Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Thriller

Recenze (3 252)

plakát

Mimořádná událost (2022) 

Obyčejné odpoledne, jako tisíce před ním, a tisíce po něm. Obyčejní spolucestující v obyčejném vlaku jedou za svými povinnostmi, zábavami či prostě jen obyčejně někam jedou. Ale všechno to obyčejné rázem skončí, když vlak zastaví technická porucha, a při jejím odstraňování vlak prostě strojvůdci ujede. Prostě jen tak - cestující netuší proč náhle jedou zpět, a každý z nich v tom vidí něco jiného ... Žena se mi snaží více přiblížit českou kinematografii, což se jí s většími či menšími úspěchy - většinou nedaří. Ale mezi těmi všemi Hřebejkovinami, a dalšími tisíci filmy na jedno brdo s Langmajerem, Chýlkovou (nic proti nim, ale všeho moc škodí) se občas objeví docela zajímavá perla, která dokazuje, že i u nás může vzniknout něco jiného než romantické cajdáky. Tento film, který svým způsobem integruje hromadu skutečných událostí, leckdy až absurdním pohledem do mentality obyčejného českého člověka a parádním hereckým obsazení (Igor Chmela a Jana Plodková palec nahoru) se mi přesně trefil do aktuální nálady - a svým způsobem pomohl osvětlit i leccos, co se kolem dokola děje..

plakát

Pod vodou (2020) 

Mohl to být den jako každý jiný. Pracovní, nudný den. Tedy pokud považujete za nudu být stovky metrů pod mořskou hladinou, v hypermoderním těžebním zařízení. A pokud považujete za nudu, když se (něco) (pokazí), a celé zařízení se začne rozpadat. A zbude vás jen pár. A cesta ke svobodě vede hluboko po mořském dně. A kde vás honí něco, co má ke krásným barevným rybičkám hodně daleko ... Tyto filmy mám rád (když si je mohu vychutnat v teple obývacího pokoje, a když si v nejvypjatější chvíli mohu film zastavit, a zvýšený tep si trochu zklidnit). I tento zhruba do poloviny vypadal, že se zařadí k těm mým oblíbeným - sice si tvůrci trochu vypomohli, a místo vizuálních efektů použili všudepřítomnou tmu, pouze rušenou blikáním varovných světýlek. Pak se to ale nějak zvrtlo v - "půjdeme sem .. aha tady to nikam nevede .. půjdeme tam .. aha musíme jít jinam ...". Takže zajímavý začal být už jen konec, a to možná bylo tím, že Kristen Stewart a Jessica Henwick začaly pobíhat v miniaturních plavečkách..

plakát

Tunel (2019) 

Norsko, země plná chladu, sněhu, a taky chladnokrevných charakterů. Ale taky plná hor, a tunelů, které skrze tyto hory vedou a usnadňují setkání se svými blízkými. Ale jen do okamžiku, než se v jednom z takových tunelů převrátí kamion vezoucí hořlaviny, a z tunelu se stane smrtonosná past pro všechny ... V první polovině filmu jsem uvažoval o maximálním hodnocení - skvělé záběry zasněžené přírody, sympatičtí (na norské poměry) herci, takové to ticho před bouří naznačující, že se velmi brzy začne něco dít. Brilantní. Jenže - pak se skutečně něco začalo dít, a celé se to zvrtlo. Jako že chápu, že v podobné situaci by se asi taky člověk nechoval úplně logicky, ale chodit furt sem a tam, chvilku se schovávat před kouřem v autobuse, a za chvíli zas courat po tunelu. Jít se schovat do úkrytu a pak zase zpátky - proboha proč. A když už se tam tak courám, nebylo by lepší se courat směrem k východu? Nebo zkusit sednout do jakéhokoliv vozítka, a zkusit vycouvat? Ne? Jsem rád, že jsem tento film viděl (minimálně první polovinu), ale znovu si jej už nepustím (a v autobuse jedoucím Norskými horami už vůbec ne)..

plakát

V pasti (2018) 

