Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (289)

kajas 

všechny recenze uživatele

Pohádky jsou v dnešní době podle mě docela potřeba. A pohádky od Disneyho obzvlášť. Tahle je, co se týče zápletky, sice velice předvídatelná, zároveň je ale nádherně animovaná (jak taky jinak), má sympatické postavy, roztomilé potvůrky, jejichž plyšové verze se budou výborně prodávat, nezpívá se v ní (což je u animáků často na škodu) a celkově mi sedla mnohem víc než tolik vychvalovaná pixarovka "Soul". Takže díky, rozněžnila jsem se a ráda se podívám někdy znovu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádherně to vypadá, animace je nápaditá, prostředí originální (ta Asie je prostě suprová), děj má spád, je nabitý akcí a vtipem, stopáž je příjemná. Raya je brutální sázka na jistotu, která DIsneymu perfektně vyšla, hlavní hrdinka je nejspíš jeho nejjrásnější "princezna" posledních let. Tohle poctivé fantasy dobrodružství mě bavilo od začátku do konce, jen té "girl power" tam bylo chvílemi trochu moc, nic proti ní, ale je to tak. Vždyť ty malí kluci tady nemají komu fandit. A tematicky je mi to bližší, než Duše nebo Frčíme. Prosím o mnohem víc přesně takových animáků, jako je tenhle. Tohle je prostě téměř dokonalá záležitost, kde funguje absolutně každá položka, a tak to má být. 85%. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je to vizuálně podmanivý animák se solidním příběhem, který je díky pěkně vybudované mytologii i vcelku fajn postavám mnohem lepší fantasy, než třeba Andersonův scénáristický výtrus Monster Hunter. Spousta lidí se v tom dál nimrat nebude a spokojí se s tím. Já mezi ně tak úplně nepatřím, ale stejně tak nemám potřebu nimrat. Jsem za každý aspoň trochu originální příběh rád. Ano, je to korektní a tak vůbec Disney vykuchané, ale zároveň to nemá ty dětské mozky ani čím vytunelovat. Další animák do sbírky ke kouskům jako Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, nebo Rebelka. Za příběhy s nějakým základním poselstvím...v tomto případě o důvěře, bychom měli být vlastně vděční. V tomto případě se totiž hollywoodští pokrytci nepokoušeli děti očkovat novou "sex and color osvětou", která teď przní většinu filmů a seriálů pro dospělé. Resp. díky českému dabingu nemusíme řešit, že byly v originále některé postavy přeobsazeny, aby byly namluveny nebělochy... . ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Raya and the Last Dragon je pre mňa jednou z tých slabších disneyoviek. Ničím ma to neohúrilo. Najkrajšia je animácia, krásna farebná. Príbehovo ale nič extra, stokrát videné a pre mňa trošku priakčné. Animované filmy a teda aj disneyovky pozerám spolu s deťmi, je to jedna z našich obľúbených aktivít, tu som si však nebola istá, či je to pre malé deti najvhodnejšie, veď jasné má to rating PG. Dosť veľa sa tu používa meč, čiže skôr je to vhodné pre trošku staršie deti, aj keď mňa môj 6ročný beťár jeden ukecal. Videlo sa mi to tiež také nejaké feministické alebo možno len politicky korektné? Ja si princezné inak predstavujem, asi tak viac dievčensky, ten typ ako Snehulienka alebo Popoluška a hlavne bez meča, i keď u Mulan mi to nevadilo. No a prečo vlastne bojovali dve mladé dievčence proti sebe? Nemohol byť jeden z nich radšej princ? A na konci by sa do seba s Rayou zamilovali, ale to už vymýšľam iný príbeh. Tiež mi tu chýbala nejaká pekná pesnička, to mám na Disney filmoch najradšej. 60% ()

Toren 

všechny recenze uživatele

8/10. Precizní animovaný blockbuster, který v hektickém tempu zvládá vykreslovat fantaskní svět plný audiovizuálních nápadů, solidně vystavěný ansámbl hrdinů a notnou porci slušné zábavy. Tahle "sázka na jistotu" se Disneymu prostě povedla a výsledný produkt dokáže zacílit na naprosto každého diváka. Neuvěřitelný, že se z pohádek pro děti (v moderní době) stávají produkčně a tématicky takhle opulentní velkofilmy. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Původní datum vydání filmu bylo 25. listopadu 2020, ale kvůli pandemii covid-19 byla premiéra přesunuta na 12. března 2021. (ČSFD)
  • Rayin bojový styl využívající dvě hole vychází z filipínského bojového umění Kali, také známého jako Arnis nebo Escrima. (ČSFD)
  • Jedná se o vůbec první celovečerní film studia Disney, který vlivem pandemie covid-19 vznikal celý na dálku. Kompletní animace i natáčení dabingu probíhalo u tvůrců doma, takzvaně „homeoffice“. Na produkci filmu se tak podílelo více než 400 domácností. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama