Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (14)

plakát

Sestry z kouřové sauny (2023) 

Obsahuje spoilery. Jak jsem se na ten film těšil, tak jsem z něj zklamán. Nechci ubírat vážnosti témat, která na diváka navalí, ale nutnost zmínít na začátku každé recenze a každé prezentace, že kouřová sauna patří mezi památky UNESCO a že se děj odehrává v takovém místě, je jasný záměr a klam distributorů a producentů, jak filmu dát vážnost. Můžeme chválit způsob, jakým je příběh vyprávěn, ale vzhledem k obsahu, je to irelevantní. Snímek neví, co chce být. Pokud to má být artový film, pak si vzal příliš těžká témata k vyprávění. Pokud ne, tak sem netahejme kouřovou saunu a UNESCO. Ale zapomeňme na to, že to filmaři zneužili ke zviditelnění a zamysleme se o čem film je. Několik žen v pokročilejším věku si vypráví svoje nejstrašnější příběhy ze života. Bez oddychu, jeden za druhým. Jeden příběh je o babičce, kterou kope děda do hlavy, ale ona ho má ráda (jo a všichni ji varovali, když si ho brala), v jiném se smějou a říkají, že je škoda, že nedostávají žádné dick picky, aby vzápěti vytáhly dvojnásobné znásilnění a všechno, co jde, tímhle extrémním zločinem na konci úplně udusily. A já zůstávám po filmu zmaten. Mě zajímal obyčej kouřových saun. S odstupem času jsem dospěl ke dvěma věcem, co by asi mohlo být výpovědí filmu. Lidem, kteří mají těžký život, se stává podstatně víc špatných věcí, než si běžná společnost představuje. A druhá, že ženy s takovými zkušenostmi by měly hlavně konfrontovat svoje matky, udělat tlustou čáru za dobou minulou a v lásce vychovávat svoje děti. Ale i v lásce k mužům. A nebo ne, když muži můžou mlátit a znásilňovat? Co je vlastně větší problém, že se znásilnění stalo, nebo že matka tohle nevěří své patnáctileté dceři, která dva dny nebyla doma? A nebo to bylo všehno nějak jinak? A můžeme vůbec ovlivnit patologického zločince, který unaší a znásilňuje ženy? To se těžko někdy podaří, podobně jako se nedaří vymítit vrahy. Asi bychom ale dokázali ovlivnit sami sebe, abychom se nechovali tak neohleduplně, jako se chovaly matky k postavám v tomto filmu. To ony mohly zabránit únosu dalších žen stejným pachatelem, to ony matou své vnučky, když chodí brečet na hrob maželovi, který je celý život mlátil, to ony jsou pak vzorem pro to, že jimi vychovávané dcery si najdou kluka, který je pošle na potrat a odejde, protože má s klukama domluvený pivo. Opravdu doufám, že tohle není běžný obrázek života ženy. Že je to naprostá výjimka a že bychom našli i podobně zničené muže, mohli si vybrat podobně zajímavé prostředí a natočit podobně těžký dokument bez cíle. A já se jen bojím, že až budou někteří lidé odcházet z kina, že si budou říkat, jak jsou ty chlapi strašný svině a jestli budou, tak ten film pro mě selhává ve všem, co měl kdy dělat.

plakát

Zázračná planeta - Ocean (2023) (epizoda) 

Jestli jsem u prvního dílu nebyl ohromen kamerou, tak tady naprosto nechápu, jak se takhle podařilo natočit tolik věcí pod vodou.

plakát

Zázračná planeta - Coasts (2023) (epizoda) 

Hodnotit první epizodu, bez shlédnutí zbytku, je trochu ošemetné, nicméně oproti předchozí sérii mi nepřišla kamera tak ohromující (stále perfektní, možná už jsem jen na to 4k teď víc zvyklý) a mám pocit, že se autoři zaměřili víc na nějaké poselství ohledně života obecně (navzdory tomu, jak moc tahle slovní kombinace zní tupě). V předchozích sériích sledovaná zvířata prakticky vždy unikla ze spárů predátora, tady už je mnohem častější smrt. Opět oceňuji behind the camera, až tam jsem viděl, jak obrovské jsou ty želvy a až tam je vhodný prostor pro zelenou agitku, která tady ale dává smysl.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Tohle bude přísné, ale bohužel, i přes všechnu perfektní řemeslnou práci a perfektní herecké výkony, dávám jen 4 z 5. Čekal jsem, že budu mít tři hodiny husí kůži a přemýšlet, jestli teda vynález a použití atomové bomby je OK, nebo ne. Ale bohužel témata se tu jen načnou a opustí. Těch témat je několik, ale nakonec to vyvrcholí u nemastné a neslané politické hry. Jenže na takovéhle hry, ohledně příslušnosti strany a s umělým procesem, jsme tady zvyklí a myslím, že jsme viděli větší pecky. Nevím, jestli druhé shlédnutí nějak změní můj názor, ale bojím se, že Nolan chtěl udělat švýcarák s deseti funkcemi, ale všichni ví, že zkušený zalesák potřebuje jen jednu dobrou čepel.

plakát

Rod Draka - Osvítíme cestu (2022) (epizoda) 

Já vážně nechápu, proč tenhle seriál, podobně jako Hra o trůny, má tak vysoké hodnocení. Dobře, možná je to první pořádné béčko ze středověku, kde se řeší témata jako v Ordinaci a je to přesně to, co běžný divák chce. Ale jinak? První tři díly jsem si říkal, ok, je to nuda, ale holt úvod nějakou dobu zabere. No a kam jsme se dostali ve 4. a 5. díle? Normální červená knihovna. Čtvrtý díl ještě dobrý, Daemon to tam pošéfil, pak to pošéfila princezna, docela sranda, kdyby to byl jeden díl z deseti. Ale teď svatba? Nejdřív ten milostný rozhovor na lodi. Jako vážně? A pak žárlivá vražda před svatbou. Jako vážně? Prostě proč? Proč celý ten díl vůbec existuje? Nebo vlastně, proč celý seriál existuje?

plakát

Boj o moc (2018) (seriál) 

Začátek slibný, ale následně se všechno opakuje pořád dokola. Nějak nevěřím, že když třeba Facebook kupoval Instagram, tak to probíhalo stylem: "Mám velký péro a jestli mi to neprodáš, tak tě vomrdam". Což je způsob, kterým se celé tři serie uzavírají všechny obchody. Polovina rozhovorů ani nevznikne, protože postavy na všechno řeknou fuckoff. Greg by byl zajímavá postava, kdyby nebyl až tak moc nesnesitelně debilní. Což je opět takové divadelní, nereálné chování jako většiny postav. A ta většina se nikam neposune, nejzajímavější je nakonec Tom, který se vyvíjí a asi jako jediný řeší aspoň nějaké problémy jinak, než že na všechno řekne mám velký péro, nebo fuckoff. Bohužel celkově hodně průměrné.

plakát

Události Luďka Staňka (2018) (pořad) odpad!

Nejen že to vůbec není vtipné, ale zároveň se vtipy staví na věcech, které nedávají žádný smysl. Takže dělat si z někoho srandu, když nechápu o co jde, je tak nějak ještě horší, než když jen neumím udělat vtipný vtip. Viděl jsem 3 díly, ani jednou mi necukly koutky. Za mě odpad.

plakát

Mare z Easttownu (2021) (seriál) 

Obsahuje spoiler. Vždycky mám problém, když detektivky obsahují trhliny, který doufám u normální policie nenajdeme. Nejdřív udělají DNA testy i člověku, proti kterému není žádné obvinění. Podezřelý a zavřený kněz na testy nejde? Billy, který zpanikaří a odejde od nového piva, kde je tak důležitý záběr, že si toho musíme všimnout, taky na testy nejde. Mare je to následně vlastně úplně jedno a vůbec ho neřeší. Kolik hovorů se udělá ve 2 ráno v prázdným parku? Proč se operátor nepodíval, která další čísla byla přihlášená na stejnou BTS a provedla hovor? Našli by minimálně předplacený telefon, který volal na oslavu zásnub. Navíc myslím, že tehdy ještě volala na obvyklé číslo a tam byly také SMS. Aspoň tak to bylo vyobrazeno. No takže mě to bavilo, ale zdá se mi to jako případ, který se vyřeší za týden, když vraždu spáchali takoví amatéři.

plakát

Absurdní planeta (2020) (seriál) odpad!

Debilita seriálu nejde popsat, to musíte vidět.

plakát

Modré stíny (2016) (seriál) 

Případ pro exorcistu mě totálně vytočil tragickou kamerou během výslechů. Něco tak strašnýho jsem dlouho neviděl. No a tady mě zase překvapilo nesnesitelné tikaní hodin. Jak na tohle může vůbec někdo soudný přijít?