Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (1 368)

plakát

Kosmonaut z Čech (2024) 

"I just wanna come home..." Nemám slov. Po skončení jsem dlouho zíral na televizi a vstřebával tu obrovskou nálož emocí, kterou mi Spaceman dal. Nemám slov, ale zkusím to. Velmi artový a pomalý film. Nebude bavit tedy nikoho, kdo očekává Interstellar, i když.... I když má s ním Kosmonaut leccos společného. Je to klidná a pomalá sonda do lidského podvědomí a emocí. Procházka je na cestě vesmírem odhalit tajemství jako první pozemšťan. Ovšem jakmile mu manželka přestane ze Země posílat zprávy, tak se Procházka nalezne v delíriu vlastných myšlenek a vzpomínek. K tomu mu samozřejmě dopomůže Hanuš, arachnický mimozemštan. Jejich rozmluvy jsou vlastně páteří celého filmu. Ačkoliv by někdo mohl namítat, že je film dlouhý, tak mě subjektivně přišla délka akorát. Skvělá hudba jen dotváří melancholickou atmosféru celého příběhu. Adam Sandler, oblíbený komik, jen znovu dokazuje v jakého skvělého a talentovaného herce vyrostl. Vlastně mu můžete svěřit jakoukoliv vážnou roli a on ji zahraje jako tady, naprosto perfetkně. Podobně jako v Hustle (2022). Změny oproti knize probírat nemohu, jelikož jsem předlohu nečetl. Film mě ale neuvěřitelně dojal svojí hloubkou a emocemi, které na konci prostě museli ven. Nikdy by mě nenapadlo, že.... No to je jedno. Ale jako arachnofobik mi Hanuš neuvěřitelně přirostl k srdci. Za mě je Spaceman jedním z nejlepších filmů, co jsem za poslední dobu viděl. Navíc ta česká stopa nám prostě musí imponovat, no ne? (90 %)

plakát

Arnold (2023) (seriál) 

"Bylo to velmi těžké. Agenti mi říkali, že mé tělo je příliš velké. Že mám divný přízvuk a mé jméno je příliš dlouhé. Všude, kam jsem přišel, mi řekli - Nikdy nebudeš mít úspěch." Pamatuji si to velmi dobře, kdy jsem propadl idolu jménem Arnold. Byl jsem v podobných letech jako Arnold propadl posilování a kulturistice. Z idolu se stal mým oblíbeným hercem a ikonou ke které vzhlížím prakticky celý dospělý život. Arnold není jen osobnost století, ale inspirací pro miliony lidí, kteří přijdou po něm. Nikdo však nemůže už nikdy zopakovat co se povedlo jemu. Dravost, mindset a neskutečné odhodlání z něj udělalo právě ikonu a modlu, kterou fascinoval mě i dalších miliony fanoušků po celém světě. Netflix si dal za cíl během tří epizod ukázat tři nejdůležitější části jeho života. Stejně jako jeho kniha Total Recall vše je seřazeno chronologicky a od malého kluka z Thalu se dostáváme do Anglie a následně do USA. Nebudu lhát, ale seriál mě vlastně ničím nepřekvapil. Snad kromě hozeného vajíčka během guvernérovských voleb. Jinak díky mé očividné obsesi jsem snad všechny informace, bonbónky, zajímavosti i milníky znal. Ničemu to však nevadí, jelikož je seriál krásnou sondou do Arnoldova bohatého života. Navíc oceňuji natočení historických událostí a míst s herci. Jako třeba Thal nebo vojenský výcvik. Super. Vyčítat mohu pouze useknutí první části a několik posledních kulturistických soutěží Mr. Olympia. Hlavně té velmi kontroverzní. Škoda, zajímal by mě právě zpětný pohled Arnieho na právě ty poslední ročníky. V druhé části se k nim už pak nevrátil. Hollywoodská část je narvaná dalšími osobnostmi a zajímavostmi. Třetí je pak pro mě nejméně záživná, stejně jako zmiňovaná kniha. Přesto jsem si tenhle životopisný projekt užil od začátku do konce. Arnoldův životní příběh mě prostě nepřestává fascinovat. (95 %)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Těžko uvěřit, že se něco takového natočilo u nás. Tuzemská tvorba totiž není skoro znát. Velmi ambiciózní výprava i nápad. Na začátku nás čeká Zimmerovská hudba a hned se ocitáme v blízké budoucnosti. Kdyby postavy nemluvily česky, tak bych i zapomenul, že koukám na tuzemskou tvorbu. Tady se nic takového netočí a je to škoda. Protože Bod obnovy je fantastickou první vlaštovkou, že to jde! O to víc je úchvatné, že to natočil pan Hloz jako svůj debut. Film už od začátku dokáže maximálně vtáhnout. A na poli sci-fi detektivní žánrovky rozehrává příběh, který vás možná nepřekvapí, ale bude vás bavit od začátku do konce. Vše jen umocňuje velmi dobře zmáknuté lokace a výprava. Tam kde mohli tvůrci použít moderní stavby, tak to udělali (zdravíme Kotvu). A jen přidali něco to málo, aby to bylo ještě více futuristické. Geniální tah. Do toho hraje i velmi vkusná hudba. Nejlepší však na celém filmu je Andrea Mohylová. Naprosto fantastický herecký objev. A opět těžko mohu uvěřit, že to je její filmový debut. Doufám, že se od ní dočkám dalších skvělých filmů. Bod obnovy možná nepřinesl perfektní příběh s nečekaným twistem na konci. Ale přinesl velmi vkusnou detektivku, která má naprosto fenomenální atmosféru. A vzhledem k tomu, že v našich končinách se nic takového netočí, tak s klidem mohu říci, že se jedná o nejlepší český film za posledních mnoho let. Teď už vyhlížím Krvavého Johanna. (90 %)