Pravidla jsou jednoduchá - uvidíš ho a zemřeš. Pokud tedy náhodou nejsi šílenec, na kterého "to" nepůsobí. Jedním z mála přeživších je Malorie (Sandra Bullock) a její děti (resp. jedno její, a jedno adoptované). Ostatní ze skupiny, které se podařilo přežít první chvíle po útoku, dříve či později tento svět opustili. Jedinou nadějí pro Malorii a děti je najít úkryt ... a to vše bez možnosti použít svůj zrak ... Už dlouho nebyl prostor shlédnout žádný pořádný film, a tak jsem se na tento - mnoha přáteli doporučovaný - film docela těšil - a musím říct, že zklamán jsem nebyl ani v nejmenším. Postapokalyptické filmy miluju (a řekl bych, že jsem teoreticky na jakoukoliv apokalypsu docela připravený :) ), a zde mi ani nevadilo, že si místo nějakých složitých vizuálních efektů tvůrci pomohli kouzlem neviděného (což ostatně ladí s pojetím celého filmu - uvidíš a zemřeš, takže kdo by "to" chtěl vidět, že ano). Proto odpustím tvůrcům i poslední minuty filmu, které se snaží vymáčknou slzy i z větších cyniků, než jsem já. Další kladné body přináší herecké obsazení filmu - za mně primárně skvělý John Malkovich (i ve svém věku si svého pološílence střihl brilantně) a Sandra Bullock, kterou mám sice stále zafixovanou jako mladičkou holku ze Sítě a Nebezpečných rychlostí, ale i v napínavé hororové scifi si dokáže svoji roli vychutnat...

plakát

Yeti: Ledové dobrodružství (2018) 

Společenství Yetiů si žije po století svým vlastním životem a rituály, aniž by měli ponětí, že existuje nějaký svět hluboko pod jejich horou. O lidech (pidinožkách) se ví pouze z vyprávění, a tyto příšerné obludy straší malé yetie už od malička. Jen stařešina kmene ví pravdu. Ale je zde skupina mladých Yetiů, kteří se báchorkami a pověstmi nechtějí nechat zastrašit, a vydávají se pátrat po starých legendách... Na film jsem narazil v televizi, a pustil ho dětem s tím, že budu mít chvilku klid. Nakonec to skončilo tak, že jsem se na film díval já, a děcka někam odběhly. Nicméně mi to ani tak nevadilo, yetiové jsou docela sympatičtí chlapíci (a děvečky), animace jsou hezky barevné a příběh je příjemně infantilní (a sem tam se hodí prostě jen tak vypnout), a nebýt příšerných songů, tak je to ještě o chlup lepší. A samozřejmě vůbec nemůže chybět poslední emotivní scéna...

plakát

Den nezávislosti (2016) odpad!

Asi jako většina i já jsem se sekl, a místo Emmerichova nového filmu jsem zkouknul tuto lahůdku. Naštěstí je jasné od prvních vteřin, že Asylum je Asylum, a ani teď nehrozí jakákoliv mýlka (člověk by řekl, že už to v Asylu dělaj schválně, že jako odpověď na očekávaný trhák vydají nějakou sra*ku). Přece není možné, aby se při těch desítkách filmů, které z Asylea chrlej, aspoň jednou netrefili do něčeho aspoň trochu zábavného. Tento film to rozhodně není..

plakát

Den nezávislosti: Nový útok (2016) 

Je to 20 let, a spousta lidí již zapomnělo, jaké to bylo, kdy s vesmírným šmejdem museli bojovat o přežití lidstva. Naštěstí někteří nezapomněli, a právě na nich bude stát osud lidstva, když se Oni vrátí. A že se vrátí, je téměř jisté - vždycky to tak dělají - v daleko větší síle a daleko děsivější. Nyní bude v ohrožení nejen samotné lidstvo a jejich planeta, ale osud všech přeživších, kteří řádění útočníků přežili ... Na tento film jsem s přestávkami koukal skoro čtyři měsíce, nějak mne (minimálně ve své první polovině) nedokázal zaujmout. Spousta různých postav, které zdánlivě s příběhem nemají nic společného, do Area 51 si jezdí všichni jak na promenádu a vůbec. Pak ale přišel zlom (v cca polovině) a začalo se něco dít, a musím říct že jsem se v druhé polovině bavil docela dobře. Co mně na celém filmu vadilo asi nejvíce byl proslov (přes krátké vlny, aby ho mimozemšťani neodposlechli) novopečeného presidenta o tom, jak my (asi Američani) jdeme jako jeden muž do boje za celé lidstvo. Chápu ještě tyto proslovy k vojákům, kteří jdou přímo do bitvy, ale tady to bylo jen tak do éteru (asi hlavně bylo potřeba ukázat, jak lidi na celém světě naslouchaj americkým prezidentům a jejich proslovům). Jinak efekty fajn (od R.E. a dnešní výpočetní techniky se asi nic jiného nedalo očekávat. Herecké obsazení z původního filmu (patřičně zestárlé) okořeněné pár novými tvářemi (např. přebytečný Liam Hemsworth)..

