Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrátiť štrnásť rokov starý jasný prípad vraždy je veľká výzva a Poirot neodmietne. Vznikne tak skladačka zo spomínania piatich podozrivých, kde všetko do seba dokonale zapadá. Film je bez akýchkoľvek hluchých miest, nie je nutné žiadne zoznamovanie s osobami, všetky charaktery vyplynú hladko z ich rozprávania. Veľmi dobrá atmosféra a na konci ešte nečakaný dodatok. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01 - Jiný režisér, jiná kamera, jiné pojetí ... není to zrovna špatné, je to jiné. Trochu mi vadila třepající se kamera ve vzpomínkách na minulost, nedělalo mi to dobře na oči a u detektivky to rozptylovalo zbytečně moji pozornost, kterou jsem mohla víc věnovat ději. Poirot je požádán o přezkoumání zločinu, který se stal před x lety a obchází postupně všechny osoby, které byly přítomny oné vraždě, za kterou byla již jedna žena popravena, ale její dcera potřebuje vědět pravdu. Často to bylo jako v mlze nebo přes nějaký šedý filtr, naopak vzpomínky zářily nažloutle. O herectví Sucheta nemá cenu se vůbec zmiňovat, jako by se Poirotem narodil. A jako ženská musím vysmeknout uznání dámám Aimee Mullins a Rachael Stirling. Strašně jim to slušelo, nádherně je namaskovali a načesali. Ale bohužel i když byla předloha od Christie úžasná a bylo poutavé sledovat, jak každý viděl onen den z jiného úhlu, tak bohužel zpracování bylo chladné a nedýchala na mě ta dobovost jako v dosavadních dílech. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mladá žena chce zjistit, co se stalo jejím rodičům před čtrnácti lety a Hercule Poirot se ujímá vyšetřování, strhující příběh o rodině talentovaného malíře je odvyprávěn v melancholické atmosféře vzpomínek a za doprovodu krásného klavíru.. Dostáváme pět verzí od svědků oné události a výborný David Suchet poskládá všechny střípky skládanky v jeden celek, skvělá práce, bravo.. ()

Pet 510 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jo jo. Právě tady jsem v osmi letech objevila toho geniálního, rozkošně namyšleného mužíčka s vejčitou hlavou a obřím knírem, který úzkostlivě našlapuje na přírodních cestičkách (když je donucen tak nedůstojnou cestu zvolit),který je BELGIČAN a má nepochopitelnou zálibu v bylinkových čajích. Já ho zbožňuju... Co se prasátek týče myslím že je to opravdu jeden z nejlepších Poirotů a z nejlépe zfilmovaných Poirotů. Je nejenom geniální a dramatický jako vždy, ale je i jímavý a tak nějak... krásný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejspíš jedna z nejlepších Poirotových adaptací, rozhodně moje nejoblíbenější. Tolik poetiky a citu se najde v málokterém celovečerním filmu, nemluvě o takřka impresionistickém obrazu a nádherné hudbě. Herci svým postavám vdechli život doslova a do písmene a jejich vášněmi zmítané osudy opravdu bodají do srdce, pokud jste naladěni na stejnou vlnu. Z protagonistů z trochu osobních důvodů vyzdvihnu Tobyho Stephense... viděla jsem ho tady den po sledování Dnes neumírej a musela jsem si říkat: "Je to opravdu ten stejnej chlap?" Je, kdyby nic, tak zuby to řeknou za něj. Ale to jen tak mimochodem, zkrátka tohle si pustím ráda znovu a znovu, když mám depku nebo záchvaty melancholie. Jeden z těch filmů, které mi opravdu změnily život (nebo náhled na něj). ♥♥♥ ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)
  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)

Reklama

Reklama