Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Muzikál
  • Romantický
  • Sci-Fi

Recenze (21)

plakát

Milk (2008) 

Proč to dělat složitě, když v jednoduchosti je někdy taková krása, Sean Penn je geniální hráč a téma rozhodně nepozbylo na důležitosti, jak vidno na každém druhém kroku... Paráda!

plakát

Máj (2008) 

Bohužel, opravdu výjimečně k dokonalosti dotažený kýč. Začíná to špatným scénářem, který (naštěstí neúspěšně) devalvuje předlohu (leda snad pro ty, kteří knihu nikdy nedrželi v ruce, což je skoro hřích). Prvoplánově erotická linka působí uměle, děvče, které "hraje" Jarmilu je sice opravdu pohledné, ale s tím se nedá na tak velké ploše vystačit. Těch pár replik, které autor / režisér rozesel mezi několik postav zní nevěrohodně, a to i z úst skutečně dobrých herců. Jak vidno, herec je za určitých okolností zcela bezbranný. Vrcholem je scéna u šibenice, to mi připomnělo "strašidelnej les" z Trháku a nemohla jsem se ubránit úsměvu, což jistě nebylo úplně namístě... To, co mi u Kytice nevadilo (přerod lyriky do filmového scénáře), či dokonce bavilo (vizuální stránka, postava propojující děj), mě u Máje už nebaví, a to je ještě slabé slovo... Jednu hvězdičku za bohulibý úmysl - jak doufám! -, který ovšem zazněl jaksi do prázdna. Možná by mohl F.A. Brabec uvažovat o návratu přímo za kameru, kde mu to ostatně velmi svědčilo.

plakát

Správce statku (2004) 

Nemůžu dávat hvězdičky, protože tento film je z několika důvodů mimo kategorie. Jeho pozitivní vyzařování (v nikoli pejorativním smyslu slova, jak je dnes zvykem), přímost a jednoduchost mi zkrátka přirostly k srdci. Příběh místy až naivní, který v něčem připomíná Obchodníka s deštěm, v hlavních rolích v podstatě neherci, děti a zvířata... a ono to funguje! Zřejmě je to jeho nenásilností, "nenamachrovaností", ale přitom jistou samozřejmostí, se kterou staví před diváka jednotlivé informace a především dojmy. Celkově jde především o pocitový, poeticky laděný film a v podstatě stačí se mu otevřít, což ovšem vyžaduje mít na něco takového vůbec náladu. Mně se to v případě obou dvou zhlédnutí poštěstilo. Místy je možná trochu znát, že Martin Duba je v první řadě kameraman, leč ani to mi v tomto případě prostě nevadilo.

plakát

Příliš mladá noc (2012) 

Po docela dlouhé době jsem usedla do kinosálu ke sledování českého filmu, u kterého jsem si po pár minutách opět mohla připomenout Československou novou vlnu, resp. to nejlepší z jejího odkazu. K tématu i k divákovi citlivě napsaný a natočený, nenápadný, ale nápaditý film, kde se "nic neděje", a přitom se děje strašně moc...Po skončení mi vůbec nebylo dobře, přesto má podle mě konec filmu prudký, byť nenásilný závan naděje. Výborní herci, velmi mě zaujala Natálie Řehořová, kterou jsem do té doby viděla pouze v divadle. Vizuálně pěkná práce, dobrá kamera. Takové filmy dnešní doba potřebuje víc než co jiného.

plakát

Zemský ráj to napohled (2009) 

Film jsem docenila až s několikahodinovým zpožděním. Dobrý scénář, fantastická paní herečka Vilma Cibulková, Ondřej Vetchý... Souhlasím, že by možná neškodilo místy "přitvrdit", na druhou stranu, komika je zde velmi jemná, takříkajíc pro pozorné. Pořád je to lepší cesta než mazlivě smířlivé retro pana Hřebejka.

plakát

Přežít svůj život (2010) 

"Obvykle" nápaditý a originální snímek, ovšem tentokrát až nebývale laskavý (ano, nebála bych se toho slova). Alespoň na mistrovy poměry. Pan Švankmajer je prostě ve formě a má vynikající tým. Skvělý scénář, strhujcící herecké výkony(!). "Sny jsou splněná přání" a mým diváckým splněným přáním je tento film. Kongeniální film.

plakát

Největší z Čechů (2010) 

Směšné, drsné, něžně trapné, nemilosrdně přesné... Robert Sedláček je i tentokrát rekordmanem ve schopnosti rozplakat a rozesmát diváka současně, a to mnohokrát za hodinu. Dokonalá mystifikace, nenápadné zúčtování s mnohým nešvarem, originální, úsporně výmluvné. Bavili mě moc přední čeští herci v rolích lehce úchylných rekordmanů. Potlesk.

plakát

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) 

Jedna z nemnoha adaptací knihy, která se své předloze s přehledem vyrovná. Protože Miloš, protože Jack a všichni, kdo v tom měli prsty. Vivat!

plakát

Mléko strachu (2009) 

Na film jsem šla víceméně "náhodou" v rámci loňského ročníku MFF KV. Dobře jsem udělala. Na to, jaké téma zpracovává je velmi jemný, nenápadný, a přitom emocionálně silný. Výtvarně překrásný snímek (barevnost, široké záběry na krajinu, detaily obličeje...) Pro mě zajímávý "výlet" do úplně cizího světa, kde duchové, pohanské mýty a lidové pověry mají stále své místo. Vedle Panny Marie, květin, svatebních šatů a telenovel. Krásná hudba, hlavní představitelka (Magaly Solier) je na své mládí výjimečně citlivá, talentovaná a charismatická herečka. Jedním slovem SÍLA.

plakát

Match Point - Hra osudu (2005) 

Kdybych to nevěděla předem, tak asi Woodyho Allena nepoznám. I když... příručka ke čtení Dostojevského?! Woody ho zřejmě četl bez příruček, dobře a mnohokrát. Dokonalý scénář tohoto filmu tomu alespoň nasvědčuje. Skvělé obsazení, J. R. Meyers je správně chladný a přislizlý, jen je pro mě v některých scénách trochu ve stínu Scarlett Johansson. Jediné, co mi opravdu vadí je "ocas" - Hra osudu, kterým titul patrně ověnčili čeští distributoři.