Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Romantický
  • Akční
  • Krimi

Recenze (67)

plakát

Teď a tady (2012) 

Strašně smutné. Strašně krásné. Silné.

plakát

Avengers (2012) 

Jajs, mě to bavilo! Skoro bych myslela, že mi po shlídnutí měl začít ze žil stříkat popcorn s colou. A nemyslím to nijak pejorativně, naopak! Všechno vypadalo přesně tak, jak to vypadat mělo, nebo rozhodně tak, že to všude klaplo na výbornou. Postavy si mezi sebe rozdělily pozornost férově, komunikace mezi nimi byla zábavná moc, záporák byl charismatický (s tím, že to vlastně nebylo žádné překvápko), akce byla akční, muzika bombastická, efekty efektní... já nevím, co víc chtít? Dvojku?

plakát

Černobílý svět (2011) 

Krásný film o absolutně nekrásném období amerických dějin. Všechno je podáno tak atraktivně, že retro nepůsobí jako retro, herci jsou výborní, příběh je silný a jinak by to ani nešlo a... já nevím, tak nějak mám pocit, že se jednání hrdinů nemůže moc lišit od jednání jakýchkoliv hrdinů tehdejšího světa. Že některé postavy byly opravdu černobílé a že se se situací vyrovnávali přesně podle toho, že to nebyla lehká doba, že stát na správné straně barikády, jakkoliv je tohle vnímání subjektivní, nikdy není jednoduché. A rozhodně nemám pocit, že by to bylo nějaké laciné tahání emocí z diváka. Líbilo se mi to moc - takových filmů víc, vždycky zahřejou :)

plakát

Dál než se zdálo (2010) 

Bylo to pěkné. A taky vtipné, chytré, romantické a tak nějak celkově majcí všechny atributy správné romantické komedie přesně podle mého gusta. Herci byli skvělí, přesvědčiví a já jim to věřila od začátku až do konce. No a to, jak se na sebe Justin a Drew dívali, byla podle mě absolutní esence zamilovanosti, fakt, že jo. A taky, abych nezapomněla, chci pochválit grafiku a výtvarnou stránku vůbec no a taky muziku, ta byla fakticky super. Prostě a jednoduše: čistá pětka.

plakát

Život Briana (1979) 

Můj první celovečerák od Monty Pythonů. Byla jsem připravená na leccos, ale tohle mě fakt dostalo. Totiž sledovat hodinu a půl totálních blábolů, neskutečně aburdních scén a parodií na všechno svaté i nesvaté a ještě se u toho neustále, pekelně a hlavně nezastavitelně smát stojí mnohem víc síly, než bych čekala. A když si po tom včerejším jedenapůlhodinovém cvičení bránice, zpívaje si Always Look on the Bright Side of Life, vzpomenu na následování dýně a sandálu, Pya Čůra, ráčkujícího (nebo jak to nazvat) Piláta Pontského, kamenovací byznys, separatisktické skupiny a nespočet proroků (a to jen tak pro ukázku), začínám nanovo. Takže není co řešit...

plakát

Ben Hur (1959) 

Tak tohle je historický velkofilm, jak se patří. Podívala jsem se na něj po intenzívní reklamě mého profesora dějepisu, upřímně spíš z recese než pro cokoliv jiného. No a... tak nějak nemám slov. Bylo to prostě obrovské, velkolepé a ve výsledku jedna z nejlepších podívaných svého druhu. Ať už budu mluvit o výpravě (ááách), hereckých výkonech (velké ááách pro Hestona) či příběhu samotném, kdy nás scénář v podstatě lehounce provede dobou vzniku křesťanství. Samozřejmě, některé scény a výstupy byly trochu moc exponované, dialogy, zřejmě v závislosti na dobu svého vzniku, trochu moc patetické a myslím, že bych takto mohla ještě chvíli pokračovat. Jenže - málokterý film mě dokázal po tříhodinovém sledování dostat na lopatky s takovou razancí. A ještě: nemůžu se vyhnout pokloně za asi nejvelkolepější scény, které jsem v podobném filmu viděla - ať už souboj galér či kolosální závod čtyřspřeží.

plakát

Horší než smrt (2007) 

xDxDxD... Směju se ještě teď... Už si ani nevzpomínám, kdy naposledy jsem viděla film, který mě bavil tak vydatně, že snad nedošlo k momentu, kdy bych se nesmála. Koneckonců, v hlavní roli suchý britský humor tak černý, že víc už to snad ani nejde. Film je napěchovaný gagy od začátku do konce, nesklouzává (pravda, až na některé výjimky) ke trapnostem a přes svou nekonečnou absurditu se snad nenajde nikdo, koho by nepobavil...

plakát

Rande na jednu noc (2008) 

Jo, tak Rande na jednu noc je film, s nímž mám jediný problém - nechápu, jak může mít tak průměrná hodnocení. Ale jinak je to, řekněme po Juno, asi nejlepší romantická teenage komedie posledních nevím-kolika let. Michael Cera i Kat Dennings mě beze zbytku bavili. Hodně moc. Bavily mě všechny vedlejší postavy. Bavila mě muzika. Bavil mě vtipně a originálně poskládaný scénář. A celkově mě prostě ohromně bavila celá tahle noční jízda. Když si totiž film zbytečně na nic nehraje, nehledá žádné hloupé odpovědi na milionkrát položené otázky, neupadá do žádných trapných klišé (hurá!) a dokáže pobavit vtipnou a vesměs vkusnou cestou, co víc chtít?

plakát

Americká krása (1999) 

Jé... Říct, že mě už dlouho žádný film takhle nedostal nemůžu, protože by to nebyla úplná pravda. Co ale říct můžu, je, že Sam Mendes natočil film, který mě maximálně okouzlil. A teď ať to nevyzní špatně, koneckonců, mluvíme tady o dramatu, Kevin Spacey byl ale tak... úžasný, že celkový dojem dost zkresluje. Tedy ne, že by třeba Annette Bening nehrála dobře, naopak, podle mě si svou oscarovou nominaci rozhodně zasloužila, Kevin Spacey ale, apoň v mých očích, bez ostychu strhává veškerou pozornost na sebe. No a co do celkového vyznění filmu? Ve zkratce perfektní kritika společnosti, tzv. moderní rodiny a životního stylu, konzumu atd. atd. a Lesterovo vymykání se právě těmto zažitým modelům, k nimž Carolyn tak vzhlíží. Hm, upřímně by mě zajímalo, kdo by se občas nechtěl na všechno vykašlat, žít si život po svém a všem předsudkům navzdory. A ačkoliv to asi nemusí vždy dopadnout úplně dobře, zřejmě to za to stojí. Koneckonců: "Asi bych měl být pěkně naštvaný kvůli tomu, co se mi stalo, ale je těžké zůstat rozzlobený, když je na světě tolik krásy..."

plakát

Výměna (2008) 

Changeling mě dostal. Těžko říct, jestli je to skvělou režií, hereckými výkony (a propos - Angelina opět dokazuje, že dokáže zaujmout i bez akčních scén a těsných oblečků...), kamerou, hudbou, ... nebo scénářem samým. Myslím, že je to další z Clintovy řady bezchybně zpracovaných (velmi) vážných témat, který svým závěrem člověku vezme dech. A jistě, určitě by se dalo najít pár chyb, proč ale, když je celkový dojem tak dechberoucí...?