Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Romantický
  • Pohádka

Recenze (72)

plakát

Zpráva (2020) 

Uf... Souhlasím s tím, že od začátku je trochu nepřehledné, kdo je kdo, navíc tam jsou skoky do minulosti, ale jinak je celý film fantastický. První polovina se věnuje víc životě v táboře (ti dva jsou v úkrytu), druhá polovina jejich putování, které vyvrcholí předložením zprávy, které se (SPOILER) napoprvé nechce vůbec věřit. Ta atmosféra tábora, ty manipulativní techniky nácků, ten strach lidí, kteří pořád ještě mají o co přijít, to bylo opravdu hutné. I když člověk ví, co má čekat, stejně ho to sebere. Na několika konkrétních příkladech a minipříbězích je vykresleno, jaká zrůdnost se v tom všem skrývala. Za celkovou atmosféru dávám jednu hvězdu navíc na celkem pět.

plakát

Masaryk (2016) 

Fantastický film! Trochu nenápadný, a přitom tak skvěle vystavěný. Hlavně ta druhá polovina, kdy sledujeme cestu k Mnichovu v podstatě den po dni, je tak napjatá, že je divákovi až špatně, jak to s celým národem prožívá.

plakát

Horší než smrt (2007) 

Výborná komedie, typicky britský černý humor, poprvé jsem se smála téměř od začátku do konce.

plakát

Válečníci (1999) (TV film) 

Kdybych zde uvedla svůj názor na film nebo vypíchla jeho hlavní výhody, jen bych se opakovala. Souhlasím s většinou diskutujících o zpracování filmu i o dojmu, který na mně zanechal. Viděla jsem bohužel jen dvouhodinovou verzi, která možná zapříčinila to, že jsem se napoprvé mezi postavami poněkud ztrácela. Z hlediska autentičnosti mě trochu mrzí, že filmaři vybrali pro natáčení Českou republiku - i kdyby nebylo těch českých nápisů, které se občas mihnou záběrem, našinec od počátku pozná, že jde o reálie české, nikoliv bosenské (což je možná Britům celkem jedno). Navíc trochu tvůrci nevychytali dobu - jednotky mají odlétat v srpnu, ale když přijedou, už leží sníh. Naopak bych chtěla vyzdvihnout scénu, kdy srbský velitel nadává britskému vojákovi s polským jménem i polskými předky a křičí na něj, jakto, že Polák chrání muslimy (rozuměj - proti "bratrům Slovanům", tedy Srbům). Trochu mě překvapilo, že se tato scéna v britském filmu objevila, když ji asi žádný Brit nemůže, narozdíl od Čecha, pochopit. Dodatek: Po zhlédnutí delší, tříhodinové verze beru zpět své námitky týkající se nejasnosti postav, některá vysvětlení v té kratší verzi prostě chybí.

plakát

My všichni školou povinní (1984) (seriál) 

Nechápu, proč někteří tento seriál tak haní. Dle mého jde o velmi dobře odvedenou řemeslnou práci, která má hodnotu i po těch téměř třiceti letech. Jistě, určité ideologické pozadí samozřejmě vidět je, zejména v tom díle, kdy se řeší na školské radě problémy jednotlivých škol. Ale Vladykův mladý učitel s mnoha ideály, Sovákův zkušený průvodce, Vránové vyhořelá hysterická učitelka, ti všichni jsou podle mě typickými představiteli školství té doby - a snad i školství současného. Krásná je také ukázka rozpadu rodiny - zanášející V. Brabec, výborně zhroucená J. Bohdalová, její nový sobecký partner J. Štěpnička - a mezi tím stojící děti, o které se vlastně nikdo nezajímá a které jsou jen hromosvodem problémů jejich rodičů. Nesmím zapomenout ani na výbornou hudbu Petra Hapky. Za mě čtyři hvězdičky za film a jedna za Liberec - ten původní s obchoďákem, který už dnes nestojí.

plakát

Královská aféra (2012) 