plakát

Buď chlap! (2023) 

Na české filmy vyrážím do kina velmi zřídka. Většinou je tedy obsazená moje oblíbená Terezka Ramba. Ani tohle není výjimkou. Po traileru jsem čekal něco trošku jiného, ale i tak jsem se docela bavil. Jakub Prachař mi bohužel nedokázal, že umí být sympatický. Prostě ne. Ondra Sokol naopak vystupuje z davu a baví po většinu filmu. "Tak. Klik vole." Scény s ním byly vysloveně za odměnu a několikrát jsem se zasmál. Tak nějak jsem si přestavoval zbytek filmu. To bohužel zbytek filmu není a jedná se jen o směsici české klasické komedie, které se někomu libí, někdo je nenávidí. Ač se snažím najít jen to pozitivní, tak pro mě byl zbytek až moc cringe. Ale návštěvy kina nelituji, jak říkám, docela jsem si to užil. I když těch skutečně vtipných scén je jako šafránu. (49 %)

plakát

Děti Nagana (2023) 

"...hokejkou. Nebo čím já vím." Krásný pohled na rok, který si velmi dobře pamatuji. Rok, co poznamenal celou jednu generaci. Nagano prostě bylo sen a začátek filmu mi to celé krásně připomněl. Pánek vytvořil moc hezké dětské drama, které je naplněné láskou a sny. Skupinka kamarádů musí řešit nejen školu a dospívání, ale i svoje hokejové sny. Film mi utekl jako voda a skvěle jsem se u něj bavil. Trefa do sítě je i Hynek Čermák, který dokazuje, že umí hrát i s hodně mladými herci. Za ty finální emoce musím dát tu čtvrtou hvězdu. Protože pan Pánek umí vytvořit krásné scény plné emocí. Navíc mi připomněl nostalgicky moje dětství. Krásný film. (75 %)

plakát

Docent (2023) (seriál) 

