Reklama

Reklama

My všichni školou povinní

(seriál)
TV spot
Drama / Rodinný
Československo, 1984, 13 h 4 min (Minutáž: 55–67 min)

Režie:

Ludvík Ráža

Scénář:

Markéta Zinnerová

Kamera:

Josef Pávek

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Miroslav Vladyka, Veronika Žilková, Jiří Bartoška, Jana Šulcová, Zbyněk Honzík, Milan Šimáček, Jaromír Hanzlík, Jana Preissová, Jana Janatová, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(13)

Snad každý vzpomíná na svá školní léta – ať už s nostalgií, úsměvem či dokonce nelibostí - nevyhnul se tomu nikdo. I proto se těší takové divácké oblibě filmy a seriály ze školního prostředí. Jedním z nich je i český seriál My všichni školou povinní, který v roce 1984 natočil režisér Ludvík Ráža. Opět tedy můžeme sledovat životní příběhy žáků, učitelů i jejich rodin, které spojuje jedna škola. Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou (Jiří Bartoška) a jeho ženou (Jana Šulcová), herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou (Jana Preissová) a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem (Václav Hanzlík), budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Brabec). V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač (Jiří Sovák), ředitelka školy (Věra Galatíková), krásně nesympatická nervní učitelka Hajská (Gabriela Vránová), nastupující učitel Michal Karfík (Miroslav Vladyka) a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová (Veronika Žilková), učitelka Zmatlíková (Dana Medřická) a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět. Pochopitelně nechybí ani přiměřená dávka humoru. Jednotlivé postavy jsou vcelku věrohodně napsány i zahrány, takže diváky vtáhnou do děje, který společně s nimi mohou prožívat. A přitom si opět zavzpomínat na ta svá školní léta… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (249)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tenhle serial jsem nemel nikdy moc rad, ani jako dite skolou povinne v dobe, kdy ho zacali vysilat. Karfika si sice pamatuju dodneska, ale tu jeho postavu jsem nejak uplne nepobral, a zbytek mi prisel nejaky takovy hystericky (hlavne vytecna Vranova, z te mam nocni mury dodnes)... Natoceny to spatne neni, figury jsou jasne a srozumitelne, ale stejne to proste rad nemam. Takze zaujaly jen 3 dily s Karolinou, ze sberatelskych duvodu... :-) P.S.: neprehlednutelna postava tohoto serialu je samozrejme tez Jana Janatová-Havlátová. (a taky jsem tam zaregistroval Moniku Kvasnickovou) ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Tak moje hodnoceni asi pochopi (aspon doufam) jen ten, kdo byl na zakladce naprosto nechutnym zpusobem sikanovan ucitelkou jeste horsi jako ta blizna Hajska (timto zdravim uchylnou pizdu vsech pizd = ucitelku Tureckovou ze Zlina). Ve druhe tride (v prvni bezproblemova a chvalena jednickarka), po zmene skoly a ucitelky (stehovani) jsem najednou mela same trojky a ucitelka me navrhla do pomocne skoly. Po dlouhodobych peripetii a perverzni sikane me osoby me poslali k psychologovi aby mi napsal posudek na skolu pro blbecky, ale ten rekl ze to vypada ze mam vyssi IQ nez ta ucitelka a rodicum doporucil preradit me do jine tridy (na normalni skole, samozrejme). Odpor ke skole a neduvera k ucitelum ve me zustal az do vysoke skoly. Mnohalete trauma. Kdyz se divam na My vsichni skolou povinni tak z dejove linky Jirky Olivy dostavam neskutecnou deja vu tresavku. Nic pravdivejsiho, nic co by na me fyzicky a psychicky tak pusobilo jako tady tohle jsem jeste ve filmove ani televizni tvorbe nezazila. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Seriál jako ze života - velmi přesně podané problémy na školách nejen té doby, ale i charaktery postav jak dospělých, tak dospívajících. Navíc v prostředí Liberce a okolí, jež hraje svou roli. Režisér Ráža má svůj osobitý rukopis, takový zasněný, meditativní, a zde je to jen ku prospěchu uměleckému vyznění filmu. Propagandy je zde podle mého naprosté minimum. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Socialistické školství v celé jeho "kráse", aneb seriál o typech učitelů, jejich žáků a také rodičů. Starší generace jistě zavzpomíná, jak realistický seriál je. Mladší by mohla ocenit, jací jsou dnešní učitelé, ve srovnání s těmi minulými. Mnohé dějové zápletky jsou sice poněkud obsahově přestřelené, ale zajímavá plejáda herců nahrazuje někdy unylejší děj. Doby, kdy učitelé byli vážení, jsou prozatím pryč...dívám se s nostalgií a hodnotím přešlapy učitelů a nevhodné vstupy rodičů do školního procesu...nicméně, na rozdíl od současnosti je tento seriál natočen s láskou k učitelskému povolání a určitým obdivem tohoto profesního stavu, podle mého také pravdivěji, než pohled na dnešní učitele. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Drama z období reálného socialismu (čti depka). Člověk by řekl, že to je realisticky pojatý příběh, pokud by seriál selektivně neignoroval veškerý životní špás faktor. Ale jaký špás faktor, když největší odvaz v té době bylo zanadávat si na bolševiky v hospodě a opéct buřta ve Stracence. Myslím si, že kritické poselství je nutné přičíst seriálu k dobru a vešekeré mínusy dát na vrub podělané době. Zajímalo by mě, jak přes cenzory prošlo, když tam Hanzlík popíjí Coca Colu a při tom diskutuje s manželkou o poměrech v kultuře. Zajímavý komentář: sportovec, Xmilden. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (53)

  • Průmyslový areál Textilana, jenž je v seriálu několikrát zmíněn a který se nacházel v Liberci, byl založen jedním z nejúspěšnějších rakousko-uherských podnikatelů jménem Johann Liebieg. Název Textilana Liberec dostal až po znárodnění komunistickou stranou. Před rokem 1989 zde pracovalo 1 000 lidí, v roce 1998 byly stavy pracovníků sníženy na 470 a v roce 2003 byla zastavena výroba, načež se budovy areálu začaly demolovat. (Nick321)
  • Některé scény se natáčely ve městě Tanvald na sídlišti U Lesíka. (SONY_)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama