Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (315)

plakát

Ve stínu (2012) 

Po shlédnutí filmu mě přišlo na mysl jediné slovo: preciznost. Režisérská, scénaristická, herecká, a to dokonce i v dětských rolích. Nikdo si na nic nehraje, nikdo není nucen říkat nějaké šroubované nesmysly. Scénář nezbývá než pochválit, nemá prakticky žádná slabá místa, celou dobu jste udržováni v napětí, jak to dopadne, kdo za tím stojí a tak:-) a to i přesto, že je to v podstatě jasné! Scény mají přesně tu správnou délku, informací dostáváte tak akorát. Příběh je v zásadě jednoduchý, ale vůbec to nevadí, závěr velmi povedený (i když je zřejmé, že hodní hoši tak úplně zvítězit nemohou...) Na Trojana, byť workoholického asexuála, je radost pohledět, ale vyzdvihovat jen jej, to by byla chyba. Takhle podle mě vypadá film, který se připravuje dlouho a pečlivě. Letošní česká jednička.

plakát

Ďáblova lest (2009) (seriál) 

Snad jediná původní tvorba ČT, na kterou se dá dívat, a to i opakovaně. Důvodem je zejména postava mírně potrhlého, ale odborně zdatného Michala Runy (Trojan), který pronáší neuvěřitelně pseudonáboženská tvrzení takovým způsobem, že i Tom Hanks v Šifře by musel zezelenat závistí. Navíc je to celé odlehčené nestrojeným humorem.

plakát

Ztracená brána (2012) (seriál) 

Po prvním dílu jsem napsal, že to má náběh na nejlepší českou detektivku za poslední rok. Téma dobré, nepřekonatelný Trojan coby Runa, spousta hlášek, solidní humor, dobrou práci odvádějící dvojice hlavních představitelů. Výborně jsem se bavil i u druhého dílu a jako malý školák na konci srpna, i já se podobně těšil na díl finální. No, z pěti hvězdiček je nutné slevit. Opět kvalitní filmařina, ale celé pasáže s agenty byly spíš trapné a závěr vyloženě slabý. Musím to napsat, kamenujte mě, stejně je to pravda. Pokud nám šlo jen o mystiku, mohlo se to říct na začátku, jenže my jsme přišli na detektivku, chápeme? Takže hvězdička dolů a pro příště, aby neodešla další, prosím tvůrce, aby se zamysleli nad nezbytností rozumného ukončení díla. Takhle ne...

plakát

Základka (2012) (seriál) odpad!

Jsem rád, že si tady zjevně všichni myslí, to co já: tohle je prostě monstrózní shit. Celé je to naprosto nepravděpodobné a nereálné, scénář otřesný (a to byl první díl, výstavní skříň!!), prakticky jakékoli náznaky vtípků nedotažené a zoufale trapné. Proč byl dějepisář převlečený za faraona, to ví jen on sám. Jinak srandy kopec, bžunda k popukání a už mě u toho nikdy neuvidíte...P.S.: tuto recenzi píšu jen kvůli Mirce S. Vono jako dát takovémuto odpadu 65% a napsat, že nenuceně baví, to chce silný žaludek...

plakát

Bolševikova slabina (2003) 

Zajímavé. Nehledejte složitý děj, a pokud se s tím smíříte, naleznete subtilní příběh chlapíka, který nemá rád svou práci, nemá v podstatě žádné jiné zájmy a tuto prázdnotu mu jednoho dne vyplní náctiletá Maria. Je to tak trochu španělská Lolita, ale vztah cynického Pabla a Marii nikdy nepřekročí bariéru intimity. Líbilo se mi, že Pablo je vlastně tak trochu svině, kterému je těžké prvoplánově fandit (vyspí se s auditorkou a pak ji dost nevybíravě odkopne, ženské, kterou naboural, anonymně po telefonu vyhrožuje apod.), ale postupně se přece jen o něm něco dozvídáme a to ho činí docela sympatickým. Závěr je tragický, ale v podstatě logicky završuje celý příběh, možná jej autor myslel jako trest za všechno, co Pablo předtím napáchal?

plakát

Svatá čtveřice (2012) 

