Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (9)

Dexter

Dexter (2006)

Výborný seriál ovšem do 4. série, která pro seriál doposud a myslím, že i do budoucna nepřekonatelným vrchole a to hlavně díky výborným hereckým výkonům jak hlavních postav v čele s Michaelem C. Hallem v roli Dextera, tak Johnem Lithgowem v roli hlavního záporáka této série Trinitiho. Oba za své role získali Zlatý glóbus. Pátá série je ale ještě také dobrá. Šestá je doposud nejsalbší a jsem zvědavý na sedmou a osmou, jak tvůrci slibují. Správné je skončit v tom nejlepším a to měla být čtvrtá série, resp. možná pátá, kde by Dextera konečně dopadli. Prachy jsou ale prachy, že. Verdikt: 4* až 5* a 85-90 %. PS. Dexterova nevlastní sestra Debra (Jennifer Carpenter) zde slovy jako "fuck" a jeho kombinacemi, a "shit" rozhodně nešetří. Oproti ní Dexter vulgarizmy téměř nepoužívá, snad jen velmi výjimečně.

Star Trek: Vesmírná loď Voyager

Star Trek: Vesmírná loď Voyager (1995)

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Dobrá volba hlavních postav, kde každá měla něco do sebe a byla pro mě jako diváka něčím přitažlivá: rozhodná a dominantní a zároveň šarmantní kapitánka Janeway(ová) (Kate Mulgrew), charizmatický a sympatický (oproti Willu Rykerovi z Enterprise) první důstojník Chakottay (Robert Beltran), frajerský a sympatický ale ne namachrovaný floutek v podobě Toma Parise (Robert Duncan McNeill), bojovná klingonská žena a postupně šéf inženýr na Voyageru B'Ellana Torres (Roxann Dawson), kulinářský mistr a velmistr diplomacie Neelix (Ethan Phillips), ohledně žen stále nejistý a nesmělý kamarád Toma Parise Harry Kim, se stále skvěle natupírovanou ofinou (herec asijského vzezření Garrett Wang), šéf ostrahy a mistr Vulkánec bez emocí pan Tuvok (Tim Russ) (výborně nahradil mně nesympatického klingonského šéfa ostrahy pana Worfa (Michael Dorn)), mně nepříliš sympatická Kess (Jennifer Lien), která byla pak nahrazena mnohm zajímavější postavou, která je jednou z nejzajímvějších postav, které jsem si nechal na konec - Sedmá z Devíti (Jeri Ryan), která byla původně člověk, kterého však jako holčičku asimilovali Borgové a na Voyageru se ji snažili vrátit lidskou podobu a co nejvíc ji polidštit. Tou poslední a pro mě asi nejzajímavější postavou je postava holografického doktora (Robert Picardo), kteý dostával v pozdějších sériích stále více a více prostoru a který herecky opravdu exceloval a vyžíval se ve své roli. Nezapomenutelná role. Díky výbornému scénáři, výborným a sympatickým postavám s uvěřitelnými hereckými výkony, které se v průběhu seriálu vyvíjeli si seriál u mě zaslouží velmi vysoké hodnocení. Verdikt: 5* a 90 %.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Po shlédnutí prvního dílu se dá konstatovat, že to vypadá celkem zajímavě a jsem zvědav jak se děj bude dál odvíjet. Ze začátku filmu si člověk myslel, že to bude něco ve stylu Pána prstenů - něco pohádkového. Jak ale začali padat hlavy a následné intriky a sex, musel člověk svůj první dojem rychle přehodnotit. Jsem zvědav, co bude následovat dál... Moje hodnocení je zatím mezi 75 a 80 %. Po shlédnutí všech dílů první série a přečtení knižní předlohy nutno dodat, že se jedná o příklad dobře zfilmované knižní předlohy. Až na pár výjimek se děj filmu drží v klíčových bodech své knižní předlohy. Verdikt: 4* a 85 %.

