Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Poslední recenze (10)

plakát

Darlings (2015) 

Jenom jedný věci fakt lituju, a sice, že jsem nemohl tenhle film vidět na promítání v Aeru. Koukat na to sám doma na malý obrazovce není ono. Z filmu na vás totiž dýchne to správný nadšení pro věc, a i když je samozřejmě vidět, že je celej dělanej v kalupu a na koleně (za 48 hodin), tak se mu nedají upřít jistý kvality. Herecký duo blbů vaši pozornost po těch pár minut v pohodě udrží. Kostýmy a lokace jsou vynikající a i děj bez větších zaškobrtnutí hezky plyne. Jsem rozhodně zvědavej na další filmy talentovanýho tvůrčího týmu.

plakát

Melancholie (2011) 

Hned na úvod. Zvláštní a do určité míry i působivé dílko filmového rošťáka Larse Von Triera mě možná trochu zklamalo. Čekal jsem asi o něco hutnější atmosféru hlavně v první části, která se mi chvílemi zdála skutečně až příliš zdlouhavá. Jednání postav na oslavě mě rozčilovalo a Dunst, Gainsbourg, Sutherland i Skarsgård by za první půli skutečně zasloužili pár facek (to je ale pochvala). Znuděná, depresivní a nepředvídatelná nevěsta Justin boří domeček z karet v podobě snobské svatební oslavy velice důsledně a po jejím řádění zůstává jenom zmar. Pomáhá jí v tom její nihilistická matka a i v rozhodujících chvílích apatický otec. Sestra Claire se snaží vše udržet pohromadě, ale s postupujícím večerem je vše jen a jen horši a původně radostná událost končí v troskách. A planeta Melancholia se stále přibližuje... Druhá část má už úplně jinou atmosféru. Dochází ke změně měřítka (i když kulisy jsou jedny a ty samé), kdy už nejde jenom o zkaženou rodinnou oslavu ale o zkázu celého světa. V druhé půli se postupem času také střídají role obou sester. Apatická Justine s blížící katastrofou ožívá a je to právě ona, která se na konci chová pragmaticky a postavy v těžké chvíli stmelí. Claire naproti tomu končí jako zmatená, vyděšená a bezmocná figurka. Beznaděj je ve filmu vůbec dobře zachycena a Melancholia, která ke konci zabírá už skoro celou oblohu je fascinující a děsivá zároveň. Navíc vydává všudypřítomné nepříjemné hučení (sice nesmysl, ale působivé to je). Zajímavý je nápad umístit děj na odříznuté venkovské sídlo. Vznikl tím jednak jasně vymezený prostor pro konfrontaci několika hlavních postav a jednak je i díky tomu atmosféra na hony vzdálená americkým velkoprodukcím s jejich srdceryvnými projevy a vlajícími vlajkami s pruhy a hvězdami. Dílo prostě zůstává i přes volbu tématu příjemně komorní. Venkovské sídlo společně s golfovým hřištěm je navíc opravdu fotogenické a je proto radost se na film dívat. Kamera je chvílemi sice roztřesená, jindy ale u záběrů cítíte tu spoustu práce, než se povedlo docílit takové preciznosti. Trochu mi to připomínalo filmy Stanleyho Kubricka. Budování atmosféry napomáhá i poutavá hudba, ze které jsem si ale schopen vybavit už jenom hlavní motiv (Wagner : Tristan und Isolde - Prelude). Zatím samá chvála. Proč tedy "jenom" čtyři hvězdičky a ne pět? Inu, něco tomu prostě chybí. Film nešokuje jako Antikrist (díkybohu) ale neklade divákovi ani závažné otázky a myslím, že v hlavě nezůstane tak dlouho jako třeba právě Antikrist (bohužel). Při závěrečných titulkách se dostavil jenom pocit prázdnoty.

plakát

Všemocný (2011) 

Tenhle film působí dojmem, že na něm dělali dva tvůrci. První půlka slušně šlape a nese se v duchu oduševnělých artových bijáků poslední doby. Eddie je společně s námi unesen novými možnostmi, které mu záhadná droga poskytuje a provede nás moderním velkoměstem způsobem, který nemá obdoby (alespoň co se vizuální podoby týče). Někdy kolem poloviny se ale film zvrhne ve zhovadilost, kdy neuvěřitelně inteligentní hlavní hrdinové dělají jednu pitomost za druhou. Logika se poroučí ze scény (injekční stříkačka, kaluž krve,..) a s ní i vše co je na filmu dobré. Scénář selhává na celé čáře když člověk, který má zničehonic a naprosto nezaslouženě téměř absolutní moc je schopný ji využít pouze k vlastnímu obohacení a k následné kandidatuře na amerického prezidenta, místo aby se především snažil zajistit si buďto nekonečné zásoby průsvitných prášků nebo pracoval na odstranění vedlejších účinků. Wallstreet? Americký prezident? NUDA! Zkuste ale vypnout mozek, možná si nějakou pilulku šlehnout ještě před začátkem filmu a myslím, že se budete bavit královsky;)

Poslední hodnocení (228)

Musí to být bolestivý (2020) (studentský film)

19.01.2021

Autobazar Monte Karlo (2015) (seriál)

15.11.2015

Skyfall (2012)

15.11.2015

Spectre (2015)

15.11.2015

Darlings (2015)

03.11.2015

Birdman (2014)

23.01.2015

Captain America: První Avenger (2011)

15.08.2011

Thor (2011)

15.08.2011

Legendy z Dogtownu (2005)

15.08.2011

Reklama