Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Krvavá jatka na pláži Omaha Beach během vylodění Spojenců v Normandii byla jednou z nejhroznějších událostí v tomto období 2. světové války a téma čekalo na Spielberga, který si troufl a dokázal celou událost naprosto věrohodně natočit. Tomu ovšem nutně předcházela dlouhá příprava teoretická (studium historických dokumentů a podkladů), praktická i technická. Díky poměrně dlouhému výcviku herců se z nich stala elitní jednotka a jejich výkony jsou věrohodné. Scénář byl pochopitelně přizpůsoben hollywoodským potřebám, aby film byl divácky atraktivní, ale to nepostihlo bojové scény, které jsou natočeny naprosto famózně. Oba vrcholy filmu – scény z vlastního vylodění a závěrečná bitva o most od prvopočátečních příprav až do příletu spojeneckých letounů a příchodu osvobozující pěchoty – diváky vtáhnou do děje a jednoznačně ukážou, co je to válka.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992)

Jeden z nejlepších filmů české kinematografie. Výborný scénář i režie. Je zbytečné psát o vynikajícím obsazení, protože samotný Bolek Polívka je zárukou vysoké kvality. V tomto filmu mohl doopravdy ukázat všechno ze svého, především komického umění. Množství vtipných hlášek, zejména v jeho podaní, obohatilo tento film nejvíc. Ale i další postavy byly výborně rozpracované a víceméně i věrohodné. A opět se potvrdila velká pravda, že pokud máš peníze a jsi bohatý, máš i spoustu kamarádů. Skuteční kamarádi jsou však ti, kteří tě berou, i když si chudý. A takových je bohužel hodně málo.

Slunce, seno, jahody

Slunce, seno, jahody (1983)

Výborná česká komedie Zdeňka Trošky o české rodince z Hoštic. Film se spoustou zlidovělých hlášek, který můžu vidět 12x do roka a stejně mě neomrzí. Přesně takovouhle vesničku totiž znám - babky drbalky, co vědí o všem ještě dřív, než se to stane, světaznalí pantátové s pivem v ruce a z trenclí kynoucím břichem, srdcervoucí lovestory z kravína... A hlavně vynikající Helena Růžičková, do které by to nikdo neřekl, že se narodila a vyrůstala v Praze. Tady z ní je "jézedačka" jedna báseň! Myslím, že něco podobného už nikdo nikdy nenatočí...

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Pelíšky patří do pokladnice českých filmů díky vynikajícímu hereckému obsazení a vtipně i zároveň citlivě vyprávěnému příběhu o nelehké době šedesátých let. Troufám si tvrdit, že jde určitě o nejlepší film Jana Hřebejka a že už pravděpodobně nebude překonán. Každá scéna je vtipem sama o sobě a člověk se jim může smát pořád dokola a přiznám se, že je mi při scéně, kdy dojde ke vpádu Rusů do vlasti, Jiří Kodet hraje na klavír státní hymnu a svým psím pohledem ho sleduje Eva Holubová s rozmazanou řasenkou je mi pokaždé nanic. Životní role hned pro několik výborných českých herců. A píseň Sluneční hrob od Blue Effect je...no, prostě nádherná.

Přepadení v Pacifiku

Přepadení v Pacifiku (1992)

Jeden z nejlepších filmů ve kterém svůj umělecký výkon stvárnil Steven Seagal, který zde hraje kuchaře Rybacka. Tento herec potvrdil, že patří mezi největší hvězdy akčních filmů v Hollywoodu. Děj tohoto filmu je velmi pestrý a poutavý. Je tam plno napětí a vynikajících scén, které nejsou přehnané jako v jiných filmech. Akčňák mohu vydět kdykoliv i díky Tommy Lee Jonesovi, který zde hraje padoucha a chce se zmocnit bitevní lodi Missouri.