Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 011)

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžko říct, co považuji za svůj skutečně nejoblíbenější seriál, ale kdybych měl být opravdu nejvíc upřímný, tak řeknu Hvězdná brána. Neznamená to, že ho považuji za nejlepší seriál, nebo že nemá tunu nedostatků, ale tak už to s těmi nejoblíbenějšími věcmi bývá. Ale jsou tu i objektivní důvody; neskutečná sbírka nápadů, hlášek, akce, efektů i napětí. Ano, bohužel si autoři příliš nelámou hlavu s logickými a vědeckými chybami, ale o to je pak také větší prostor pro sebeparodii. Mimoto téměř každý dvoudíl je jak ty nejlepší sci-fi filmy. Jasně, není to vrchol kinematografie, ale postavy, celkový feeling a i ten vývoj, všechno je mi to hrozně blízké, zažrané pod kůži až do smrti a je to instantní dobrá nálada při opakovaném sledování, i když je člověk třeba úplně na dně. ()

Will_X 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem na tomto seriálu v podstatě vyrůstal, tak jsem si ho nesmírně oblíbil. Výborné vtipy, legendární hlášky a parádní sci-fi podívaná. Navíc geniální Richard Dean Anderson, který je zde prostě dokonalý. Některé díly jsou sice slabší, ale to nic neovlivní na tom, jak jsem si tento seriál oblíbil. Navíc finální díl, který celou sérii "ukončí" je naprosto úchvatný.. A ano jsem, jak to někteří zmiňují, skalní fanoušek! Seriál, který mě nikdy nepřestane bavit, ikdyž sem všechny díly viděl nespočetněkrát. Indeed.. 100% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Predstavte si Star Trek, ktorý by sa odohrával v súčasnosti. Nejak tak vyzerá SG-1. Takže tu ľudstvo ešte nemá rozvinuté raketoplány a sci-fi gadgety, ale iba ich postupne získava. Prieskum vesmíru je pod kontrolou armády, vďaka čomu to hlavne v prvých piatich sériach pôsobí celkom realisticky. Napriek tomu atmosféru zľahčuje všadeprítomný suchý humor Richarda Dean Andersona. V prvých sériách bol ale dokonale vyvážený aj s dramatickou stránkou. Od šiestej série sa z toho stále vo väčšej miere stávala komédia až to bolo občas trápne. Našťastie finále seriálu a uzatvorenie celej línie s Goa'uldami vo ôsmej sérii sa vydarilo, takže aj slabšie momenty sa dajú odpustiť. 9. a 10. sériu do SG-1 nepočítam. Je to spin-off s mnohými novými postavami a novou hlavnou líniou s Ori, ktorá ma nebavila, keďže Artušovské legendy nemusím. Ale tieto série sa kľudne dajú ignorovať. Ústredná štvorica postáv je super. O'Neill je skvelý hláškar, Daniel si prejde behom seriálu poriadnym vývojom, Teal'c bol pre mňa vždy taký Goa'uldský Rambo. Len tá Carterová bola zo začiatku taká nepríjemná osina v prdeli. Ale časom sa zľudštila. Akurát tá bájna romantická línia medzi O'Neillom a Carterovou mi vždy pripadala dosť vycucaná z prstu. Absencia Daniela v šiestej sérií sa dala akceptovať jednak kvôli jeho skvelej náhrade Jonasovi, ktorý sa nesnažil Daniela imitovať a zároveň vďaka opätovnému Danielovmu návratu v siedmej sérii. No a okrem hlavných postáv som si obľúbil aj väčšinu vedľajších, ktoré sa tu pravidelne objavovali. Triková stránka bola skvelá a komu v Star Trekoch chýbala akcia a vesmírne súboje, tak si ich do sýtosti užije v SG-1. CZ dabing je fantastický. Teda aspoň tých prvých 6 sérií, ktoré som videl po česky a ktoré vznikali v dobách, keď si ešte TV dávali na dabingu záležať. Zvyšok som videl len v origináli. 7. séria SG-1 bola prvým seriálom, ktorý som sťahoval z netu a konečne som nemusel čakať na to kedy sa uráčia naše TV odvysielať ďalšie časti. Nakoniec sa rozlúčim obligátnym pokrikom Jafa Kree. 9/10. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Moje velká slabost, ale zároveň asi jediný televizní dobrodružný sci-fi seriál, který mám opravdu rád (i když ho občas musí divák brát hodně s nadhledem). Dobrá akce, nápadité zápletky a báječné, sympatické postavy v čele s nepřekonatelným hláškařem Jackem O'Neillem ve zdařilém frajerském podání R. D. Andersona. K tomu ještě celkem snesitelné efekty a navrch úžasný sebeparodický humor (který mi tolik chybí v jiných podobných sci-fi seriálech) a máme tu seriál, který v dobách svého vysílání patřil k mým nejoblíbenějším... S01-S08: 85 %; S09: 70 %; S10: 60 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je to jako zásah Zakňaktelem - první díl vás omráčí nudou, druhý unudí k smrti a při třetím se vám vypaří z hlavy myšlenka vůbec to sledovat. Nicméně cítím kolem sebe přítomnost fenoménu SG-1 a proto mírně poupravím výrok Voltaira: „Nesouhlasím s tím, co sledujete, ale až do smrti budu bojovat za vaše právo sledovat to“. ()

Galerie (3 151)

Zajímavosti (195)

  • Ve Stargate univerzu se objevují nebo jsou zmíněny tyto lidmi vyrobené lodě: Prometheus, Deadalus, Odyssea, Korolev, Appolo, Phoenix (později přejmenovaný na Generál Hammond) a Sun Tzu (zmínka v SGA 5x20). (KillHurt)
  • Amaunet (Vaitiare Bandera), jež se v seriálu objevuje jako Apophisova (Peter Williams) manželka, byla ve staré egyptské mytologii ženou boha Amona, načež její kult splynul s bohyní Mut. (Darth Revan)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama