Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Zajímavosti k filmům (7)

Brána temnoty

Brána temnoty (2015)

Báseň, kterou Mike Lawford (Nicolas Cage) na začátku filmu přednáší, je "Král duchů" (také Král vil nebo Král Olší) od J.W. Goethea z roku 1782, kde syn vidí víc než otec a také se mu to stane osudným. Otcovy promluvy v baladě zastupují racionální výklad jevů a synovy ten mýtický, nadpřirozený. (Zdroj: kniha Literární Evropou I od Heleny Kupcové).

Divoké dítě

Divoké dítě (2001)

Díky Katie dnes lépe chápeme proces, jakým si lidé v dětství osvovují jazyk.

Divoké dítě

Divoké dítě (2001)

Katiino pravé jméno nebylo kvůli její ochraně nikdy zveřejněno.

Legendární parta

Legendární parta (2012)

Sandman rozhazující uspávací prach je stejně jako ostaní známá postava. Nejpravděpodobněji se tvůrci inspirovali německou verzí Večerníčku. Sandman, jak se postavička jmenuje, vypráví německým dětem pohádky už od roku 1959 a na závěr jim háže do očí písek, po kterém si začnou mnout oči a usnou.

Upíří deníky

Upíří deníky (2009) (seriál)

Na začátku seriálu je kamarádka Eleny Gilbert (Nina Dobrev) Caroline Forbes (Candice Accola) typickou blonďatou třídní kráskou a tmavovlasá Elena s ní věčně soupeří. V knižní předloze je to naopak. Blonďatou královnou je Elena a Caroline je méně atraktivní, nicméně chytřejší soupeřkou.

Mumie

Mumie (1999)

Evelyn (Rachel Weisz) při vysvětlování mumifikaci řekne, že zemřelým bylo odstraňováno i srdce. To ale bylo jako jediné z vnitřností necháváno v těle, před vstupem člověka do jaru (onoho světa) bylo totiž váženo proti "peru pravdy", jestli smí mrtvý projít.

Reklama