Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (446)

plakát

Aein (2005) 

Korejské milostné drama o krátkém a intenzivním vzplanutí, jež končí trochu smutně s pocitem promarněné šance. Pro mě opět zbytečně silná asijská emotivita, jež je ovšem vyvážená krásnou kamerou i exteriéry a solidními hereckými výkony. Otevřenější erotické scény filmu prospívají, avšak Dívka mi nepřišla nijak zvlášť sexy. Celkově snímek ovšem nenabízí nic nového, takže nemohu dát víc než tři hvězdy.

plakát

Aglaée (2010) 

Lehké a jasné - první lásky, nevyzrálost a souboj mezi vlastní míněním a všeobecným stádním diktátem oblíbenosti. Aneb ani ve 12 letech život není lehký. Dobré herecké výkony a čtyři hvězdičky.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Tichá voda břehy mele - tak na mě Alois Nebel působí. Líbí se mi zvláštní pomalé tempo filmu, líbí se mi výtvarná stylizace a genius loci Jesenických Sudet. Výborná je i hudba, která snímek skvěle doplňuje a věrně vystihuje jeho melancholický nádech. Na druhou stranu jsou ovšem obě hlavní dějové linie poměrně jednoduché, až banální. Rovněž motivace a vývoj postav nejsou na první pohled zcela zřetelné. Nejsem si tedy jistý, zda se Alois Nebel významným způsobem prosadí v letošním oskarovém klání, kam byl za Českou republiku nominován. Po druhém shlédnutí ve svátečním čase na sklonku 2014 zvyšuji hodnocení na čtyři hvězdičky, Alois Nebel je ve své náznakovosti a mlhavosti přesvědčivý a působivý.

plakát

Alphaville (1965) 

Tajemně podmanivá atmosféra Alphaville a hluboké černé oči Anny Kariny mě pohltily. Film ale zůstává experimentálním poselstvím a přes vynikající režii mě příběh zdaleka nezaujal tak jako jeho vizuální stránka. Tři hvězdičky.

plakát

Aluna (2012) 

Aluna nabízí neuvěřitelně poutavý vhled do naprosto odlišné kultury indiánského kmene Kogi. Hluboké znalosti našeho světa a kosmu, přirozená moudrost a dokonalé sepjetí s přírodou mě fascinují. S formou snímku je dalo jistě daleko více pohrát, avšak obsah je neskutečně inspirující a podnětný. Tento Ereirův dokument navazuje na skromnější a o dost méně působivé Varování staršího bratra. Zdá, že mladší bratr je nepoučitelný. Silné čtyři hvězdy.

plakát

Americký sniper (2014) 

Velmi solidně natočený film, jak je ostatně u Eastwooda dobrým zvykem. Tentokrát Clint vypráví o životě Chrise Kyla, nejlepšího odstřelovače iráckého konfliktu. A příběh je to jednoduchý, bez zbytečného balastu, patosu či kýče, přesto dostatečně poutavý a svěže ubíhající. Bradley Cooper dokázal v hlavní úloze zdařile vystihnout pohlcení muže válkou i obtížný návrat do normálního života a ne nadarmo si za tuto roli vysloužil nominaci na Oscara. Celkově velká spokojenost a čtyři hvězdičky.

plakát

Andělský podíl (2012) 

Nesmírně příjemný film hřejivý jak skotská whisky. Vypráví s notnou dávkou humoru skoro pohádkový příběh o tom, že v každém grázlíkovi je někde uvnitř schovaný alespoň malý kousek dobra a zaslouží si dostat šanci. Základem úspěchu Andělského podílu je kvalitní scénář a autentické herecké výkony, které dovedly snímek až ceně poroty v Cannes. Za mě pěkné čtyři hvězdičky.

plakát

Animovaný život (2016) 

Milá sonda do života jednoho autisty, Owena Suskinda. Je natočená velmi "americky", utříděně a strukturovaně, s mnoha svědectvími jeho blízkých, a dobře mapuje cestu, po které Owena došel až do současnosti. Měl dle mého názoru velké štěstí, že jeho rodiče objevily způsob, jak s ním komunikovat a jak mu svojí láskou pomohli zakotvit v "našem" světě. Owenův otec, Ron Suskind, film produkoval a zakončil tím přerod dezorientovaného a nepochopeného vedlejšího hrdiny v hrdinu hlavního. Velmi zajímavě vyznívá srovnání s jiným filmem MFF Karlovy Vary 2016, Normálním autistickým filmem. Animovaný život stojí na pomezí čtyř hvězdiček.

plakát

Ani ve snu! (2016) 

Musím přiznat, že jsem na film Petra Oukropce šel hlavně ze zvědavosti ohledně parkuru. Nakonec jsem nebyl zklamán ani filmem, od kterého jsem upřímně moc nečekal. Scénář se zajímavými momenty a zejména atraktivní a neotřelé prostředí jsou hlavními devízami snímku. Škoda, že celkový dojem kazí hluchá čtvrthodina kolem padesáté minuty, podivné "mimozemské" dialogy a hlavně herecké výkony, které mi připadaly velmi slabé, nepřirozené. Bára Štikarová je především parkuristka, ale Klára Melíšková se hraním živí. Pěkné dvě hvězdičky.

plakát

Aquarius (2016) 

Vyrovnané a vpravdě krásné stárnutí můžeme Claře jen závidět. Žije svým navyklým způsobem ve svém oblíbeném bytě a nehodlá na tom nic měnit, ani přes tlak doby a dravého investora, který už skoupil všechny ostatní byty v jejím domě a zamýšlí na jeho místě vystavět moderní komplex. Moc se mi líbil výkon Sonii Bragy v hlavní roli Claudie, zejména ve své noblese a klidném, ale rozhodném vzdoru. Vzdoru, který v širším plánu ukazuje střet s novou brazilskou generací, která místo lidské slušnosti a respektu postavila na první místo honbu za ziskem a postavením. Těsné čtyři hvězdičky.