Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (19)

plakát

Made in Abyss (2017) (seriál) 

Tak jsem zkusil projednou zkouknout nějaké japonské anime a začal jsem hned tímhle kouskem. Možná to na první pohled vypadá jako běžná pohádka pro děti, ale nenechte se zmást. Kam se hrabe západní produkce... Tohle možná nemá tak propracovanou animaci, ale ten děj mě naprosto odrovnal. Začíná to jako relativně nevinné dobrodružství, které se ale záhy změní v celkem slušné psychologické drama a celé to končí jako regulérní horor. Nejsem moc zvyklý u animáku sledovat osudy postav, které nekončí zrovna šťastně. Ale o to víc je to uvěřitelné a má to hloubku, což se mi fakt líbí. Tenhle animák bych ale dětem rozhodně nepouštěl, je to cílené především na dospělé publikum, čemuž také odpovídá vykreslený obsah. Animátoři se nebrání ukázat i dost drastické scény. Z některých scén mě ještě teď mrazí... Myslím, že slabší povahy by s některými scénami mohli mít problém. Každopádně doporučuji všem, co hledají nějaký animák se zajímavou myšlenkou, hutnou atmosférou a přetékající emocemi. Děj zasazený do fantasy světa točící se kolem záhadné propasti mě dostal natolik, že jsem de facto celý seriál zkoukl na jeden zátah během dne a navazující film, neméně povedený, hned den druhý. Není to sice zatím uzavřené, ale už teď je mi jasné, že si další řadu rozhodně nenechám ujít.

plakát

Raya a drak (2021) 

Co jen k tomuto filmu napsat… Raya a poslední drak je krásnou ukázkou toho, kam až se žánr animovaných filmů dokázal za ta desetiletí posunout. Už dávno neplatí, že animáky jsou výhradně pro mladší publikum. Ať už jde o neuvěřitelně nádherný vizuál, animaci, herecké obsazení, úžasnou hudbu či zápletku, tvůrci zde odvedli opravdu obrovský kus poctivé práce a patří jim za to náš upřímný obdiv. O to víc, když vezmeme ještě v úvahu ten fakt, že celý film vznikal v režimu "homeoffice". Nechápu, jak dokázali za těchto podmínek dát dohromady takto precizně vyladěné, konzistentní dílo, a to po všech jeho stránkách. Nejenže svět Kumandry vypadá krásně, ale díky skvěle propracovanému prostředí plného barev a detailů, zajímavých postav, sympatického humoru a ději protkaného mnoha emocemi vás vtáhne tak, že se vám z něj nebude chtít odejít. A ani po několika zhlédnutí se neomrzí. Už dlouho mě žádný podobný film takto nechytl za srdce. I když je to pořád jen pohádka, je to krásná pohádka s hlubokým poselstvím v nelehké době. Na rovinu musím říct, že zrovna draky jsem nikdy zvlášť nemusel, stejně jako celý žánr fantasy. Ale díky tomuto filmu jsem si je tady fakt zamiloval. Oceňuji hlavně to, že nejde o naši ryze západní představu, jak by takový drak měl vypadat a jak se chovat, ale že jde o draky inspirované legendami východoasijských kultur. Tito draci jsou totiž úplně jiní než ti naši západní, a je jedině dobře, že se tvůrci filmu vydali právě touto méně probádanou cestou. Je mi to zkrátka daleko sympatičtější. Svět Kumandry, ve všech ohledech odkazující se na asijskou kulturu, je tak díky tomu opravdu úchvatný a neokoukaný, a ve spojení s mistrně zpracovanou animací a citem pro detail musí snad nadchnout úplně každého. Jediné, co bych filmu asi trochu vytkl, je občas jeho možná až zbytečná ukvapenost. Zejména ve vypjatých chvílích hrajících divákovi na emoce by si tyto scény zasloužily hlubší prokreslení. Ale výslednému celku to vlastně nijak neškodí. Upřímně doufám, že se do tohoto světa zase někdy vrátíme prostřednictvím pokračování. Protože jestli si některý z filmů poslední doby zaslouží, aby jej Disney dál rozvíjel, tak je to právě svět Kumandry a jeho obyvatel.

plakát

Ico, el caballito valiente (1983) 

