Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet EUR 3,2milióna║ Tržby USA ║ Tržby Celosvetovo $233,876▐ Studený psí čumák, veľmi chladné, o lepšiu emóciu nezakopneme, cit a prehĺbenie k posatvám ani z ďaleka, je to na oko artové ale bez väčšieho efektu. Ani sa nečudujem, že to malo len takú skromnejšiu minutáž. Veľmi málo výrečné a minimálne pútavé. Prvý krát som pri tom úplne zadriemal. Peter Bebjak sa na vyššiu ligu môže len hrať ale mať na ňu nikdy nebude. Nepomôžem si ale z jeho filmov aj keď niektoré nie sú úplne na zahodenie, je cítiť strašný copyright. Je to taký Slovenský Paul W.S.Anderson.  /45%/ ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Je dobré, že sa natočila takáto vec aktuálne aj u nás. /Tiež kvôli tomu, že máme žiaľ exotov, ktorí sa hlásia k ujovi Adolfovi a sedia v našom parlamente, kde pekne zarábajú (hoci neonacisti sú vlastne rozlezení asi takmer všade)./ Film by si zaslúžil väčšiu výraznosť, údernosť, keďže ide o takto citlivú, závažnú a smutnú tému, tvorcovia asi robili, čo sa dalo, keďže asi i rozpočet bol obmedzený, je asi vôbec úspech, že režisér Bebjak to aspoň takto zvládol. Inak nerozumiem, prečo mnohé násilnejšie scény boli rozostrené alebo iba z diaľky naznačené, predsa jednou z hl. point by asi malo byť poukázať na zverstvá, zvrátenosť, neľudskosť a násilníckosť najhrubšieho zrna u nacistov. Tiež som mal problém porozumieť niektorým vetám a rozhovorom protagonistov (boli miestami veľmi tiché, nezrozumiteľné, asi opäť nižšia kvalita ozvučenia ovplyvnená rozpočtom). Ale som rád, že film vznikol a že som ho mal možnosť vidieť, ale malo sa z tejto témy vyťažiť viac. (Dodatok, za tri hviezdy, ale trochu s odretými ušami, škoda, lebo ozaj táto téma ponúkala tvorcom potenciálne fantastický priestor na vytvorenie možno pútavého, poučného diela.) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nejznámější útěk z koncentračního tábora. 1)  Prostředí Osvětimi - Birkenau na mě ve filmu působilo přesvědčivě a autenticky, stejně tak dialogy i děj sám._____ 2)  Děj po útěku je už méně zajímavý a ani rozhovory se zástupcem Červeného kříže mě úplně nezaujaly._____ 3)  Trochu směšně působí Slováci v českém dabingu, když přitom další národnosti - Němci, Poláci mluví svým jazykem._____ 4)  Historické okénko. Dva slovenští Židé, 20letý Walter Rosenberg (později se přejmenoval na Rudolfa Vrbu) a 26letý Alfred Wetzler, úspěšně uprchli 7. 4. 1944 z Osvětimi - Birkenau. V Žilině posléze sepsali asi 60tistránkovou podrobnou zprávu, kde popsali polohu tábora, masovém vraždění v plynových komorách a odhady počtu obětí a detaily ze života v táboře. Na jejím základě zastavil Horthy další transporty Židů z Maďarska. Po válce byla využita v norimberském procesu._____ Vrba po válce vystudoval v Praze Vysokou školu chemicko-technologického inženýrství, v roce 1958 emigroval. Odborník na biochemii mozku a výzkum cukrovky a rakoviny přednášel na univerzitách v Anglii, Kanadě a v USA. Zemřel 26. ledna 2006._____ Alfred Wetzler sepsal své vzpomínky v roce 1964 v knize Co Dante neviděl, která se stala podkladem pro film. Wetzler žil v Československu, kde 8. 2. 1988 zemřel. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Možná to mohlo být poněkud dramatičtější, přesto si myslím, že jde o snímek, který se může hrdě řadit mezi nejlepší evropské filmy pojednávající o hrůzách holocaustu druhé světové války. Prakticky hned od prvního okamžiku musí snad každého filmového fanouška zaujmout kamera. Řemeslu či hercům se nedá v podstatě nic vytknout. Vyzdvihnout bych chtěla především výkony Noëla Czuczora a Jana Nedbala, z nichž mi doslova běhal mráz po zádech. Ostatně skoro ze všech záběrů jsem cítila vlezlou zimu a chlad, s jakými se kromě mnoha jiných útrap hlavní hrdinové a jejich spoluvězni museli potýkat, aby si zachránili holý život. Závěrečný výčet novodobých fašistů moje nepříjemné dojmy ještě umocnil. (80%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Soudruzi, nečekal sem zázraky, ale čo je veľa to je málo. Jozef Mak, pri ktorom som si vyšklabal kotlety je oproti tomuto (bebjakove) majstrovské dielo. Pocitovo to má 4 hodiny, dokopy sa tam nič neudeje, to že to má nejaký dabing si ani nevšimnete. Buď mumlajú, že im nerozumieť ani kokot, alebo hovoria nemecky či dokonca aj anglicky. A nesmieme zabudnúť ani na poľštinu. Emócia žiadna, spôsob predkladania príbehu hlavne na začiatku veľmi zmätený. Čo nedoručil dej, snažili sa zachrániť artovou kamerou a veľa detailami. Veľa veci ma tam rušilo, od čistého oblečenia, cez hodinky až po obuv na rozbitej nohe. O kopci jedla a žiadnych problémoch ani nehovorím. A práve preto ma ani v najmenšom neprekvapuje, že sme to poslali do holéhoúdu, aby tam zabojoval. Len za scény v tábore a rozumnú minutáž 2 z 5 ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Snímek se kromě Slovenska a Česka promítal například v USA, Velké Británii, Francii, Německu nebo Japonsku. (ČSFD)
  • Budova, v ktorej podľa historických zápisov Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba pomohli spísať správu o činnosti koncentračného tábora v Osvienčime, sa nachádza stále na tom istom mieste ako v roku 1944, a to na Hollého ulici v meste Žilina, SR. Podľa aktuálnych údajov, tam sídli aj naďalej Židovská náboženská obec. (funesfilm)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama