Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (4)

Progon

Progon (1982)

Děj se odehrává na území Deliblatské peščary, což je unikátní písečná vyvýšenina vystupující až 200 m nad úroveň banátské nížiny. Dříve bylo toto území vzniklé působením silných větrů, které zde navály říční nánosy z břehů Dunaje, regulérní pouští. Dnes má charakter lesostepi a je přírodní rezervací s unikátní faunou a florou.

Dva hráči na střídačce

Dva hráči na střídačce (2005)

Ne Letním filmovém maratonu Vsetín 2013 byl film uveden pod názvem Dva hráči na strestné lavici, který více odpovídá originálnímu názvu.

Vůně deště na Balkáně

Vůně deště na Balkáně (2010)

Jako sefardští židé, o kterých příběh pojednává, jsou označování Židé a jejich potomci, žijící až do roku 1492 na Pyrenejském poloostrově, kdy bylo celé Španělsko dobyto Křesťany a Židé byli ze země vyhnáni. Poté odešli do oblasti středomoří, Balkánu, Orientu a jiných evropských zemí. Nyní tvoří asi 10 % židovské populace a 50 % židovské populace Izraele. Zachovali si některé osobité kulturní a náboženské zvyky odlišující je od ostatních Židů, dlouhou dobu používali i svůj jazyk „ladino“, směsici středověké španělštiny a hebrejštiny.

Reklama