"Ta by na tu hubu měla mít zbroják." Pane Strachu umíte lépe. Přesto mě Docent vlastně bavil od začátku do konce. Původně jsem si myslel, že tenhle mini seriál bude mít tři případy v každém jednotlivém díle. Nakonec se jedná o jedno vyšetřování. I tak jsem nebyl zklamaný. Jistě, hodně za to může vaše skvělá režie. Dále rozhodně fantastický Trojan, ještě snad lepší Vetchý a samozřejmě úžasná Terezka Ramba. Ale pro všechny tři já mám velkou slabost. Takže díky, že jste je nahnal do jedné scény. Vaše detektivky mají vždy spád, atmosféru a hlavně tu dávku napětí. Toho si já cením nejvíce. Ale jak už jsem zmiňoval na začátku, tak umíte lépe, vaše přechozí mini série s Trojanem a Dvořákem byly znamenité. Anebo Labyrint s Langmajerem. I tak mi epizody utekly jako voda a přál bych si více takovýchto seriálu. (65 %)

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Nejlepší je vždy očekávat nic, pak se vám dostane zpravidla dobrý pocit. Poslední DDčko je přesně takové jako byste chtěli nebo právě očekávali. Je zábavné, je epické, vtipné, vizuálně parádní, výpravné... A generické až běda. U filmu dostane přesně to, co si jako diváci zasloužíme. Fantasy svět plný krásných lokací, výpravu ve stylu Hobbita (I ten Šmak nechybí, jen chodil moc do McDonaldu), klasický vtípkovací humor, který je na každém kroku, zvraty se nekonají a všechny hrdiny čeká osudová bitva. To vše je nazvučené, atraktivní a kdesi cosi. Za úspěch jistě může i herecké obsazení, kdy Pine je rozený komediant, Rodriguez je zase ranařka, ale umí všechny krásně setřít, takže kudos pro ni. Smitha jsem si oblíbil loni ve hře The Quarry, takže parádní volba a Sphia Lillis je fantastická už od To. Z té něco dobrého vyroste. Hlavně ať zůstane zrzavá. Čest zlodějů mě bavila od začátku do konce, i když měla trošku slabší místa, přesto jsem si odnesl parádní vysokorozpočtovou popcornovku, která svůj účel plní na maximum. Bohužel je však tak moc předvídatelná a generická, že se bojím, že za rok už si na ní těžko vzpomenu a zůstane jen kvalitním jedním filmovým zážitkem v kině. [Imax] (78 %)

plakát

Expend4bles: Postr4datelní (2023) 

"Don't worry about it. I got a prescription scope." Mohli bychom do nekonečna vést debatu zda tohle měli Postradatelní zapotřebí. Asi ne. I když mám pro tuhle značku slabost, tak je vidět jak pěst na oko, že další (poslední?) Expendables skočily z Ačkové produkce akčnáků do céčkových vod. Pro sérii mám velkou slabost, takže se mi to nepíše lehce. První díl byl fantastickým splněným a krvavým akčním snem. Dvojka posunula hranici ještě výš a i když trojku už leckdo zavrhuje, tak pro mě i trojka dokázala, že nepatří do starého železa. Holt už tam byla mladá krev a jediné, co jí vážně uškodilo bylo PG13. Čtverka tohle (aspoň to) napravuje a krve zase lítá všude. A začátek kupodivu funguje dobře. Jsme zpátky jakoby ani těch devět let neuteklo. Céčkové CGI mě osobně neuráží. Stále tu máme Stathama a Slye, kteří se spolu špičkují a v tenhle moment právě film opravdu funguje. Ze staré party zbyl však už jen Lundgren a Couture. Ovšem jak už bylo avizováno před uvedením filmu, Sly to chtěl pověsit na hřebík a předává otěže Stathamovi. V ten moment Expendables 4 pozbývají to, co dělalo tuhle sérii. Jelikož Expendables byl projekt jak dát dohromady největší akční hvězdy pod jednu střechu. Film je pak po zbytek stopáže jako oneman show , kterému vévodí právě Jason. Neříkám, že to nemá grády. Docela i jo, jen už to není akční týmovka jaká vždy měla být a byla. Mě osobně nejvíce chybí ikonický soundtrack, který tu není. Chápu že tohle třetí pokračování je pouze pro fanoušky série. A i tak si občas kladu otázku - proč? Je to škoda. Barneyho partu ostrostřelců miluju. (68 %)

plakát

Flash (2023) 

