Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA Texas Chainsaw Massacre
Trailer 2

VOD (1)

Pokračování hororu, ve kterém skupina influencerů zamíří do Texasu vdechnout život městu duchů, ale narazí na Leatherface, proslulého vraha s maskou z lidské kůže. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (393)

Kothy 

všechny recenze uživatele

V tomhle tématu už není moc co vymýšlet. Snímek navazuje na ten původní z roku 1974. Opět vidíme partu mladých lidí, kteří se vydávají do tohoto zapadákova. A opět jsou vyvražděni tím samým magorem. Některé smrti jsou dost brutální a vcelku originální, ale chybí tomu atmosféra a místy i logika. Jediné plus filmu je to, že je dost krátký. Jinak moc není o co stát... "Je mi líto tvé mámy." ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Just another snaha natočiť novú verziu klasiky, ktorá reaguje na súčasné témy (práca s konceptom final girl, odkazy na Black Lives Matter), ktoré ale v konečnom dôsledku uchopuje veľmi povrchne ako aktuálne trendy a práve na túto trendovosť dopláca. Spolu s tým si nesie také tie klasické neduhy nekonečných remakových sérií (jedným slovom - je to dosť hlúpe). Viac než odkaz na roky 70te je to zacyklený odkaz na 2000ckovú vlnu torture porn filmov. Aj tá snaha o politický podtón vyznieva veľmi v neprospech celého filmu - decká z moderného amerického mesta prídu robiť poriadky do zabudnutého texaského zapadákova. Žánrové stereotypy sa dajú zniesť, dokonca pri správnom uchopení vedia byť aj fajn, ale tak tristne necitlivé uchopenie stereotypov sociálnych (aj s odkazom hixploatačnej kinematografie, postavenej na priepastnej dualite mesto-vidiek sa dá a malo by sa v súčasnosti narábať tvorivo - a komické hýkanie nad konfederačnou vlajkou veru nestačí) je veru na pováženie... ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Sériu texaský masaker fakt môžem a okrem amatérskej hviezdne obsadenej časti z 1994 pod 3* nejdem. Takže nový masaker poteší hlavne nekompromisným Leatherfaceom ktorý sa tu s tým naozaj nesere a likviduje obete s fatalitkami ktoré stoja za to a nedal mi nespomenúť na časy keď som ako teenager potajomky na satelite v noci sledoval časti piatka 13teho a tešil sa na trikovú vynaliezavosť úmrtí. Takže v rámci série sme sa dostali k poriadnemu bodycountu a nápaditej likvidácii. Okrem toho dej nie je nič moc a veľmi to tu nemá kto ťahať, no z letargie celkom výrazne vytrhávali prekvapivé konania postáv od ktorých sa v rámci série očakávalo niečo iné, takže aj toto snaženie sa vybehnúť zo zebehnutých koľají tu fungovalo. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Už ani neviem koľký film o tomto zabijakovi v poradí to je, ale viem, že to nadväzuje na pôvodný diel z roku 1974, ktorý som nevidel. Videl som iba filmy s roku 2003 a jeho prequel Beginning z roku 2006. A vôbec neboli zlé. Vlastne to boli oproti tomuto špičkové horory. Na druhu stranu, nie je potrebné vidieť pôvodný film, všetko podstatné, čo sa stalo sa dozvieme hneď v úvode. A keď už spomínam úvod, tak ten tu bol asi najlepší, pretože hneď ako začne Leatherface zabíjať, režisér spláchne logiku do hajzlu. Je tu hromada vrcholne debilných scén, no vrcholom je scéna, kde jediná preživšia s pôvodného filmu naklusá s brokadou v ruke a ide vyrovnať skóre a pomstiť smrť svojich kamarátov. Samozrejme ho ma úplne na podnose, ale namiesto toho ho nechá odisť aj s motorovkou, aby ju potom mohol zabiť. O ďalšej totálne debilnej scéne, kde sestra nejde zachrániť sestru, ale zoberie brokovnicu a ide na férovku proti hlavnému bosovi ako v pc hre je tiež totálny výsmech. A to, že Leatherface si spravil potápačsky