Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (136)

plakát

Molly Moonová (2015) 

Pamatuju si, že když jsem byla malá (no dobře, spíš náctiletá, bylo mi tak 12-13) četla jsem knižní předlohu a strašně se mi líbila. V té době to byla originální a chytlavá knížka pro děti. V Česku bohužel vyšel jen první díl co vím, ve slovenštině pak další dva díly pokud se nepletu (trochu nelogické, ale asi neměli potřebu první díl překládat,, když je čeština a slovenština skoro stejný jazyk), ale v originále jich je celkem šest. Kromě prvního dílu jsem ostatní nečetla takže nemůžu soudit, ale první díl byl opravdu chytlavý a zábavný. Co se děje týče tak je v knize dost odlišný od filmu což mě trochu zklamalo. Postavy jsou stejné, ale například Nockmanova matka se v knize vůbec nevyskytuje a vše je tak trochu jinak než to bylo předvedené ve filmu. Film doporučuji spíš jako takovou oddechovku pro děti a případně i rodiče. Dialogy jsou hodně plytké a jednoduché, děj taktéž jednoduchý ale herecké obsazení je moc fajn.

plakát

Prvních 100 (2014) (seriál) 

Tak jsem si dala maratón a za několik dní shlédla všechny série a s napětím očekávám čtvrtou. Abych se přiznala měla jsem chuť seriál vypnout už v polovině pilotní epizody. Málo kdy se mi stane, že bych najednou potkala tolik nesympatických postav, ale mě to prostě přišlo jako seriál se sto pubertálníma hovadama co by zasloužili pár facek. Nejvíc mi vadila O a pak Bell, kteří patří nyní k mým nejoblíbenějším postavám ačkoli Bell je pro mě spíš střídavě kretén a střídavě favorit. Jsem ráda, že jsem seriálu nakonec dala šanci, protože první série je skvělá. Druhá už začala trochu pokulhávat, ale pořád měla grády. Ze třetí jsem už trochu rozpačitá, hlavně ty dialogy jsou čím dál víc na protáčení očí, ale pořád doufám, že kvalita přestane klesat dolů. Také trochu nechápu jak se z heterosexuální Clarke najednou stane bi - nechápejte mě špatně LGBT komunitu ráda podpořím a nic proti homosexuálním vztahům nemám, ale mám pocit, že poslední dobou je to spíš gay propaganda, protože je to fakt všude. Cpou to do každého seriálu. Poslední dobou si nevzpomínám na seriál, který by neměl alespoň jednu hlavní dějovou linku točící se okolo vztahů stejného pohlaví. Nemám s tím problém (i když to tak může znít), ale obávám se, aby se z toho nestal jen dočasný seriálový trend, který tvůrce přestane za chvíli bavit. Protože na rozdíl od seriálu se nemůžete jen tak rozhodnout, jaká bude zrovna vaše sexuální orientace. Není to jako s oblečením, které zrovna "frčí" a jakmile přestane být oblíbené, můžete ho prostě odložit. Ale teď zpět k tomu co na tomhle seriálu miluji. Miluji, že podobně jako v GoT si nikdy nemůžete být jistí tím jestli to vaše oblíbená postava přežije nebo ne. Nikdo tu podobně jako v GoT není 100% hrdina ani záporák (ok možná se tvůrci zmíněným seriálem nechali inspirovat haha) a alespoň u mě jsou postavy tak rozporuplné a nelineární, že v jednu chvíli je zbožňuji a v tu druhou je nemůžu vystát (a naopak). Opět podobně jako v GoT si celou jednu sérii říkám jak tuhle postavu nikdy mít ráda nebudu a v druhé sérii už je to zase naopak. Ráda bych taky dodala, že ačkoli knižní předlohu mám tak jsem ji nečetla a ani to zatím neplánují. Co jsem se dočetla tak kniha jede úplně jiným dějovým vlakem než seriál.

plakát

Letopisy rodu Shannara (2016) (seriál) 

