Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (317)

plakát

Nene (2022) 

Get out jsem napálil bůro, protože bylo skvělý a Us zase trojčečku, protože to byla slabota. Tady je to někde mezi a dávám čtyřku hlavně proto, že je film opět silně podhodnocen. A taky po třetím filmu Jordana Peela shledávám, že je potřeba aby tvůrci jako on nadále točili, protože ty filmy mají nápady, jsou autorské a čerstvé. Občas se mu to povede víc, občas míň, někdy by to chtělo víc prostříhat, ale nelze mu upřít solidní námět, dobré zpracování a atmosféru. Funguje to jako horror, i jako mysteriózní sci-fi. Zajímavý pohled na mimozemšťany, o kterých se zase tolik filmů dneska taky netočí. Takže čtyřečka.

plakát

Sunshine (2007) 

Danny Boyle rozhodně umí a Alex Garland taky. Sunshine je vydařený a kvalitní "náročnější" sci-fi. Ovšem pokulhává ve třetí třetině a to z toho důvodu, že se kymácí mezi béčkem a vážností. Chtělo to podle mě přitlačit víc směrem k té filozofické stránce filmu a hlubším vyzněním. I tak je to ale podařený snímek, ať už vizuálně, příběhově nebo režijně.

plakát

Texaský masakr motorovou pilou (2022) 

Bez nelogičností postav, absurdity některých situací a plně nevyužitého potenciálu bych s chutí dal 4 a klidně aj 5 hvězd, protože jde o nejlepší Texaský masakr snad od toho prvního a i nejsolidnější hororovou jízdu za poslední dobu. Sympatická délka, kvalitní mordy i mytologie kolem hlavních protagonistů byla skvěle podchycená. Zdejší hodnocení je samozřejmě zcela mimo mísu, ale zase nemám svědomí to naschvál nadhodnocovat.

plakát

Morbius (2022) 

It´s Morbin Time! Tak tohle nebylo tak špatný, ale internet si holt vybral k trollování zrovna Morbia. Jako zase dobrý to taky není. K naší smůle, jsme doufali, že film bude aspoň tak špatný, až by byl vtipný, ale hlasitě jsme se zasmáli jen u dvou scén (létající Jared v metru a přivolání kočky třesením trusníku). Takže to bylo spíš.. ani nevím, nijaký. Na to, kolik "drama" zápletek tu bylo, tak ani jedna nezpůsobila drama, zájem, prostě nic. Morbius tedy slouží spíše jako kultovní zásoba memů, než samostatný film. Post-titulkové scény jsou ryzí průser. Chudák Michael Keaton, ten má fakt smůlu.

plakát

Ukrajina v ohni (2016) 

