Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Drama

Recenze (222)

plakát

Astérix a velký boj (1989) 

Nejlepší, nejzajímavější, nejoriginálnější a nejdospělejší kreslený Asterix.

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

POZOR SPOILERY! I přes zdánlivě šťastný konec, který mimochodem vůbec není šťastný, jde o dost smutný a depresivní film s jednou krutou scénou, která patří k tomu nejdojemnějšímu v kinematografii. První třetina filmu mě bavila rozhodně nejvíc - drama o složitých rodinných vztazích a o (ne)vztahu člověka k robotickému dítěti. Nechápu, jak vůči němu mohli být tak krutí (ano, včetně údajně milující matky). Využít a vyhodit. Kdyby se tímto směrem film vyvíjel dal, bylo by to na pět hvězd. Pak ale přijde scéna z lesa, která je rozhodně nejsilnější scénou filmu, no a vyprávění nabere úplně jiný směr - hledání modré vily. A tato dějová linka mě moc nebavila. Neříkám, že je to špatné, ale už to není ono a z filmu je úplně něco jiného. Dílo je pak už nekonzistentní ve vyprávění, nevyvážené a příběh se trochu rozpadá. Působilo to na mě, jako kdyby nebylo moc jasné, co film chce sdělit a jakou formou. Nemám takový problém s poslední třetinou - závěrem. Sice to není šťastný konec, protože se jedna jen o “uměle” a vynuceně vytvořenou lásku, ale byl pěkně natočeny a líbil se mi. Ten prostředek filmu je ale taková vata, která nezvládá držet tempo hlavně se slibným začátkem. Hlavním kladem jsou rozhodně vztahy, emoce, láska, rodina. Jako rodinné depresivní drama to funguje perfektně. Jako futuralistické a dobrodružné sci-fi už tolik ne. Snímek je rozkročený mezi dvěma styly a výsledek je někde uprostřed. Poselství toho, jak dokáží být lidé nezodpovědní a bezcitní k těm, kteří je milují a nedokáží jim obětovat jejich city je ale zřetelné. Andrew je o ligu lepší, ale silné čtyři hvězdy jsou zasloužené.

plakát

Napoleon (2023) 

Epické dílo se skvělou výpravou a vynikajícím zobrazením bitev. Herecké výkony jsou podle očekávání přesvědčivé a na vysoké úrovni. Zkrácení verze filmu pro kina si ale vybírá svojí daň. Film působí uchvátaně, zkratkovitě, zmateně a nesouvisle. Určitě budu chtít v budoucnu vidět režisérskou verzi. Celou dobu mě ovládal pocit, že mi něco uniká a že ve filmu důležité momenty chybí. Příliš mnoho postav stráví na platně příliš málo času. Přeskakuje se rychle mezi jednotlivými událostmi. Psychologie a motivace postav také chybí. Určitě se jedná o epickou pecku, ale uchvátanost trochu kazí celkový dojem a snižuje hodnocení. Uvítal bych více politiky a ještě více scén z válek, na úkor přehnané pozornosti okolo vztahu Josephiny a Napoleona. Nepotřeboval jsem v jejich ložnici trávit tolik času a sledovat jejich rádoby milostné scény. Je fajn, že tato dějová linka tam je ale nemusela filmu dominovat. Scény důležitých událostí (Egypt, převrat, korunovace, vyhnanství) také mohly být delší a mohlo jich být víc. Většinu mých výtek přikládám osekanosti filmu pro kina. Věřím, že plná verze můj dojem z filmu zlepší. 7/10

plakát

JFK (1991) 

Film mi připomíná Oppenheimera.  Tříhodinové dílo o zásadní události americké historie 2. poloviny 20. století.  Příliš mnoho kecání, politiky, historie, faktů a informací. Stylem zpracování je to spíše dokument.  JFK byl určitě zajímavý a charismatický člověk. Velmi ho obdivuji a téma jeho vraždy mě zajímá. Tohle není film o něm, ale o vyšetřování atentátu. Sledovat to tři hodiny není zrovna záživné. Až moc informací, jmen, dějů. Je to spíše pro americké publikum a pro vzdělávací účely. Ne každého běžného evropského diváka toto zpracování zaujme. Je to jako dívat se na tříhodinový dokument s herci.   Téma dost zajímavé a herecké výkony jsou fajn, ale film je vyčerpávají, náročný a úmorný. Předkládané verzi událostí celkem věřím (o spiknutí šlo určitě), ale zpracování mi nesedlo. Čekal jsem něco živějšího a dynamičtějšího.

plakát

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994) 

Kultovní hlášky, uspokojivé herecké výkony a originální styl vyprávění. Na druhé straně ale stojí nevyvážené povídky se spoustou nesouvisejících a nepodstatných dialogů, mnohdy v nudných a zdlouhavých scénách. Ve spoustě z nich se navíc nic zásadního nestane. Povídky nejsou až tak zajímavé,  aby utáhly celý film s přepálenou stopáží. Hlášky se povedly, ale nestačí mi, aby film stál jen na trefných dialozích a nechronologickém ději. V podstatě je film přeceňovaný, což je dáno asi tím, že ho většina hodnotících viděla v 90. letech a má ho spojený s tou euforií doby a nejspíš i mládím. Když se na něj podívám v listopadu roku 2023, žádný kult moc nevidím. Určité myšlenky a události jsou zajímavé a originální, některé jsou naopak úplně o ničem.

plakát

Čokoláda (2000) 