Jak je u knižních adaptací zvykem, nikdy nejsou všichni spokojení. U některých adaptací se to povede, u jiných ne. I když má tato série zatím velmi průměrné hodnocení, které může vylepšit už jen série druhá - tak se mi zatím velmi líbí. Je poněkud neobvyklé, že se seriálu tak populární série (sama jsem knihy nečetla, ale chystám se) ujala zrovna MTV, která se zaměřuje zejména na teen seriály, ale pokud se tímto krokem budou inspirovat i další televizní stanice, tak proč sakra ne že? Co vám v první chvíli dojde jako první je, že to není typický fantasy seriál ve "středověkém" podání jako jsme většinou zvyklí (moderní běžecké trikoty vídáme spíš ve sci-fi seriálech, viz pilotní díl - ale vysvětllení se nám dostane v pozdějších dílech), ale je udělaný hodně do moderna, aby se to líbilo právě teenagerům (zejména dialogy). Přesto bych seriál hned neodsuzovala. Pokud v této adaptaci nebudete hledat další "Trůny", smíříte se s tím, že to hold nenaplní vaše fanouškovské představy (sám autor knižní předlohy se podílí na produkci seriálu a sám pozměněný konec schválil) a pochopíte, že je to zaměřeno zejména na teen audienci (je to prostě pod záštitou MTV) tak to můžete brát jako fajn oddechový seriál, který je vizuálně opravdu nádherný. Když se to ujme věřím, že i další stanice pochopí, že fantasy prostě frčí a vznikne víc a víc adaptací - skvělých fantasy sérii je hromada a fantasy seriálů je tu poměrně málo v porovnání s ostatními žánry. Zajímavý článek (anglicky) o seriálu zde. Uvádí i důvody proč nad seriálem nelámat hůl a přitom se jedná o skalního fanouška knižní předlohy. BTW: "Magic always comes with a price" že by se Allanon touhle hláškou inspiroval u Rampelníka? :D

plakát

V zajetí kouzel (2015) (seriál) 

Ve spoustě věcech se to od prvních dvou knih značně liší (viz článek zde a zde, jsou oba v angličtině), ale to nemění nic na tom, ž seriál je to skvělý ačkoli samozřejmě není pro každého. Nedosahuje kvalit seriálů adaptovaných podle knižní předlohy jako například Hra o Trůny, ale má svoje vlastní kouzlo. Ono s adaptacemi podle knih je to dost těžké ať už jde o filmy nebo seriál. Vždy se budou v něčem zásadně lišit, nikdy nebudou na chlup stejné a nikdy nebudou úplně všichni spokojení. Ale já prostě tyhle malé (někdy velké) rozdíly miluji. Miluji, když se adaptace (ať už filmové nebo seriálové) v něčem liší takže mě vždy dokážou něčím mile (občas nemile) překvapit. Za mě 5 hvězdiček. Mimochodem to srovnávání s Harry Potterem jsem čekala, však sám autor knih na Harryho Pottera podobně jako samotný seriál dost odkazuje. Ale knihy o čarodějnických učních tu byli ještě před Rowlingovou a budou následovat i nadále - a to říkám jako velký fanoušek Harryho Pottera. Kniha i seriál jsou velmi odlišné, takže se nenechte zmást a neodsuzujte to jen protože tomu lidé dávají nálepku Harryho Pottera.

plakát

Hodina duchů (2010) (seriál) 

Kdysi jsem četla (mám dojem, že vloni), že měla vzniknout série na motivy série knih Fear Street od spisovatele R.L. Stine, u nás vycházelo knižně pod názvem Stopy Hrůzy (bylo zde však obsaženo více sérii než jen Stineovo Fear Street). Bohužel k tomu, ale nikdy nedošlo a zatím se snad plánuje jen film. Naštěstí jsem pak, ale objevila tenhle klenot. Pokud jste milovali seriály jako Bojíte se tmy (či novější variantu tohoto seriálu) nebo Pro strach uděláno, které kdysi běželi na dnes již neexistujícím Supermaxu tak si oblíbíte i tohle :).