plakát

Pohádky pro Emu (2016) 

Petr Miller (Ondřej Vetchý), drsný úředník imigračního úřadu v Anglii, pro nějž jsou lidské osudy jen písmeny na formuláři, a rozhoduje o osudech lidí jediným úderem razítka se sám dostává do podobné situace, kdy se dozvídá, že jeho dávná přítelkyně měla těžkou autonehodu, a označila jej jako otce své osmileté dcery Emy. Ač se zpočátku Petr jakýmkoliv emocím brání, malá Ema si jej docela rychle získá, a Petr se rozhodne o její budoucnost bojovat s českými úřady - i za cenu, že si bude muset velmi rychle najít přítelkyni... Na jedné straně příjemná podívaná, kdy člověk může vypnout, a jen držet palce, aby to hlavním hrdinům všechno klaplo (přičemž je jasné, že v tomto typu filmu to prostě klapnout musí) - na druhé straně tak strašně naivní příběh (první kočka kterou Petr potká je čistě náhodou svobodná, a zrovna hledá jakéhokoliv chlapa, se kterým by mohla být). Navíc je Vetchého i Geislerové poslední dobou český film přesycený, a ač je mám oba docela rád, tak tentokrát mi jejich vztah úplně neseděl. Nejlíp mi z toho všeho vyšla malá Ema...

plakát

Lovci a oběti (2015) 

Jakub má tak trošku smůlu. A nebo hodně smůlu. A nebo je jen prostě blbej - záleží na úhlu pohledu. Tak či onak se ocitá v situaci, kdy dluží všem a všude, jeden dluh vytlouká druhým, a za krkem mu sedí nejen banky a finanční ústavy, ale také banda různých lichvářů, mafiánů a dalších existencí. Ale Jakub má tak trošku i štěstí. Na kamarády (hlavně na svého nejlepšího kamaráda z dětství) a jeho otce, který se v podobných situacích umí orientovat, a je ochoten Jakubovi pomoci... Na rozdíl od většiny komentujících se mi tento film docela líbil - samozřejmě, člověk se musí trochu nadnést nad situaci (že je někdo tak blbej, a že většinu fíglů neprohlídne) a naopak že čirou náhodou otec jeho kámoše je multimilionář s potřebnými styky. Na druhé straně mi ale přišlo, že jako vstyčený prst (a teď nemyslím prostředníček) všem, kteří uvažují o nějaké té malé půjčičce, by to mohlo fungovat. Bavil mne docela i "akční" styl filmu, a až na poslední jednu dvě scény (které jsem tak nějak nepobral) mi to ani nepřišlo tak hloupé..

plakát

Babadook (2014) 

Amelia žije sama jen se svým synem Samem. Samův otec zemřel při autonehodě, a Amelia samotná výchovu Sama úplně nezvládá. A vše se ještě zhorší, když najdou strašidelnou dětskou knihu o Babadookovi, monstru, které žije v domě. Sam začne mít noční můry, a i Amelii se začíná zdát, že nejsou v domě sami. Jsou to jen její představy způsobené dlouholetou únavou, nebo na ně něco opravdu útočí ? ... U takovýchto filmů je to vždycky sázka do loterie - buď se tváří nenápadně ale překvapí a zůstanou dlouho v hlavě, a nebo jsou absolutně o ničem, a divák má problém vydržet až do konce. Tento je bohužel spíše druhý případ, a i když to zpočátku vypadalo nadějně, nakonec jsem se stejně dost nudil. Navíc mi ale vůbec nesedlo herecké obsazení - malý spratek ani nepříčetná matka mne nijak neoslovili, a chvilkama jsem se přistihl, že nepokrytě fandím "druhé" straně, ať už to trápení ukončí...