Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (5 596)

plakát

The Demon Disorder (2024) 

Body horor v duchu snímků D. Cronenberga má jednoduchý děj a staví na neustálém neklidu, stupňujícím se napětí a temném tajemství. Příběh tří bratří, které rozdělila smrt otce, co se znovu sejdou, aby společně (konečně) čelili záhadné nemoci, co neodešla s otcem. Samozřejmě by se vše dalo chápat i bez fantastické složky, která zde může jen metaforicky představovat přetrhaná rodinná pouta. Najít cestu zpět k sobě vyžaduje pro všechny tři (a pro někoho z nich ještě více) překonat velké překážky. Osobně jsem si samozřejmě nejvíce užíval práci maskérů a trikařů. Zrození monstra bylo prostě skvělé a odkaz na Vetřelce okořeněný Lovecraftem bylo skvělou třešinkou na bizarním dortu. Rurální drama mi v několika momentech, hlavně na začátku, připomnělo skvělý Experiment (2005). Jinak monstrum přirozeně žádným démonem nebylo, což napoví závěrečné účtování. 3,5*

plakát

Deleter (2022) 

Lyra má psychicky náročnou práci - odstraňuje nevhodná videa s násilím, sexem a zneužíváním ze sociálních sítí. Z toho by nakonec asi leckomu strašilo ve věži. V dramatu mladé ženy je ale ještě jeden příběh. Její mladší kolegyně neunese pracovní stres a spáchá sebevraždu. Jenže možná je za tím něco víc. Utahaný film s laciným hnusným vizuálem bez výraznější atmosféry přinese napětí až v posledních 10 minutách. Vydržet do konce byla pro mě tortura a to jsem si říkal, že konečně by mě mohli Filipínci pořádně překvapit... tak nic.

plakát

De dødes tjern (1958) 

Mysteriózní detektivka o děsivé legendě a Modrém jezeře, z něhož se stalo jezero Smrti. Parádní kamera, výborné lokace. Méně parádní jsou noční scény točené ve dne, ale jsou pochopitelné. Škoda nevyužité bouře! Skupina přátel si vyjede na osamocenou chatu u jezera, co patří bratrovi jedné z nich, Liljan Wernerové. Když společně dorazí na místo, zjistí, že Bjorn Werner podle všeho spáchal sebevraždu v jezeře. A to samozřejmě není všechno, páč legenda o zlém duchovi začne nabývat konkrétních obrysů... Ani mi tak nevadilo, že jsem pointu vytušil relativně brzy, jako to, že jsem čekal větší strašení snad proto, když je v žánrech na prvním místě horor. Každopádně temná hudba s kamerou se snažily, a tak jsem byl nakonec spokojen. Za tip děkuji kolegovi Willy Kufalt.

plakát

Masakr na univerzitě (1984) 

Název bohužel slibuje více, než film nakonec nabídne. Krátká úvodní epizodka z blázince je alespoň bizarní a zábavná. Pak ale přijde užvaněný příběh z prostředí vysokoškolských studentů. Vraždy jsou krvavé, avšak nějaké šokující gore tu nenajdete. Podříznutí, náznak skalpování, bodání, kuchání (tady jsem čekal na vytažení páteře...tak nic) a vizuálně asi nejdrsnější je masakr na toaletě - za střeva ven palec nahoru. Výrazné napětí je ale napěchované až do samého závěru, čímž má člověk pocit, že film trvá dvě hodiny...

plakát

Ďáblův dar (1984) 

S prokletými hračkami je problém, páč se jich jen tak nezbavíte. Vyhodit je můžete, ale zase se vrátí. To brzy zjistí i lehkovážný David, který si naivně zahrává s temnými silami. A příliš ho nepoučí ani velmi dobrá scéna v koupelně. Úvod je skvělý - čistý gotický horor. Škoda, že pak následuje drama neúplné rodiny, do níž pomalu zasahuje temná síla. Napětí sice nechybí, šokujících efektů se ale divák nedočká a mrazivá atmosféra je jen krátce v pár scénách. Oceňuji ale Susan, jejíž obličej se rázem dokáže proměnit v nepříjemně démonický. Asi nejlepší jsou noční můry a nechybí ani sen ve snu. Průměrná ale neurážející jednohubka.

plakát

Cizí faktor (1978) 