kurz alebo, že s čaptavými behom všetkých dobehne, alebo že zapne nesmrteľnosť tiež nebudem komentovať. Jasné, takýto zloduši predsa vždy musia prežiť. Prežil to minulý rok aj Michael Myers. A keď už spomínam ikonu s Halloweenu, tak tvorcovia sa výrazne inšpirovali Halloweenom s roku 2018. Tiež tu máme hlavnú postavu, ktorá sa na staré koledná ide pomstiť, no zatiaľ čo Halloween ponúkol solídne napínavý krvák, tu sme sa dočkali iba pár debilne pekne vyzerajúcich krvavých scén. Veľké plus je, že je to krátke a celkom rýchlo to plynie, keďže príbeh to nemá vlastne žiadny a jedná sa o štandardný slasher. Záver je totálny výsmech, ktorý sa mi ani nechce komentovať. Už tomu chýba iba scéna za titulkami, kde by sa Leatherface vrátil domov. Počkať, za  titulkami táto scéna vlastne je! 25% - 1* ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[47%] Nový Texaský masakr motorovou pilou se dle mého názoru moc nepovedl. Jako kdyby tvůrci neměli absolutně žádné tušení, o čem toto téma má být. Už jen ten námět, kdy tu parta mladých lidí současné doby jede do zapadlého městečka na výzvědy a vše dávají na instagram apod. působí divně. Spád to má, takže to nudit nemůže, to zase jo. Oficiálně to má nějakých 83 minut? Když odečtu závěrečné titulky, tak to má jen cca 74 min čistého času snímku. Pochválit můžu maximálně obstojnou technickou stránku, takže vraždy do cca 50 minuty působí docela dobře, ale ne moc brutálně. Leatherface tu do té doby nepoužívá motorovku; zabíjí nožem, sekerou či co apod. takže aspoň to působí docela krvavě, ale ta dynamika brutality tu prostě není. No a tím za mě končí těch málo kladů filmu. Třeba když Leatherface začíná vraždit, tak vůbec nemám pocit, že bych se ho bál a navíc zabíjí za bílého dne v domě, který nepůsobí hrůzostrašně ani temně. No a když už vytáhne motorovku, tak je to ve scéně v autobuse, kde pokosí asi já nevím 10 lidí? To už působí jak moderní hororové komedie až snad parodie. Litry stříkající krve, uříznuté končetiny a já zůstal ledově klidný a chtělo se mi smát, jak to trapně vypadalo. Závěr už vůbec nepůsobí napínavě a poslední scéna, kdy Leatherface ukáže uříznutou hlavu sestry jedné postavy mě totálně uzemnila (myslím tím, že jsem si řekl WTF?). Hudba? Té jsem si nevšiml. Takže po hororové stránce to nepůsobí moc přijatelně. Pár slušných zabití se tu najde a třeba scéna, kdy se policejní auto vybourá, tak tam jsem cítil záchvěv naděje, ale tím to hasne. Celé to působí moc na sílu, především když v 50 minutě vytáhne pilu a začne masakrovat bus, po té už si tou pilou už moc nezařádí. Chvílemi mi Leatherface připadá jak Meyers z Halloweenu. Herecké obsazení mě moc nebavilo, včetně postavy Sally, která zde působí divně. Nechci srovnávat, ale takový původní masakr z r. 1974 mě také moc nechytl, ale ty z r. 2003 a 2006 jsou u mě top horory, kde se brutalitou nešetřilo. Masakr ve 3D z r 2013 mě už moc nechytl, ale neurazil. No a Leatherface z r 2017 působil jako jiný film. No a když to vezmu kolem a kolem, tak tato novinka je pro mě zatím to nejslabší co jsem viděl z téhle motorové ságy. Úplná sračka to není, ale nic, co bych mohl doporučit ostatním. Takže asi tak, snad už tuhle značku nechají spát. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Motorová píla, ktorú Leatherface používa, je totožná z verzie z roku 1974. Jedná sa o značku a model Poulan 245 A. (BoredKid)
  • Tvůrci uvedli, že upřednostnili praktické gore efekty namísto těch digitálních – chtěli totiž, aby se film z hlediska technického zpracování co nejvíce podobal originálu z roku 1974. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Reklama

Reklama