Californication

Californication (2007)

Výborný, výborný seriál hlavně díky skvělým hláškám a vynikajícímu hereckému výkonu sympaťáky s vyrýsovaným břichem Davida Duchovnyho, který se tak dokázal vymanit ze škatulky "speciální agent Fox Mulder". Hlavního představitele skvěle doplňují ostatní herci, mezi nimiž exceluje úžasný Evan Handler alias Charlie Runkle. David Duchovny alias Hank Moody je zosobněním novodobého Casanovy, spisovatele jenž hledá inspiraci pro své knihy mezi četnými milenkami. V seriálu jsou neuvěřitelné sexuální scény, které působí jako výborné koření. Nicméně jsou to hlavně ty hlášky a herecké výkony se skvělou hudbou v pozadí, co dělá seriál tak skvělým. Čili pane scénáristo: "Palec nahoru." :-) Verdikt: 5* a 95 %. PS. Pátá série dělá masivní reklamu výrobkům značky Apple, tj. iphonům a a ipadům. Dabing Petra Rychlého, který dabuje Hanka, je KATASTROFÁLNÍ!!! Kde je Ladislav Cigánek?!?, který Davida Duchovného daboval v Aktech X? Jeho hlas a intonace tatáž jako u Davida. Pátá série je zatím nejslabší :-(

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Správně praštěný komediální sitcom, kde hlavními postavami jsou tzv. "geeks" / "nerds" (česky šprti - velmi chytří avšak ve třídě nebo skupině lidí nepříliš oblíbení jedinci, kteří jsou pro ostatní velmi divní). Sheldon a Leonard prostě nemají chybu. Výborní jsou ale i jejich kamarádi - krásná sexy blondýna Penny, stydlivý a nemluvný Ind Raj a velmi výřečný žid Howard. Verdikt: 5* a 90 %.

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Hlavní dějovou linií tohoto veleúspěšného dnes již kultovního kanadsko-amerického sci-fi seriálu je boj s mimozemskou rasou zvanou Goa'uldi, kterou v pozdějších sériích doplnili a částečně nahradili robotičtí Replikátoři a v závěru vystřídali povznesení Oriové, jejichž tažení proti všem "bezvěrcům" neuznávajícím víru v Orie, která byla pod taktovkou oriiských převorů představovala ve své podstatě parafrázi na středověké křižácké války. U prvních sérií se musel celkem rychlý spád v pozdějších sériích vyrovnávat s jistými problémy - očividně docházely nápady, a proto narušovaly plynulost hlavní dějové linie nepodstatné díly, jejichž smysl byl pouze doplňující. Každá série musí mít přece stejný počet dílů. Pozitivně lze hodnotit hlavně O'Neillův smysl pro humor, který měl odlehčující charakter, pak pozoruhodnost Teal'cova charakteru, který zpočátku nevyjadřoval a ani nesměl žádné prvky humoru a který naopak nešetřil slovem "indeed" - vskutku :-) Sympatická byla také postava Carterové, která překypovala "vševidoucí" technickou zdatností a představovala opravdového odborníka na mimozemské technologie. Největší obliby, zvláště v posledních sériích pak dostála jistě postava Dr. Daniela Jacksona. Kromě toho, že absolutní většina mimozemských kultur byla humanoidního vzezření, a téměř všechny ovládaly angličtinu a téměř všechny lidské mimozemské kultury spadaly svou technickou vyspělostí a oblékáním do našeho období středověku a také přesto, že si mnohé díly protiřečily v různých technických detailech lze tento seriál hodnotit pozitivně.

Krajní meze

Krajní meze (1995)