Zvláštní a svým způsobem pěkný film, který má určitou specifickou atmosféru.  Působilo to na mě celé depresivně a smutně. Žádná oddechovka.  Film je romantickým dramatem s tím, že romantická linka se objeví až  v poslední třetině (i s Johnny Deppem).  Uznávám kvality filmu, ale není to úplně můj styl. Cílová skupina diváků jsou tak ženy ve středních letech.  Málo akce, málo událostí, málo napětí, překvapivě i málo vtipu. Je to spíše o náboženství, morálce a společnosti, než o romantice a čokoládě. Ty hrají vedlejší roli.  Jako nějaká sonda do mezilidských vztahů u francouzského venkova je to fajn, ale není to úplně pro mě. Průměr a tři hvězdy.

plakát

Oheň (1991) 

Přepálená stopáž, nudné dialogy, nezajímavý příběh a nepřehledné dění. Akční scény se celkem povedly a jsou koukatelné. Jinak je to ale děsná nuda, nic zajímavého. Film kromě akčních scén a úcty k hasičské profesi nic nenabízí. Ačkoliv tu úctu sdílím, tak to pro kvalitní a zajímavý snímek nemůže stačit. Máme tady spor dvou dospělých bratrů, trauma z minulosti, detektivní zápletku… a stejně to nepomohlo. Nejlepší herci hrají příliš málo času na to, aby celkový dojem z filmu zlepšili. Zdejšímu hodnocení se divím, mě to neoslnilo. Úplně nejhorší jsou směšné a nudné filmy. Tento snímek patří do té druhé kategorie. Nedokáže zaujmout a pohořel jako papír.

plakát

Pianista (2002) 

Film těží ze zajímavého příběhu plného lidskosti, touhy přežít a také z přesvědčivého hereckého výkonu hlavního hrdiny. Je těžké objektivně hodnotit film vykreslující takové hrůzy a nešťastné události 20. století. Vyhledávám toto téma v literatuře i ve filmu. Z hlediska historického je film naučný a dozvíte se zajímavé informace. Čisté čtyři hvězdy to ale nejsou, spíše 3 a půl. Přiklonil jsem se k vyššímu hodnocení i kvůli úctě, kterou k tomuto tématu a obětem holocaustu chovám. Chvílemi se nevyhneme nudným a nicneříkajícím scénám, které celkový dojem trochu kazí. Schindlerův seznam mi sedl rozhodně víc. Pianista pojednává o pěkném příběhu a vůli přežít, ale nedokáže dostatečně oslnit, strhnout nebo dojmout. Nejzajímavější jsou rozhodně události z ghetta a dění po setkání s dobráckým německým důstojníkem. Scén, jak Brody přežívá horko těžko v bytech, by mohlo být méně. Také tady chybí hlavní antihrdina. Film je to pěkný, ale vady na kráse má.

plakát

Dračí srdce (1996) 

Nevyrovnaná pohádka/fantasy s originálním příběhem, ale horším vyprávěním. Násilné a kruté scény jsou střídány vyloženě pohádkovou klidnou atmosférou. Chvíli to připomene něco na způsob Hry o trůny a vzápětí zase spíše Za humny je drak. Chyba není v postavách. Jejich charaktery jsou vykresleny dobře. Záporák je slizký, drak je sympaťák a rytíř Bowen je takový klasický hrdina z pohádek. Snad jen ten kněz mi tam trochu vadil. Jeho verše mi připomínaly Mrazíka a sem se to nehodilo. Ze začátku příběh vypadá velmi poutavě a diváka navnadí. Konec naopak zase dojme. Jenže dění mezi začátkem a koncem (většina filmu) je takovou nezajímavou a místy nudící výplní, která se úplně nepovedla. Z hlavní dějové linky se odbíhá k méně zajímavým věcem. Film neví jestli chce být strhujícím fantasy nebo roztomilou pohádkou. Dostaneme takový kompromis - od všeho půlku. A to, i přes veškerou roztomilost draka a dojemný konec, není dobré východisko. Fantasy má vypadat trochu osudově. Tady se to úplně nepovedlo. Čekal jsem víc. Hudba, lokace a triky jsou ale v pořádku. Řemeslná stránka je  lepší než obsahová. Vidím to na čistý průměr.

plakát

Disturbia (2007) 

Nevyvážený a předvídatelný žánrový mix, který je na komedii málo vtipný a na thriller málo napínavý. S hororem a filmovým dramatem to nemá společného už vůbec nic. Film je spíše lehkou romantickou teen komedií, která je okořeněná kriminální zápletkou. Kdo čekal poctivý, strhující, napínavý a atmosférický thriller, tak musel být zklamán. Nic takového totiž film není, i když si na to hraje. Dvě třetiny jsou komedií pro teenagery. Postupně napětí houstne, děj začne být vážnější a až poslední třetina (jestli vůbec) splňuje očekávání thrilleru. Akční finiš a konečné zúčtování je určitě to nejlepší na celém filmu, ale přijde to zatraceně pozdě a ještě se nedočkáme žádného překvapivého zvratu ani šokující pointy. Zkratka se jede podle šablony. Chápu, že mladistvým se film bude líbit víc, ale mně to příliš nenadchlo. Thriller má připomínat thriller, ne romantickou komedii. Kromě toho, herecké výkony nejsou nijak oslnivé. Tedy s výjimkou padoucha, ten se aspoň snažil. Tak aspoň, že se na mladou Sarah Roemer hezky kouká. Akční finále, atraktivní hrdinka a charismatický záporák trochu vyvažují všechna slabá místa filmu a dělají z něj průměrnou podívanou na jedno zhlédnutí. Z příjemné komedie se zkrátka v poslední dvacetiminutovce thriller dělá těžko.