Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Celá trilogie patří mezi mé nejoblíbenější filmy a z ní mám nejradši právě Společenstvo prstenu. Je to asi proto, že je nejpoetičtější a nejmíň temná. Tomu odpovídá i její soundtrack. Film má výborný scénář, režii, kameru, kostýmy i vizuální efekty a jeden z nejlepších soundtracků (nikdy nezapomeňte, že hudba může dělat u filmu i 3/4 nebo více z jeho úspěchu). Mám rád dialogy tohoto filmu, krásně znějící angličtinu s dobrou výslovností. Film má také snad nejlepší intro (jeden z nejlepších úvodů), jaké jsem u fimu viděl. Záběry a scény z filmu jsou legendární a byly víc neže jedenkrát parodovány (viz např. Pán pařmenů..., Shrek aj.) A parodovat má samozřejmě smysl jen ty nejlepší filmy, takové které se staly doslova kultem. Toto je jeden z nich. Takovýhle film někdo natočí jednou za dekádu ne-li víc. Naprosto si mě získal. Verdikt: 5* a 100 %.

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Dvě věže jsou stejným fenoménem jako Společenstvo prstenu, ale termná stránka zde začáná nabírat na síle. Děj je rozdělen a sledujeme v různé chvíle pouť různých postav zvlášť. Prim zde hraje postava Gluma v podání skvělého Andyho Serkise. Děj se točí hlavně kolem krále Theodena, pána Rohirů z Jízdmarky, který byl díky Grímovi Červivci celá léta v Sarumanově magickém sevření a chátral víc a víc. Závěrečná bitva o Helmův žleb je možná největší a nejpůsobivější bitvou v dějinách filmu. Verdikt: 5* a 100 %.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Epické a monstrózní zakončení celé trilogie! Je toho zde velmi mnoho k vidění a je to krásné. Když se to u předchozích dílů nepodařilo (a bylo to nefér) zde už těch 11 Oscarů přijít muselo, zaslouženě. Zaslouženě ale měli přijít i u prvního a druhého dílu. Tento díl je nejvíc temným dílem a nejmíň veselým, zvláště sleduje-li divák Frodovo a Samovo putování s Glumem. Výborně zahráno, výborně vystižena a popsána atmosféra filmu. A samotný závěr..., když měl Aragorn konečně umyté vlasy :D. Nezapomenutelný film, nednoznačně zlatý fond. Verdikt: 5* a 100 %.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Výborný snímek, jeden z mých nejoblíbenějších snímků s výborným Russellem Crowem a ještě snad lepším Joaquinem Phoenixem. Výborný scénářa režie v podání Ridley(ho) Scotta. Výborná hudba od Hanse Zimmera a Lisy Gerrard. A general who became a slave. Slave who became a gladiator. Gladiator who defied an emperor. Verdikt: 5* a 90 %.

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Výborný a velmi dojemný snímek, který zaslouženě získal 5 Oscarů v režii Mela Gibsona, který obsadil do výtečně zahrané hlavní role sám sebe. Výborný soundtrack od Jamese Hornera. Ukázka, jak má vypadat historický film, na který jen tak nezapomenete. Jeho závěrečná scéna je jedna z nejsilnějších. Verdikt: 5* a 90 %.

Svět podle Prota

Svět podle Prota (2001)

Nejedná se o žádný tuctový snímek, to je jasné. Film je hereckým koncertem dvou vynikajících a mých oblíbených herců - Jeffa Bridgese a Kevina Spacey(ho). Má dobrý scénář, režii i neobyčejný soundtrack. Verdikt: 5* a 90 %.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Ve svém seznamu "Top 10" filmů mám dva filmy: Vykoupení z věznice S.hawshank a Zelenou míli. Tyto filmy mají dva aspoň dva společné jmenovatele. Tím prvním je autor knižní předlohy Stephen King, světoznámý romanopisec a jeden z nejúspěšnějších literárních autorů současnosti na světě, který má na kontě kolem 40 románů a mnoho povídek a je jedním z mých oblíbených spisovatelů. Tím druhým jmenovatelem je režisér obou filmů - Frank Darabont. Tento film je jak podle CSFD, tak podle IMDb nejlepším snímkem vůbec. Není to náhoda, protože i já jsem si jist jeho kvalit. Jako některé z nejkvalitnějších filmů (viz např. Tanec s vlky, 1990) je i tento vyprávěním hlavního hrdiny Andyho Dufresne(a) v podání výborného Tima Robbinse. Spolu s ním zde hraje hlavní roli i skvělý Morgan Freeman. Je to prostě tak silný příběh a tak dojemný a emocionální a výborně natočený, že nejde hodnotit jinak než nejvyšším hodnocením. Když jsem psal o společných jmenovatelích tohoto filmu a filmu Zelená míle jeden zcela očividný jmenovatel, který tyto dva filmy spojuje jsem opomněl. Je jím námět: neprávem odsouzený člověk odpykávající si trest ve vězení. To je jasně zaručený recept, který vždy zabírá. Zde Vám můžu zaručit, že u závěrečné scény bude mít většina z vás slzy v očích. Verdikt: 5* a 100 %.

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Zelená míle je tím "druhým" filmem v mých "Top 10" po Vykoupení z věznice Shawshank, který má společného jak autora knižní předlohy Stephena Kinga, tak režiséra Franka Darabonta. Je to výborně natočený silný příběh o nevinně odsouzeném člověku - tentokráte ne na doživotí ale na smrt. I když má snímek přes 3 hodiny (!), nenudíte se u něj. A to už je co říct, protože někdy má člověk co dělat, aby vyrdžel u hodinu dlouhého snímku. Prostě nezapomenutelný a velmi kvalitní film. Verdikt: 5* a 100 %.

Matrix

Matrix (1999)

Cyberpunkový snímek, o kterém toho bylo napsáno opravdu mnoho a který se stal doslova kultem. Výborný a originální příběh s výbornou režií bratrů Wachowksi(ých). Stejně jako Terminátor 2: Den zúčtování jeden ze zlomových snímků, který psal historii. Snad poprvé zde bylo s úspěchem použito zpomalených záběrů, kdy postava doslova zmrzne ve vzduchu a kamera ji zabere v 360° záběru, které se dnes poměrně často využívá. Na výborném soundtracku je spousta kvalitních skladeb od různorodých autorů. Vysoce stylizovaný film se silným a originálním příběhem a originálním vizuálním pojetí. Verdikt: 5* a 100 %.

Tanec s vlky

Tanec s vlky (1990)

Sedmioscarová vzpomínka na rok 1990 s Kevinem Costerem v jeho životní roli. Stejně jako u Mela Gibsona o pět let později u Statečného srdce i zde přinesla kombinace režiséra a hlavní postavy v jedné osobě své ovoce. Film je zčásti vyprávěn formou deníku a je to příběh, co z něj dělá takový silný zážitek. Zlatý fond kinematografie. Verdikt: 5* a 90 %.