Obyvatelé městečka v horách čelí hrůze z vesmíru! Havarovaná kosmická loď převážela tři nebezpečné tvory z různých planet pro zoologický výzkum. Ti nyní uprchli a pochutnávají si na nebohých Američanech. Ještě že se objeví zaměstnanec hvězdárny, který ví, jak s emzáky zatočit, páč největší pablb je klasicky šerif. Levné sci-fi má svižný příběh, masky od solidních po směšné - nejkomičtější je asi ještěr, co sem zřejmě utekl z příběhů včelích medvídků. Nechybí ovšem krev ani sežehnutý obličej. Pokud se člověk nad vše povznese a nechá se jen bavit, pak nemůže být zklamán. Pro příznivce vážných a trikově dokonalých sci-fi to samozřejmě není. Jo a Mary měla úžasný ječák, že není divu, jak s ním dokázala emzáka zahnat...

plakát

The Wizard of Mars (1965) 

Italské nízkorozpočtové sci-fi jsou vedle tohoto trashe omračujícími spektákly. Speciální efekty jsou tak mizerné, až se jeden nestačí divit. Pomíjím, co do té doby vzniklo včetně filmů K. Zemana, ale poznamenat musím, že o rok později vzniká nejlepší sci-fi seriál - StarTrek. Dobře, malovaná loď na fotografii vesmíru se dá, ale ty nástěnné hodiny v kajutě a ciferníky vedle nich...no... Mars je i na 60. léta obří sci-fi, páč je tam nejen voda, v níž se rochní komičtí plazi z gumy, ale i sopečná činnost. Naštěstí tekoucí láva procházejícím kosmonautům neuškodí. Nejlepší je, když astronauti sedí v podzemí na nehybných člunech a vykládají, jak je unáší proud. Jeskyně úžasné, ale když posádka prochází stejná místa po třetí, už moc nebaví. Na druhou stranu udělat chytře přistání na monitoru, nu, to pak bylo i ve Vetřelci. Svým způsobem jsem se nakonec bavil, doporučit ale film snad nemohu nikomu, než snad jen zoufalému zvědavci.

plakát

Trans (1998) 

Pagan horor z irského venkova plyne volně jak vody temného Styxu, byť zajímavá kamera je neustále v pohybu, klouže, víří okolo postav, řítí se labyrintem chodeb prastarého domu na pobřeží a nakonec zprostředkovává boj o život. Nora byla v 16 letech babičkou poslána do New Yorku, aby unikla kletbě (+kvůli jednomu tajemství). Když se vrací na rodný venkov s manželem a osmiletým synem, není to na přání babičky, nýbrž vylákal ji sem její strýc. Měla by totiž skončit stejně jako její matka. V domě sídlí ostatky 2000 let staré čarodějnice, která byla pohřbena v bažinách za domem. Otázkou brzy zodpovězenou je, zda její mumifikovaná podoba odešla na věky do říše stínů či nikoliv. Hlavní postavy neustále chlastají, což je přivádí do řady nebezpečných situací. Osmiletý Jim sice nepije, jde však o klasického neposlušného spratka, co všem zavaří... Zdráhám se psát, že film má výrazný přesah do artu, každopádně je spíše pro menšinové diváky.

plakát

The Projected Man (1966) 

Někde mezi Mouchou a Star Trekem, kdy se profesor Steiner pokouší přemisťovat předměty na dálku bez potřeby přijímače. A když jsou vyřešeny neživé věci, zbývá už jen živý organismus. Protože opička vše zvládne, je možné, že lze takto přemístit i člověka...jenže Steiner neví, že určité osoby, včetně jeho šéfa, si přejí, aby při demonstraci pokusu neuspěl. Do té doby se jedná o sci-fi. Pak ale Steiner požádá o asistenci blbou blondýnu a dílo zkázy je hotovo. Od té chvíle jde o čistokrevný horor, který je vcelku solidní. Maska je velmi dobrá a o momenty napětí není nouze. Při jednom záběru si nelze nevzpomenout na bondovské padouchy, zejména na Blofelda...

plakát

Transylvania Twist (1989) 

Hororová komedie je parodií na celou řadu dnes již kultovních hororů - Pátek13., Noční můra, Texaský masakr, Phantasm, Ples upírů, Dracula, Vymítač ďábla a řada dalších, nejvíce pak čerpá z Cormanova (který film produkoval) The Haunting (1963), z něhož si vybral nejen záběry hradu, ale i epizodku s Borisem Karloffem. Pěkný vizuál ctí staré gotické horory, zejména na hradě, a ocenit je třeba neuvěřitelné množství výbuchů a explozí. Osobně mám o něco raději filmy s Elvírou, na druhou stranu je tohle lepší než celá série Scary Movie.