Reklama

Reklama

Recenze (8)

dwi 

všechny recenze uživatele

V Norsku velmi populární celuloidové mystérium těží mysticismus z tehdy oblíbeného freudiánství a hypnózy. Šestice postarších kamarádů se rozjede na opuštěnou chatu poblíž jezera, kde podle legendy šmejdí jednonohej vrah, jehož jediným cílem je pomocí hypnózy stahovat okolojdoucí do chaluh. Odpudivě šablonovitý děj kulminuje do lehce uzívaného rozuzlení, v němž se legendární záhada jednoduše vyřeší a všichni přeživší se mohou spokojeně poplácat po zádech. Ve srovnání s tehdejší americkou produkcí ta norská značně paběrkuje. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že konec působí poněkud vykonstruovaně a klišoidně řečeno „šustí papírem“, ale jinak funguje De Dødes tjern velmi slušně a umným zakomponováním staré legendy do současného pátrání po zmizelém bratrovi jedné z hlavních postav dosahuje sympaticky pochmurné atmosféry. Navíc tu na konci zůstává vzhledem k prologu určitá nedořečená otázka, jež sice nemá pro samotný film větší význam, ale i tak mě z nějakého neznámého důvodu dokázala samotná její existence potěšit. Slabší 4*. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem obstojný horor tentokrát z Norska který má parádní atmosféru a parádní krajinu. Tyhle dvě věci mě donutily jít ke 3*. Protože kdyby tu tyhle 2 věci nebyly tak bych na film hodně rychle zapomenul. Film mi bohužel přišel dost ukecanej a hlavně zdlouhavej. Legenda o který si tam lidé vyprávějí je zajímavé ale ještě že se podle ní moc neřídily protože se bojím že by to mohlo spadnout do směšnosti. Film spíše pro sběratele. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Člověk a příroda, jezero a lekníny, přízraky, záhady a temné síly... Hodně se mi líbilo, že si Norové v dalším filmu své doby opět zachovali klasicky severský nádech silně vycházející z přírody, jíž je člověk obklopen a často až osudově spjat, a to i přes netypicky zvolený žánr mysteriózního horroru. Zpracování s širokoúhlou černobílou kamerou dodávalo lehce strašidelnému příběhu přímo baladický ráz. Atmosféra s pozvolna gradujícími střípky záhadné temnoty si mě v krásně snímaném prostředí hodně podmanila, scéna s přicházející průsvitnou mužskou bludičkou na jedné noze pak patří k těm, u nichž mě náhle zamrazilo. Opravdu kouzelné setkání se stařičkým žánrovým filmem zajímavé země... [80%] ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nórska mystika zabalená do starej oživenej legendy sa vcelku vydarila a to vďaka atraktívnemu vizuálu prostredia chaty, lesa a jazera. Nevýhodou je, že aj pri malej stopáži pôsobí kvôli "ukecanosti" zdĺhavo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Malokedy sa stane, ze mam radsej US produkciu nez tu ueropsku. toto je vysloveny priemer, utopene v nevyraznej rezzi, herecke vykony su uz dlhodobym problemom v hororoch : 45 % ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Historicky prvý nórsky horror vôbec nedopadol zle. Zrub pri jazere, partiu v stredných rokoch a tajomnú miestnu legendu by som si síce vedel v dnešnej dobe predstaviť skôr ako kvalitný slasher, avšak tvorcovia išli inou cestou. Vcelku úspešne sa im podarilo budovať mysterióznu atmosféru a divák prakticky až dokonca netuší, či má čakať ducha alebo obyčajného maniaka z lesa. Postavy sú sympatické, každá je jasne vyprofilovaná a má svoj pohľad na vzniknutú situáciu. Rozuzlenie je síce možno až moc jednoduché, ale aj vďaka tomu Lake of Dead získava akýsi punc reálnosti. Čakal som oveľa menej, ale bol som príjemne prekvapený. 75 % ()

Reklama

Reklama