Není důvod zase k takové panice, 42% je nepřiměřeně málo. Nestyda byla mnohem větší hloupost a odcházel jsem z něj řádně zpruzen, tohle je prostě taková pohodová komedie (ok, uznávám, nejsou to zase záchvaty smíchu) hodící se k létu. Některé scény jsou fakt vtipné (koupelna na Kubě apod.) Scénář je bohužel nejslabší část - přišlo mi, že občas chyběly celé díly stavebnice (tak je Hřebejk nahradil dvouminutovou písničkou a pohoda! cca pětkrát), některé dialogy jsou až neuvěřitelně prkenné a předvídatelné. Viewegh navíc nezvládá takové ty přechodové situace (třeba holky jdou do kostela a mají si říct dvě smysluplné věty), a v takovou chvíli plodí doslova zhovadilé texty (nebo je zde trapné ticho). Zkrátka podklad filmu vytvořil amatér a to se pak může režisér i herci strhat, a furt to bude vypadat amatérsky. K hercům - mladí mohli být přesvědčivější (a Vieweghu, mohli by mluvit jako mladí), starší hrají dobře (Viktorie Čermáková mírně toporně). Stoprocentně schvaluju minutáž - každá minuta navíc by tomu ubírala procenta...shrnuji - film není špatný, má samozřejmě řadu chyb, které odborníka dráždí, ale vy si jich ani nevšimnete...

plakát

Micimutr (2011) 

Problém této a řady nových českých pohádek je to, že vlastně nevědí, co (nového) vyprávět. Takže jsou dvě varianty - buďto obšlehnou nějakou starou pohádku nebo vytvoří nastavovaný nesourodý guláš. Micimutr je čistá druhá varianta. Ve skutečnosti v ní není žádné drama (čarodějnice mohla celý konflikt vyřešit sama a Ondra Novák si mohl na hradu válet šunky) a když už dojde tento děj, tak jsme najednou v současnosti (bez jakéhokoli důvodu). Takže doteď tak na jednu a nepatrný kus druhé hvězdičky. Zbytek hodnocení jednoznačně přidává skvělý Vojta Dyk - hraje tak o 100% líp než hlavní postavy a navíc je fakt vtipnej.

plakát

Tento život (2012) 

Pokud tento film porovnám s Lidicemi, tak výtvor dvojice Nikolaev/Nellis je skutečně chudým příbuzným smutně se krčícím v rohu. Tento život je v zásadě stejně předvídatelný, ale natočený nesrovnatelně lépe, velmi přesvědčivě, a v závěru má sílu skutečně dojmout, a to i drsné povahy, např. mě. Lidice mě nedojaly vůbec, a pochybuju, že vůbec někoho. Plusem je i to, že se něco dozvíte o dánských dějinách, nebuďme egocentrici, odboj nebyl jen u nás. Stejně tak je zajímavý pohled Dánů na druhou světovou válku a okupaci. Zkrátka řemeslně perfektně zvládnutý snímek, který lze jen doporučit, až do konce se nebudete nudit.

plakát

Houbaření (2012) 

Nejlepší film viděný na MFF 2012. Humor je hrozně blízký českému, koneckonců i hlavní hrdina vypadá se svým stabilně nasraným výrazem jako Jirka Paroubek:-). Ani jeden z hlavních protagonistů není čestný, statečný ani sympatický. Skvěle je vykreslen svět médií a lidí, kteří s nimi manipulují - pokud by Aadu neměl svého mediálního poradce, fakt nevím, proč bych ho měl volit (no jako u nás..) Závěrečná řeč - to bylo něco jako Rathův projev ve sněmovně, nevěděl jsem, jestli se smát nebo plakat...ale abych někoho neodradil, je to především dobrá komedie!

plakát

Jackpot (2011) 

Viděno na MFF, ale i v běžné distribuci stojí za zhlédnutí. Spousta černého humoru a ujetých postav, bizarní děj a hlavně legrace. Snad jen ten příběh mohl být trochu složitější, je to fakt tah na jednu branku od začátku do konce. Headhunters hodnotím trochu výš. Jak už ale plyne z mých předchozích recenzí: Norsko vede! Malý dodatek - podle sdělení režiséra chtěli od Nesba natočit jednu z jeho knih (lhostejno jakou - nedivím se, je to fakt jedno, každý film podle jeho knih by byl blockbuster). Nesbo jim nic nedal, ale řekl, že má v šuplíku scénář, tak ho natočili...rozhodně to stálo za to.