Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Recenze (19)

plakát

Králova řeč (2010) 

Až uvidím a uslyším v původním znění, možná přidám hvězdu.

plakát

Ohněm a mečem (1999) 

Na americké takzvaně historické filmy jsem už víceméně rezignovala, alespoň na ty nejnovější... Toto je příjemná změna. A to nejen proto, že se zde postavy chovají autenticky, v jasném spojení s dobou, v které se děj odehrává. Takže žádný Orlando-křižák, hlásající něco jako že "každej má svou pravdu", takže je vlastně leccos jedno. Jedno z obrovských neštěstí současné tvorby těchto typů filmů je právě to, že postavy z jakéhokoliv století jsou vlastně současní relativisté. Jinak by nebyli pro masového diváka sympatičtí? Poláci naštěstí alespoň v tomto filmu jdou proti proudu a snad právě proto jsem zde rytířům tolik fandila. Přes jejich pro nás občas nepochopitelnou tvrdost. Ale to k tomu patří. Žádné laciná líbivá prohlášení a změny názorů podle nálady, žádné hledání "pravdy" ve lži. Film mě pohltil (no, ale nevím, zda bych ho celý dala na "jeden zátah"), bitvy byly strhující, dialogy věcné, dobře dávkovaný humor a ta krev se dala též přežít. A hudba mi zněla v hlavě ještě další den. Jednoznačně nejsilnější scénou byl hrdinný odchod na Věčnost pana Podbipiety. Dala bych 4,5. Doporučuji shlédnout v polském originále. Mimo jiné proto, že tam pořád někdo někoho HLEDÁ :-)

plakát

Red (2010) 

Parádní oddechovka s nic moc dějem, zato se skvělými herci, kteří si to takříkajíc "užívají". Nadsázka vás provází celým filmem, který mile plyne a nenudí, baví a těší. Zatímco mnohé akční parodie jsou plné krve, zde má citlivá duše oceňuje absenci této tekutiny.

plakát

Becket (1964) 

Film z doby, kdy se snad ještě "historické filmy" snažily o historickou hodnověrnost. A většinou se jí velmi blížily. Velmi povedená podívaná, se skvělým Burtonem a dle mého trochu přehrávajícím O´Toolem v hlavních rolích. Snad jediným negativem je fakt, že je v některých částech filmu velmi silně zřejmé, že jde původně o divadelní hru. Asi proto ta zmíněná O´Toolova teatrálnost...

plakát

Počátek (2010) 

Skvěle natočený a nápaditý film, který stojí za to vidět na velkém plátně. Za posledních šest sedm let mě v kině nic takovým způsobem "nedostalo", ať si každý velebí Avatary a jim podobné jak chce... Začátek lehce zmatený a těžko uchopitelný, konec vysvětlující, strhující, vyvedený takřka k dokonalosti. Jediné, co bych vytkla, byla menší hra se snovou fantasií - zjednodušeně řečeno, sny přece nevypadají jak skutečnost, stejně jako my se v nich nechováme jak ve skutečnosti, pokud jsme vůbec ve snech sami sebou, funguje zde jiná logika věcí, která by nás v bdělém stavu ani nenapadla, jiná návaznost situací, přechody mezi místy jsou rychlé jako střih filmu, etc. V tomto ohledu snovou atmosféru má ve svých filmech (ale jen v drobnostech) David Lynch, ale tam je to zas většinou taková zvrhlá stránka snů, kvůli které mě jeho filmy už delší dobu nijak zvlášť neberou... Faktem je, že kdyby v Počátku byla větší dávka fantasie ve fungování a struktuře snů, bylo by to na úkor pochopitelnosti a rozpracování jednotlivých tří a nakonec vlastně čtyř dimenzí. Takže já dávám s klidem pět hvězdiček, nejen proto, že nic takového jsem nikdy neviděla (když pominu nikterak zásadní podobnost s Matrixem nebo některými díly Akt X :-)).

plakát

Avatar (2009) 

Pro mě velké zklamání. Viděla jsem v IMAXu a kdybych to viděla bez 3D, bylo by zklamání ještě větší. Vizuálně bombastické, úžasné, ale jako film prostě nic moc. Vlastně ve mně krom již zmíněného vizuálního zážitku nic moc nezanechal. A podle zanechaných stop já většinou filmy hodnotím. Snad bych byla v hodnocení o jednu hvězdičku příznivější, kdyby kolem filmu nebyl takový humbuk. Jenže on byl. Dle mého jeden z nejpřeceňovanějších filmů historie. A Pandora mě jako místo pro život rozhodně neláká...těšila jsem se na hezkou přírodu, a ono neonová divočina. No a rychlý střih, 5 věcí na jednom záběru, akce za akcí, tedy věci, které se tolik oceňují, mi poslední dobou spíše vadí. Asi jsem ztroskotala v minulém století nebo jsem už stará :-) A Wese Studiho jsem skoro nepoznala, jemu prostě kladné či neutrální role nesedí. Co se týče Avatarů, všichni v podsatě stejní, stejně se tváří, stejně se modlí, stejně chodí, stejně bojují, jsou stejně dobří - členové mimozemské sekty? Kde jsou charaktery? Asi toho chci od filmu moc.

plakát

Někdo to rád horké (1959) 

Bezkonkurenční komedie se skvělýma hláškama, výbornýma hereckýma výkonama a skvělou pointou nakonec. A hlavně... dnes už se americká komedie bez zbytečných keců okolo hledá opravdu jen těžko. Zde jsem se ani chvíli nenudila a to jsem to viděla minimálně pětkrát za posledních deset let.

plakát

Africká Královna (1951) 

Nádherná "nesmrtelná" romantika... A vtipná. není co dodat

plakát

Blade Runner (1982) 

Doplnila jsem si základní filmové vzdělání až poměrně nedávno, zato však v rámci jedné z nejvydařenějších party svého života:-), ještě s ranním výkladem o tom, že to vlastně není tak, jak to vypadá a má či mělo to víc konců... Bez diskuse zajímavé... Přijde mi, že hodně pozdějších sci-fi filmů z toho čerpalo...

plakát

Kalifornie (1993) 

Film, který jsem poprvé objevila ještě před hysterií kolem Brada Pitta. Bohu díky, teď už ho (Brada) nějak nemusím. Ale film je zajímavý, dalo by se říci netradiční, Brad a Juliette hrajou dost velký magory (a skvěle), to se jen tak nevidí. Kdysi mi to přišlo i dost vtipný, některé hlášky jsme s kamarádkou neustále citovaly. Ale nakonec s odstupem to všechno vyznívá spíše hodně drsně až smutně... David Duchovny hraje nezajímavě, ale od něj v takovémto druhu filmu ani nic jiného nečekám.