Jsem tu zrovna o tomhle filmu chtěl napsat, ale koukám, že už mě někdo předběhl. Já na to včera narazil úplně náhodou a hned mě zaujalo zpracování těch koníků. Fakt musím uznat, že na rok 1983 je to hrozně hezky udělané a roztomilé. Navíc, když si ještě k tomu vezmete, že je to argentýnský film... Už dlouho jsem se na žádný animák nekoukal, tak jsem si to hned stáhl a zkoukl. Sice jsem se na to díval ve španělštině a bez titulků, naštěstí je ale příběh docela bez problémů pochopitelný a překvapivě zajímavý. Tyhle náhodné objevy téměř neznámých filmů na internetu a celkově starté, ručně kreslené animace jsou stejně nejlepší. Občas se dají najít opravdové poklady. Pokud máte rádi pohádky se zvířátky v hlavních rolích, určitě koukněte ;-) Jinak ty písničky ve španělštině jsou moc pěkné. Není na škodu se občas zaposlouchat do úplně cizího jazyka, kterému vůbec nerozumíte :D Za mě opravdu skvělý film!

plakát

Bělka a Strelka na Měsíci (2014) 

Jelikož se mi první film s Bělkou a Strelkou velice líbil a už jsem si ho od prvního shlédnutí pustil opětovně několikrát, pokračování s novým dobrodružstvím těchto dvou psích hrdinek jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít. A přestože tentokrát autoři popustili uzdu fantazie mnohem víc než minule a tudíž to s historií má už pramálo společného, na škodu tomu rozhodně nebylo. Výsledkem je totiž důstojné pokračovaní, plné zábavy a dalších ztřeštěných situací, které jistě potěší nejednoho dětského diváka, ale i blázny jako jsem já. Kdo tohle dokáže ohodnotit jako "odpad", nemá nejspíš všech pět pohromadě. Od minula je také vidět značný pokrok ve vizuální kvalitě, díky které film vypadá zase o kus lépe. Je znát, že se tvůrci z předešlého dílu poučili a vyvarovali se chybkám, které jsem minule zmiňoval. Do značné míry tomu zajisté napomohly i zkušenosti ze seriálu natáčeného v období mezi oběma filmy. Mimochodem, ten je také velice podařený a zdá se, že v Rusku také velmi úspěšný. Doporučuji, nejlépe v původním Ruském znění. Co tedy říci na závěr? Snad jen, že doufám v další pokračování :-)

plakát

Pejsci z vesmíru (2009) 

Chápu, že když se jedná o film z Ruska, tak to někteří nedokáží přenést přes srdce. To ale pořád nic nemění na tom, že je to zkrátka povedený film, který navíc zábavnou formou připomíná skutečné události z historie dobývání vesmíru. Rád vidím, že takovéto snímky nevznikají jen v Americe, ale i jinde a že jim navíc kvalitou mohou směle konkurovat. Já se u filmu dobře bavil, zpracování se mi rovněž líbilo a pro roztomilost hlavních aktérů i rád odpustím některé ty grafické nedokonalosti, kterých jsem si při sledování nemohl nevšimnout. I přes tyto drobné chybičky ale mohu s klidem konstatovat, že je to pořád stokrát lepší film než řada současných západních animáků, často až s nechutným humorem. Ne ne, humor se dá dělat i střízlivým způsobem a Bělka i Strelka jsou tomu důkazem. A to je jen dobře, takový přístup je mi prostě mnohem bližší. Je vidět, že Rusové jsou na svoji historii hrdí a já se jim ani nedivím. Jen mě trošku mrzí, že takovéto filmy u nás nejdou ani do kin – je to škoda. Za mě má tento snímek ale velké plus. Vidět ho bylo vážně osvěžující a s chutí se podívám i na pokračování či seriál, který se mi právě stahuje :-)

plakát

Star Trek Continues (2013) (seriál) 

Velmi zdařilý fanouškovský projekt, který narozdíl do jiných podobných projektů de facto dosahuje kvalit původní série. A to nejen po stránce filmařské, ale rovněž herecké. Když si odmyslím, že staré známé postavy hrají jiní herci, mám opravdu pocit, že sleduji skutečné pokračování Star Trek TOS. Oceňuji především kvalitní filmařskou práci, která se drží stejného stylu jako u originálu z 60. let (a to včetně formátu obrazu 4:3). Líbí se mi vydařené kulisy, téměř k nerozeznání od těch původních. A rovněž velmi chválím herecké výkony a snahu herců se co nejvíce vžít a připodobnit svým hereckým rolím. Zejména u kapitána Kirka je dobře vidět, jak jeho nový protagonista má dobře odkoukaná gesta z původní série... V době, kdy tento komentář píši, jsou venku už dvě epizody. Obě zajímavé a dobře natočené. Doufám, že v tom budou dál pokračovat, protože tu s klidným svědomím můžeme mluvit o 4. řadě dnes již legendárního seriálu, která navazuje tam, kde původní TOS skončil. Těším se na další díly!

plakát

Hop (2011) 

