Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (261)

plakát

Johnny (2022) 

V Polsku ty církevní témata prostě umí. Zase další příběh ze života (mně doposud neznámého) kněze, který následuje odkaz: Cokoliv jste učinili jednomu z nejposlednějších lidí, mně (Ježíšovi) jste učinili...Ztvárnění Dawidem Ogrodnikem na jedničku a jestli je to prvotina režiséra, tak to klobouček. Říkám si, že takovýto přístup kněze k lidským potřebám, má dnes větší význam než 1000 kázání a nedělních bohoslužeb. To je odkaz jako hrom!

plakát

Muž jménem Otto (2022) 

Dojemný a tolik pravdivý příběh. Tom Hanks je prostě sázka na jistotu a mrzouta zahrál bravůrně. Máme možnost nahlédnout také do příběhu Otta a jeho ženy, který nám odkrývá neskutečně hluboký vztah plný citu, porozumění a krásné manželské lásky v dobrém i ve zlém. Jsem rád, že se dnes ještě natáčí takové dojemné příběhy, které jsou takovým duševním i duchovním pohlazením. Jedna postava možná našroubovaná, ale velmi citlivě. Švédský originál jsem zatím neviděl, ale mám chuť si ho pustit taky. Hudba a songy na výbornou. Po delší době člověk odchází z kina nadšen a s pocitem radosti.

plakát

Labyrint světa a ráj srdce (2020) (seriál) 

Jsem ten typ člověka, který prvně kouká na film a pak šáhne po knížce. Myslím, že jsem dosud neviděl tak ucelené a srozumitelné podání Labyrintu. Zpracovat toto veledílo Komenského do filmové podoby (ještě k tomu animované), to musela být opravdu výzva. A tvůrcům se podařilo! Zajímavým podáním předali hluboké myšlenky, které nám Učitel národů zanechal. Jednoduchá animace do kterého dali tvůrci kus svého srdce. Plusem je určitě hlas protagonistů pana Lábuse a Kaisera. Věřím, že se museli u natáčení dobře bavit. Ne všem musí tento krátkometrážní formát vyhovovat, určitě bude k vidění i celovečerní verze, ale seriál má zacílit také na školy, kde má vyvolávat diskuzi nad každým tématem. Nevím jestli Labyrint je dnes povinou četbou, ale vnímám, že Labyrint může být skvělou možností se dovědět více nejenom o Komenském, ale hlavně k čemu se hlásil a s kým se jako on sám, či poutník na tomto světě setkal - s Ježíšem Kristem. Toto jsem si odnesl jako člověk, který se sám potýká a někdy i ztrácí v labyrintu tohoto světa, ale našel i ráj srdce. Více takových skvostů.

plakát

Tenet (2020) 

Tenet není pro každého a ne každý bude vědět po jednom shlédnutí, která bije. Jako velký biják to je, to žádná. Nolan stále dobře ovládá své řemeslo a má neskutečný talent. Cením si té poctivé filmařiny, minimum zvlášních efektů a hlavně toho zajímavého nápadu. Co nejde v reálném životě, tak to velké plátno snese s velkou grácií. Žádné přirovnání, analogii tam prostě nehledejte. Je to prostě biják jak poleno. Více takových promýšlených snímků. Viděno v IMAXu.

plakát

Richard Jewell (2019) 

Takové příběhy píše sám život a Eastwood tomu umí dát tu správnou fazónu. Jednoduchý člověk, který jen chce dělat svou práci dobře a svědomitě. Eastwood ve svém věku stále umí natáčet ty obyčejné lidské příběhy s patřičnými emocemi. I přes možná tragikomický příběh je zde vždy ta závěrečná naděje. Nemusím vždy vidět, že zlo je potrestáno, ale že to dobré, je vyzdviženo. Jednoduchá filmařina postavená na skvělém prokreslení hlavních i vedlejších postav. To chce fakt pevné režisérské vedení. Jsem zvědav, kolik těch filmů ještě Clint Eastwood natočí. Po těch popcornových filmech plných efektů je to balzám pro duši. Marně přemýšlím, zda se něco podobného točí i u nás. Marně. Za mně plný počet.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Ryze chlapská záležitost. Hodnoty přátelství, rodiny, touha vítězství a úcty. Líbí se mi ta poctivá filmařina, silná auta a vykreslení přátelství dvou chlapů, kteří svými sny mění svět (alespoň ten automobilový). K filmu bych přidal žánr rodinný, protože ač se to nezdá i zde hraje rodina a jení podpora důležitou roli. Nejsem sice žádný fajnšmerk na závodní auta, ale film ve mně vzbuzoval takovou tu chlapskou touhu sednout za volant GT40 a projet si nějaký ten závodní okruh.

plakát

Máří Magdaléna (2018) 

Wow. To je přesně ten můj styl vyprávění biblických příběhů. Člověk musí vidět za ty malé odlišnosti či nyance dramaturgicky dané, poselství však vystihuje přesně. Všechny postavy zde měly jasnou motivaci, včetně Jidáše, Petra a hlavní postavy Máři Magdalény. To pak dostanete zase úplný jiný pohled na věc, když čtete ty příběhy v Bibli skoro každý den. Co jsem měl možnost vidět filmy o Ježíši Kristu, Joaquin Phoenix zde zahrál Ježíše zatím filmově nejlidštějším způsobem a pro mně nejvíce uvěřitelným. Nevím jak budou reagovat ostatní křesťané, církev, známí a ateisté. Vnímám, že pro některé tento film bude opět trnem v oku. Já mu po obsahové stránce nemám co vytknout (to, že představitelé mluví anglicky, s tím už asi nic nenadělám). V kině po skončení filmu jsem vnímal jasnou myšlenku, že když se člověk osobně setká s Ježíšem, už nikdy nebude stejný.

plakát

Učitel (2016) (seriál) 

Belfer - no, tak se dělají dnešní seriály...Určitě byla inspirace v severské tvorbě, ale Belfer je dobře zasazen do polských reálií...Jak moc dobrý seriál je, se většinou pozná podle konce, jak moc nám tvůrci odkryjí postavy a poskytnou nám indicie k odhalení pachatele...No a tady jsem překvapen, jak jej scénaristé napsali...Netipoval jsem dobře a myslím, že pramálo lidí dojde k odhalení pachatele ještě před koncem...Herci na výbornou, atmosféra, dialogy...Jo jo, stačí mít dobrý nápad, promyšlený scénář, zápletku, dobrého producenta a točíme...