"If you were to go into the past, you have no idea what the consequences would be. - Bruce, I could fix things. - You could also destroy everything." Nikdy mi nepřestane být líto jak Snyderverse dopadl. Před deseti lety mi Snyder splnil sen a vytvořil dokonalý superhrdinský film s Mužem z oceli. Problém byl, že DC chtělo všechno hned a rychle. A já mohu jejich multiversum pouze nyní oplakávat. Je to škoda, protože mě tyhle DC filmy prostě vždycky brali víc, než jejich opačná červená stáj. DC hrdinové jsou mi bližší a hlavně jsou tady se mnou delší dobu. Flash měl perfektní nápad přivést zpátky na filmová plátna Keatona jako Batmana. Což je prostě fantastický. Vidět sedmdesátiletého Keatona znovu jako Batmana je prostě fantazie. Flash ale chtěl taky spojit všechny možné universy do jednoho a já myslím, že to se mu až do konce vlastně daří. Chápu, že byl problém tenhle film dotáhnout do konce. Obzvlášť po tom, co vlastně celý Snyderverse zkolaboval. A hodně trpí vizuální stránka, která působí místy právě hodně béčkově. Pro mě ale osobně hraje prim příběh, herci, hudba a fakt, že mi dvě a půl hodiny utekly jako nic. Flash to u mě natřel všem komiksovým filmům po Endgame (S výjimkou třetích Guardianů samozřejmě). Ezra Miller nemusí být sympatický člověk v osobním životě, ale hrát umí a jeho Flash je dokonalý. Sasha Calle jako Kara je taky moc dobrá. Těším se na její další role. No a návrat starých postav (a především těch digitálních) je krásnou tečkou za tím naším případem. Já od Flashe dostal přesně, co jsem chtěl a když přimhouřím oko, tak to na těch pět hvězd je. (90 %)

plakát

Gran Turismo (2023) 

"Do you really think you're going to take a kid who plays video games in their bedroom, and you're going to strap them to a two hundred mile an hour rocket? It'll tear them to pieces." Rozhodně nejsem cílovka. Závody a tratě není můj šálek kávy. Ale videohry ano. GT je jeden z klenotů u modré stáje a všichni víme jaké má kvality. Moc bych si přál, aby se točily takhle kvalitní adaptace videoher. Neill Blomkamp totiž umí a umí převést adrenalin i na plátno. Za celou dobu film nevypadne z tempa. Má šťávu, má říz. Archie jako hlavní postava moc sympatií nehýří, ale skvěle to doplňují Bloom a fantastický Harbour. Ten se snad hodí do každého filmu. Romantická linka by možná šla zkrátit, aby film nemusel mít přes dvě hodiny. Ale to je detail. Emoce fungují a hudba taky. A stejně jsou nejdůležitější scény z trati. Ty na jednu stranu fungují na plátně parádně a na druhou stranu si říkám, že by to šlo sestříhat trošičku lépe. Ty delší závody mají náboj, ty kratší mají ještě rychlejší střih. Film mě bavil od začátku do konce, jako popcornovka GT nezklamalo. Po řemeslné stránce je to kvalitní áčková produkce. Ale když to srovnám s deseti lety starými Rivaly (2013), tak je to nebe a dudy. Po všech stránkách. Navíc nevím jak by GT fungovalo na televizi v obýváku. Tohle je film pro kina. Ale jak už zaznělo na začátku, já nejsem cílovka. U Forzy vždy sáhnu po Horizon nikoliv po Motorsport. [Imax] (74 %)