Po mých oblíbených Chipmuncích další příjemně laděný film, který kombinuje hraný a animovaný žánr do jednoho. Ač se to na první pohled nemusí zdát, příběh tohoto snímku je celkem originální, protože filmů na téma Velikonoc mnoho nevzniklo. Je to samozřejmě ale pohádka, a pohádky jsou především pro děti. Takže nelze čekat žádnou revoluci či bůhví jak důmyslně propracovaný děj – takové pokusy tu už ostatně byly a popravdě u dětí moc nepochodily… Příběh v tomto filmu je tedy sice plný klišé, ale to je to, co dnešní děti chtějí – jednoduchou zábavu plnou barev, humoru a infantilní roztomilosti. A toho tento film nabízí od začátku až do konce v dostatečném množství. To ovšem neznamená, že by se u takového filmu nemohl pobavit ani dospělý. Mně už táhne na třicet a přesto se mi film líbil a celkem jsem se u něj příjemně bavil. Krom hlavní postavy Zajdy mě velice pobavilo roztomilé komando Růžových baretů nebo zlotřilé kuře jménem Karlos. Nemluvě o hromadě různých vtípků a srandiček. Nápadů měli tvůrci rozhodně dost, což je potřeba ocenit. Bohužel ale ani tomuto snímku se nevyhnula vlna nepochopení ze strany dospělých, kteří snad čekali něco víc než jen dětskou zábavu. A to je obrovská škoda, protože nevyvážené hodnocení pak tento film, který je jinak technicky zvládnutý na výbornou a obsahuje vše, co by takový film pro děti obsahovat měl, strhává někam, kde si rozhodně nezaslouží být. Proto taky dávám nakonec plný počet hvězd. Nečekal jsem od toho moc, ale o to víc jsem byl potěšen ;-)

plakát

Alvin a Chipmunkové 3 (2011) 

Do třetice všeho dobrého? Ano, je to tak. Chipmunkové a Chipettky nás opět přišli pobavit svým neotřelým humorem. A že se jim to zase daří na výbornou! Přitom jim k tomu stačí tak málo – rodinná dovolená. Ovšem to by to nebyli Chipmunkové, kdyby se to neobešlo bez potíží. A tak se díky svému nerozvážnému blbnutí rázem ocitají jako trosečníci na zdánlivě opuštěném ostrově někde uprostřed tichomoří, který se shodou okolností chystá co nevidět vyletět do povětří. Tady se teprve ukáže, jak si malí hrdinové dokáží v těžkých chvílích poradit a jestli vůbec zvládnou vzájemně spolupracovat, aby přežili své dosud největší a nejztřeštěnější dobrodružství, jaké je kdy potkalo. Jednoduché to rozhodně mít nebudou… Asi je už každému jasné, že tohle v pořadí již druhé pokračování má opět co nabídnout. O nové humorné situace, vtípky a hudební scénky tu rozhodně nouze není, a to je jen dobře, neboť o tom přece všechny filmy s Chipmunky vždycky byly a pořád jsou. Potěší hlavně vtipné narážky na slavná filmová díla či po chipmunkovsku upravené písničky, které rozesmějí snad každého diváka. Ale i samotná změna prostředí, v němž se děj odehrává, filmu neskutečně prospěla a je příjemně osvěžující. Možná právě proto, že film tentokrát nabízí víc dobrodružství a akčních momentů než předchozí dva snímky dohromady, se mně osobně trojka líbila asi nejvíce… Na zcela trestuhodné podhodnocení, které bohužel tuto třídílnou sérii filmů, z mně nepochopitelných důvodů, provádí od samého začátku, neberte tedy ohled a raději si názor udělejte sami. Byť je děj opět jednoduchý a předvídatelný jako leckdejaké klišé, nabízí čistou a nefalšovanou zábavu bez zbytečných trapností. Navíc umocněnou opět zdařilým česko-slovenským dabingem, jenž dělá hlavní hrdiny tak roztomilými a neodolatelnými. Pro mě rozhodně jedno z milých překvapení roku, které by si zcela určitě neměli nechat ujít všichni fanoušci Chipmunků a Chipettek. Pevně doufám, že se dočkáme dalšího dílu, o němž už se na internetu celkem živě spekuluje ;-)

plakát

Alvin a Chipmunkové 2 (2009) 