Nápadově jeden z nejúžasnějších sci-fi seriálů všech dob. Tento seriál neměl souvislou dějovou linii, pouze některé díly se dějově prolínaly nebo na sebe navazovaly. Kdybych měl seriál vyjádřit nějakým mottem, tak by znělo: "Co by se stalo, nebo co by bylo kdyby...?". Jednotlivé díly se zabývaly těmi nejnepředstavitelnějšími myšlenkami a nápady, které měly mnohdy silně filozofický podtext. Na začátku každého dílu následoval po úvodní znělce prolog, který byl v podstatě řečnickou otázkou filozofického charakteru. Na tuto otázku, pak v různé míře odpověděl děj konkrétního dílu jež byl v závěru doplněn epilogem, který ale často byl také s otazníkem na konci, takže vše záleželo jen na posouzení diváků. V česky dabovaných epizodách byl skvěle zvolen do role "předčítače" prologu i epilogu profesor Radovan Lukavský, který představoval mistra slova a intonace a byl tak nejlepší možnou volbou. Během všech sérií se vystřídala plejáda hvězd a témat a seriál byl diametrálně odlišný od všech sci-fi seriálů u kterých je většina určena pro průměrného diváka. Za své vysoké hodnocení vděčí právě oné hloubce, která dávala prostor pro přemýšlení a také své originalitě. S rozvojem vizuálních efektů a nových nápadů skrývá v sobě vysoký potenciál pro nové epizody nebo seriály stejného nebo podobného rázu. Mých Top Ten epizod: 01 - Sandkings (Králové písku / Písečníci S01E01,02), 02 - Quality of Mercy (S01E14), 03 - The Heist (S02E14), 04 - Vanishing Act (S02E21), 05 - Relativity Theory (S04E06), Fear Itself (S04E12), 06 - Final Exam (S04E16), 07 - Nightmare (S04E20), 08 - Small Friends (S05E03), 09 - Alien Shop (S07E09), 10 - Abduction (S07E16). Zasloužených 5* a 90 %.

Život

Život (2009)

Další z úžasných přírodopisných sérií od BBC. Stejně jako "Life in Cold Blood", "Planet Earth" a další patří k absolutní špičce mezi přírodopisnými dokumenty. Je zde dobře vidět co zmůžou peníze na tom správném místě. Zaplatí ty nejlepší odborníky na světě, kteří používají tu nejmodernější techniku a vybavení, aby jste si mohli během 55 minut užít tuto úžasnou pastvu pro oči, která je v HD nezapomenutelnou podívanou. Navíc na konci každé epizody následuje "Life on Location", což je třešnička na dortu u každé epizody; takové nahlédnutí do zákulisí, které se týká nejzajímavějšího nebo obtížně natočitelného problému. To vše zastřešeno vynikajícím orchestrálním hudebním doprovodem a výkladem sira Davida Attenborougha.

Království rostlin

Království rostlin (2012)

A VISUAL TREAT! Pastva pro oči. Po shlédnutí první epizody s názvem Life in the Wet Zone musím konstatovat, že u tohoto zbrusu nového miniseriálu a aktuálně (premiéra prvního dílu vysílaného na televizi SKY 3D byla 26.5. 2012) posledního počinu sira Davida Attenborougha, je vše jako vždy dovedeno k dokonalosti. Sir David zde vystupuje nejenom v roli moderátora, ale také v roli scénáristy. Nechybí zde time-lapse metoda filmování, díky které nám rostliny doslova ožívají před očima. Stejně tak nechybí ani mnohonásobně zpomalené záběry. Vše prošpikováno informacemi z evoluční historie rostlin a doplněno "perličkami" z recentního světa rostlin. Stejně jako u předchozího dokumentu "Flying Monsters 3D With David Attenborough", kde David měl možnost poprvé spolupracovat s digitálními experty z televize SKY a natočit dokument kromě obvyklého 2D dokonce i ve 3D, i zde se to ukazuje jako víc než úchvatné a úspěšné. U Království rostlin mám poprvé možnost sledovat dokument z 3D televize, sice bez 3D brýlí ale přesto maximálně spokojen, protože vysílat vedle sebe 2 stejné obrazy, navíc v HD kvalitě, jsem viděl poprvé. Sir David není přes svůj věk žádný dinosaurus a velmi jde s dobou. Velmi pokrokový přístup! Výborný orchestrální doprovod. Jsem dojat k slzám. Bravo Davide, ty válíš :-) Botanickou zahradu v KEW, kde je 90 % všech druhů cévnatých rostlin, bych jako vášnivý přírodovědec, chtěl rozhodně někdy navštivit. Verdikt: 5* a 100 %.