevratně a rychle překročit tenkou hranici z lásky k spalující nenávisti, je žena. Naštěstí ne každá. :)

plakát

Einstein geniální (2015) (TV film) 

Vynikající dokument, který by měli pouštět v hodinách fyziky mladým studentům. Velmi poutavé komentáře ve filmu vystupujících expertů.

plakát

Dokonalý svět (1993) 

Nejlepší Kostnerův film. Díky Eastwoodovi.

plakát

Vysvobození (1972) 

"Don't never do something like this again. Don't come back up here. I'd kinda like to see this town die peaceful." To jsou šerifova slova, kterého si zahrál James Dickey, jedna z ikon jižanské literatury, v závěru filmu. Knihu jsem četl dvakrát, a film viděl teprve nedávno, 44 let po jeho vzniku, i když jsem o jeho existenci věděl. Boorman tehdy odvedl skvělou práci s minimálním budgetem a jsem si jist, že generace filmařů o něm přemýšlela.. Ten film by měl vidět každý fanda filmového umění, ať už je jeho hodnocení jakékoliv. Pro mne, přestože nemůže dosáhnout kvality předlohy (ta je psána v dramatičtější Edově ich formě na rozdíl od filmu), jde o poctivé řemeslo se skvělou kamerou Zsigmonda. Důkazem toho, že to není film, který hned zapomenete, je nekončící diskuse proč Drew vypadl z kánoe, je zabitý vidlák z útesu stejný s tím, kterého potkali v lese, jak si Ed přivodil zranění šípem, proč Ed zahodil pušku s lukem a šípy do řeky, apod. Dickey s Boormanem považují za důležitější jednoznačné odpovědi na jiné otázky. :)

plakát

Atlas mraků (2012) 

David Mitchella jsem objevil s Atlasem mraků. Jeho úžasná fantazie, vypravěčství a logika mi blízká mne okamžitě uhranuly. Když se mi něco podobného stane a dílo se zfilmuje, nikdy nejsem mezi prvními v kině. Naopak, obrazy a dějové linky z četby jsou v mé hlavě hýčkány a občas si na ně sáhnu ve vzpomínkách. Když je potřebuju oživit, přečtu si knihu znovu. Od vydání jsem ji četl třikrát, musel jsem, je to úchvatné dílo. Až to vše uzraje, kritika filmu podle předlohy je vesměs pozitivní, zvědavost převáží nad obavou, že to režisér nedal a architektura předlohy se v hlavě naruší - na film se konečně podívám (AM až v 2016). Zfilmovat AM je o velké odvaze a invenci, a musím přiznat, že se to tvůrcům povedlo víc, než jsem čekal. Skvělý film skvělého Týmu, který může připadat jako složitý, honící hodně zajíců na poli najednou, ale to je spíš problém diváka, jeho vybavení a koncentrace. Už se těším na Davidův Dům za zdí pod vánočním stromkem. :-)

plakát

Bella a Sebastián (2013) 

Čistá freska, vyplněná kresbou postav, překrásnou hudbou a nádherně nasnímanými horami, které jsou pořád stejně úžasné jako v roce 1943. Poprvé jsem vytáhl mého syna na hraný film, který není vyloženě akční - a hleděl. Povedený večer posledního dne jeho jarních prázdnin.

plakát

Skalpel, prosím (1985) 

Jeden z našich nejlepších z 80.let. Po dlouhé době jsem si ho znovu užil, tedy hlavně MM v životní roli.

plakát

Gravitace (2013) 

Dávám přece jen pět hvězd. Ani ne tak za perfektní vizualizaci, ale kvůli strhujícímu výkonu Sandry, naprosto mimořádně nasnímané inner game pasáži na ruské stanici, ve které vítězí Sandřino druhé Já a za úsporné, a skvělé vykreslení rozlišných předností muže a ženy.

plakát

Muži v naději (2011) 

Nuda plná klišé. Občas jsem měl dojem, že se dívám na sestřih reklamních šotů režiséra. Film mě ani lidi kolem ani nepobavil, ani nic nedal. Ani nemohl. Výkon Stašové a pohyby pražské Slovenky jsou na to hrozně málo. Produkce diváky silně podceňuje a režisérovi už je jedno, co dělá a jestli rozvíjí to, čeho je schopen. Money counts...

plakát

Není nad Jimmyho (2000) 

Dobrý film. Možná víc o problémech Angličanů dole než o samotném fotbale.Násilnosti srpna 2011 v Manchesteru jsou dokladem toho, že spousta věcí je jinak než by měla nebo mohla.