A je to tady! Chipmunkové jsou zase zpět a v plné parádě to roztáčejí, možná ještě víc než minule. Ovšem tentokrát na to nejsou sami, protože se na scénu dostávají i populární Chipettky, které jsou už neodmyslitelnou součástí tohohle celosvětově uznávaného fenoménu. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se po celkem zdařilém restartu přidají k původnímu triu i ony. A že to řádně oživily! Nové vtípky, komické situace a především plno chipmunkovské muziky – tak to je další díl novodobé série těchto zpívajících chlupáčů. V jádru jde sice zase o prostý a předvídatelný děj, který nijak nepřekvapí, ovšem to filmu na zábavnosti rozhodně neubírá. Vlastě naopak – s ohledem na cílovou skupinu, pro kterou jsou tyto filmy určeny, jde o další poctivou porci zábavy, kterou vám jen tak žádný film nenabídne. A to i navzdory četné negativní kritice mnoha zdejších dospěláků, jež se opět poněkud neprávem dostavila stejně jako u prvního dílu. Vždyť už samotné jádro příběhu – poslat tři nezbedné Chipmunky do školy – je naprosto šílené a samo o sobě zaručuje pořádně ztřeštěnou podívanou. A to by jste nevěřili, co všechno lze ve škole zažít, obzvláště jste-li malý chipmunk… Stejně jako minule musím ocenit i český dabing, který je opět velmi povedený. Tentokrát ale pro změnu zpestřený rovněž roztomilou slovenštinou v podání okouzlujících Chipettek, kterým takové výrazné odlišení od zbytku postav neskutečně sedne! Cením si o toho, že herecké obsazení zůstalo stejné jako minule, neboť postavy se skvěle doplňují a popravdě si neumím moc představit, kdyby je měl hrát někdo jiný… Pokračování Chipmunků je zkrátka další příjemný film plný dobrých nápadů a svěžího humoru. Pokud nepatříte mezi příliš náročné diváky a hledáte něco nezávazného k pobavení, pak je pro vás tento snímek jasná volba. Na neobjektivní kritiku vůbec neberte ohled a s chutí si tento film vychutnejte. Nejlépe pak i rovnou se svými dětmi, které budou z filmu dozajista nadšené ;-)

plakát

Alvin a Chipmunkové (2007) 

Je to neuvěřitelné, ale Chipmunkové nám svými nezaměnitelnými hlásky zpívají už víc jak půl století, o čemž by si kdejaká hudební skupina či pěvecká hvězda mohla nechat jen zdát. A přestože si i oni zažili několik krušných období, dokázali si i tak udržet své věrné publikum až do dnešních dnů. Není tedy divu, že ani Chipmunkové nezůstali ušetřeni modernímu trendu posledních let, a tak se stejně jako mnozí jiní i oni dočkali nového restartu. Restartu, který je ale díky dnešním možnostem přesunul nejen do modernějšího, ale především do uvěřitelnějšího vizuálního zpracování, a to hlavně s cílem oslovit novou generaci diváků… Ne vždy se takový krok u zaběhnutých a celosvětově populárních značek vydaří, ale v tomto případě mohu s klidem říci, že výsledek nedopadl zase tak špatně, jak by se na první pohled mohlo zdát. Proto mě poněkud zaráží tak nízké hodnocení, které si podle mě tenhle film vůbec nezaslouží. Bohužel je to nejspíše důsledek toho, že zde i na jiných podobných stránkách hodnotí především dospělí, kteří nejsou zrovna cílovou skupinou tohoto snímku. Přijde mi to ale poněkud nefér, už jen proto, že technické provedení je na celkem slušné úrovni a jednotlivé role jsou dobře zahrané. Věřím, že kdyby to hodnotily hlavně děti, měl by tenhle film daleko vyšší a zaslouženější ohodnocení, neboť jsem se z jejich strany ještě nestkal s ani jednou jedinou negativní reakcí… Skalním fanouškům nezbedného tria možná nové zpracování není tolik po chuti, nicméně to neznamená, že by tenhle film byl naprostý propadák. Ba naopak – osobně vítám návrat k prapůvodní vizi Chipmunků z konce 50. let a jejich připodobnění více ke zvířecí předloze, než tomu bylo v doposud uvedených filmech a seriálech, kde vypadali až přespříliš polidštění. Ostatně i přechod z celoanimovaného stylu do kombinace hraného a animovaného snímku je vítanou změnou. Film tak dostává nejen zcela nový rozměr, ale hlavně svůj specifický charakter. Když si k tomu ještě připočtete hromadu vtípků, narážek na současnou hudební i filmovou scénu, groteskní situace a ztřeštěně parodované písničky, je každému rozumnému člověku hned jasné, že už z principu tenhle film nemůže být špatný. A to i navzdory zcela tuctovému příběhu, který je předvídatelný od samého začátku až do úplného konce. Jenže od takovéhoto filmu přece nelze čekat žádnou revoluci… Ocenit musím i český dabing, který se povedl nad očekávání dobře a drží se originálu, takže Chipmunkové konečně zní tak, jak by znít měli. Jestliže tedy patříte mezi věrné fanoušky nebo jen chcete udělat radost svým ratolestem, určitě by jste tento snímek plný pohodové a nenáročné zábavy neměli přehlédnout ;-)