Nenacházím nic, co bych tomuto filmu vytkla. Zpočátku možná trochu připomínal Marii Antoinettu, podobnost však spolehlivě ukončuje zápletka týkající se osvícenství, která může divákům přibížit výhody i nevýhody tohoto směru lépe, než jak se tomu děje ve školách. Je zvláštní, jak tak zajímavý myšlenkový proces zůstává stranou filmařů. Ze strany všech tří hlavních představitelů šlo o vynikající herectví. Přestože je konec od počátku poměrně předvídatelný, ani chvíli jsem se nenudila, a přes onu stopáž byl celou dobu strhující. Natáčel se i u nás.

plakát

Klamné léto '68 (1984) 

Vtipné, trochu nasládlé, trochu ironické, trochu nostalgické, prostě perfektní. Nejlepší je scéna, kdy otec sebere dětem televizi, aby v ní neviděly prostesty studentů v Bělehradě. Po nějaké době ji zase vytáhne s tím, že soudruh Tito řekl, že jsou studenti v právu.

plakát

F. L. Věk (1970) (seriál) 

Úžasný seriál přesně odpovídající mým představám o jednotlivých postavách, v němž byla perfektně vystižena doba. R. Brzobohatý na Františka perfektně sedí, J. Pivec jako kárající a kázající otec a A. Hegerlíková snadno uvěřitelní. Drobnou výhradu bych měla k obsazení sester Butteauových, tedy pokud jde o jejich věk, ale chápu, že v té době se na věkovou přiměřenost představitelů příliš nehledělo. Oceňuji úzké sepětí seriálu s dobovou (klasicistní) hudbou, která je věrným průvodcem. Jen je škoda, že prvních 12 dílů v podstatě kopíruje první díl románu, ten třináctý v podstatě shrnuje druhý díl a ty další vůbec zfilmovány nebyly. Nevím, jestli šlo o záměr, nebo prostě jen došly peníze (v té době bych se ani nedivila, že byly preferovány jiné typy pořadů). Každopádně pro mě celoživotní záležitost a životabudič v jednom.

plakát

Pýcha a předsudek (2005) 

Moje srdeční záležitost. Až na pana Bingleyho se zcela ztotožňuji s obsazením (Matthew MacFadyen je prostě rozkošný, nabručený i milý, Keira Knightley možná moc hezká, každopádně slečna se správně ostrým jazykem). Rosamund Pike je jako Jane, nádherná, rodiče B. Blethyn a D. Sutherland přesvědčiví a Judi Dench jako obvykle výborná; její nafoukaná, povýšená, pomáhající a ponižující Lady Catherine je prostě přesná, T. Hollander je jako pan Collins prostě neuvěřitelný ve své poníženosti, jen pan Bingley vypadá spíš jako trdlo než mužský. Malou výtku bych měla k některým úpravám pasáží z knihy (chápu, že v některých případech musí ke změně dojít s ohledem na malý prostor na plátně, ale některé byly dle mého názoru zbytečné - třeba první žádost o ruku v dešti, druhá žádost o ruku ráno apod.), vyzdvihuji ovšem celkovou atmosféru, dostatečný spád, kameru a také výbornou hudbu Daria Marinelliho. Nezapomenutelná je závěrečná scéna točená za svítání, v níž kamera krásně zachytí ranní mlhy i vycházející slunce. Parádní je i ptačí zpěv z jednoho květnového rána. V porovnání se seriálem rozhodně film vítězí, a to i přes kratší stopáž, díky níž byly některé scény vynechány. P. S. Ten popisek od distributora vůbec nesedí.

plakát

Tajnosti (2007) 

Fantastický a neotřelý film nejen pro ženy. Proč fantastický? Protože prostě od začátku do konce ubíhá, ani nevíte jak, a na konci zbude příjemný pocit. Proč neotřelý? Protože jeho téma tu ještě nebylo. A proč pro ženy? Protože film je vlastně o pohledu ženy (a můžeme říci i obeně - žen) na svět. Nedovedu si představit příliš mnoho mužů, kteří by podobný film ocenili, je vlastně spíš o pocitech hlavní hrdinky než o nějaké výrazné akci, děj se navíc odehrává během jediného dne. Na filmu je možná nejlepší to, že odkrývá to, k čemu mnozí nemají odvahu, a přitom neztrácí humor a glanc.