Na začátek musím zdůraznit, že jsem ukrajinec narozený na Donbasu, kde jsem žil svých prvních 7 let života a nyní žiju zde v Čechách. Nejsem ani na jedné straně konfliktu, protože jsem něco jako křesťanský anarchista po vzoru Tolstoje. A snažím se o vybalancovaný pohled na situaci jak z pohledu lokálního, kdy jsem stále napojen na své příbuzné žijící celý život přímo v epicentru celého toho ukrajinského extempóre a také z pohledu geopolitického. Faktem je, že všechny tyto dokumenty, ať už ty, co tu jsou anebo ty co budou jsou jako hrabání se v hovnech a jejich zkoumání. Ani Rusko ani Ukrajina nejsou dobré strany. A není to ani EU ani USA. Především jde o peníze, moc, vliv a válka je jen prostředek. Čili celá situace na Ukrajině nemá hodnou ani zlou stranu. Všichni jsou stejně zlí. Myslím vlády, lidé si nezaslouží umírat pro důvody, kterým ani nerozumí. A že jim nejde kolikrát rozumět, je vidět i na tomhle dokumentu, kdy ani tvůrci pořádně nevědí třeba proč a jak vznikl majdan, vše je o doměnkách. Tak mi řekněte, jak pak fungují masy, které se takového majdanu účastní? No, to je jedno. Další věc je ta, že takový dokument se nedá hodnotit adekvátně. Je tendenční a zaměřený na ruskou stranu. Kdyby se točil dneska, vsadím se, že bude otočený zase trochu opačně. Ale faktem je, že Ukrajina má velký problém s nacismem. A argument o tom, že náckové jsou v každé zemi je lichý, protože na Ukrajině tito lidé už desítky let a zejména v době války od roku 2014 provádějí naprostá zvěrstva. U nás náckové plkaj u piva, na Ukrajině znásilňují, vraždí a mučí. A protistrana to pak dělá samozřejmě obratem na oplátku taky. Ze zkušeností mých příbuzných (ostatně i mých) nemohu říct nic dobrého o ukrajinské vládě a západní média záměrně nebo zaslepěně přehlíží hříchy UA, které jsou nemalé. Zároveň nemohu říct nic dobrého o Rusku a jeho autoritářské diktárotské vládě. Zkrátka stejně jako jsou oba národy příbuzné, tak jsou i stejně debilní. Je to tak. A já jako donbasák s jak ruskou, tak ukrajinskou krví si myslím, že mám střízlivý pohled, který z principu nemůže být vyvrácen kýmkoliv tady. Co tedy chce básník říci? Dokument je silně pro-ruský, ale to nemění nic na tom, že ukazuje fakta, která jsou a která vedla k celé té šlamastyce jejíž jsme teď součástí. To, že Putin zaútočil na Kyjev a zabíjí nevinné civilisty apod. je samozřejmě taky pravda. Jak říkám, v tomhle jsou čuráci všichni, tak vás prosím, nevybírejte si strany a neprovolávejte slávu ukrajině, protože jde o nacistický heslo. Děkuju.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

Super film! Já mám teda rád asi všechny Predátory, jen některé více, některé o chlup méně, ale Kořist se řadí k těm lepším. Skvělá hlavní hrdinka, práce s mytologií, skvělá scenérie, i v podstatě podvědomé filozofování na téma predátorství jako takového. Takhle to má vypadat! Div, že režisér netušil o komiksu Predátora z totohle období, protože byl výborný a říkal jsem si, jestli se inspirovali právě jim. Možná by takové frančízy mohli producenti dávat neustále fanouškům daných filmů.

plakát

Akta X - Film (1998) 

Akta X film je super. Devadesátkový mysteriózní sci-fi thriller se vším všudy. Funguje jako dárek fanouškům, zároveň jako ukázka širšímu publiku, o čem Akta X jsou. Přiměřeně akce, dostatek konspirace i ufonů. Dříve jsem film tolik nedocenil, ale po letech to pálím za plný počet.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Chápu, čím Matrix Resurrections nasral fandy. A já nejsem úplně fanda, dal jsem si všechny čtyři díly po sobě až letos chvíli po vydání čtyřky. Nemám tedy k celé sérii sentimentální vztah. Ten sentiment ale ze čtyřky trochu příjemně cítit byl. Mimoto se mi líbila první půlka a její meta přesah. Taky se mi líbilo, že se děj točil opět kolem Trinity a Nea. Tak to má být. Při sledování jsem se dokázal vcítit jaké by to bylo procházet si takovým odloučením se svou manželkou. Strašný. A proto film cením, zanechal ve mě ty správné emoce. Samozřejmě se to na trilogii nechytá, ale nebylo to špatné.

plakát

Matrix Revolutions (2003) 

Trojka bavila na rozdíl od dvojky více mojí ženu, než mě, které zase vadil díl druhý. Tento díl byl klasicky epickým zakončením velké trilogie, jaké se po Pánovi Prstenů očekávalo. A tak to i funguje. Vše se uzavře, romantická linka končí tragicky a vše se uzavře. Za mě je to ale z celé trilogie nejméně povedený díl. Zkrátka chyběla mu ta přepálenost. Ale nevadí, je to i tak moc dobré.