plakát

Sunjeong (2016) 

D.O (nejsem jeho fanoušek ani EXO) tu vypadá vážně jako patnáctiletý kluk na to, že už mu je 24. Film je to krásný, ale emotivní takže si připravte kapesníčky.

plakát

Škola 2015: Kdo jsi? (2015) (seriál) 

Komentář uživatele (či uživatelky) Chinese Ashio perfektně vystihuje moje pocity a pravděpodobně i pocity všech kdo byli seriálem zklamáni, hlavně dějovou love linií kde kdy konečně měli šanci dát dvou hlavním představitelům happy end (aneb oba dostanou dívku kterou milují) tak to po*ebali. Kim So Hyun, která zde hraje dvojroli sama v rozhovoru řekla, že kdyby to bylo na ní vybrala by si Taekwanga. Přesto seriálu dávám vyšší hodnocení jenom jsem zklamaná, že holka co jí tak šikanovala vlastně nebyla nijak potrestána.

plakát

Národ Z (2014) (seriál) 

Když to nesoudíte podle toho, že to natočilo The Asylum a berete to jako takovou oddechovou parodii na zombii apokalypsu, tak to není tak špatné :)

plakát

Lovci stínů: Nástroje smrti (2016) (seriál) 

Knižní předloha patří k jedněm z mých oblíbených děl. Je originální a od ostatních se hodně liší a musím říct, že film se mi fakt líbil takže jsem byla zklamaná, že měl tak malý úspěch a dalších dílů už jsme se nedočkali. Proto jsem byla i dost nesvá z chystaného seriálu. Opravdu nerada hodnotím po pilotním díle, zvlášť u seriálu se s každou novou epizodou může moje hodnocení úplně změnit. První díl se mi ale zatím docela líbil, přesto si celkové hodnocení ještě rozmyslím po odvysílání první sezóny. Osobně mi víc byly sympatické postavy z filmu, ale je to asi spíš o zvyku, protože jsem film viděla dřív než seriál. Jediná Clary je mi taková nejvíc sympatická a musím uznat, že Simon se snad povedl ještě víc než ve filmu :D Ostatním co seriál ještě neviděli nebo nečetli knížky (knížky doporučuji víc) nenechte se odradit slabým hodnocením a komentáři - proboha však dnes je 9.2.16 a seriál zatím odvysílal pouze první čtyři díly (dnes shodou okolností vysílají pátý) a lidi už to tu hodnotí jako odpad a odsuzují. Seriál není pro každého - proto taky nechápu proč na seriál koukají lidé pro které ten seriál očividně určený není jenom aby si poté nahonili svá ega hnusnými komentáři a špatným hodnocením aniž by seriálu dali šanci...

plakát

Zlatý kompas (2007) 

Asi budu jedna z těch světlých výjimek, které se film neskutečně líbil, zejména Nicole Kidman je úžasná. Pravda - bylo to před devíti lety a předlohu jsem tehdy ještě nečetla (možná jedině dobře, alespoň jsem nebyla ničím zklamaná) takže hodnocení 5 hvězdiček je pouze pocitově z té doby. Dnes jsem si film po devíti letech znovu pustila ovšem tentokrát s českým dabingem. Strašlivá chyba! S tím dabingem je to nekoukatelné, nejhorší ze všeho je asi dabing Serafiny Pekkaly v podání úžasné sexy Evy Green, která zní příšerně. Nevím kdo jí daboval - nepátrala jsem. Ani nevím kolik je dabérce let a ona sama za výběr nemůže je to její práce. Ale ten kdo ty dabéry vybíral fakt šlápnul vedle. 300 let stará krásná divoženka co zní jako dítě přiopilé héliem? To fakt ne. Po těch letech už na mne film tolik nepůsobí, herečka Lyry mi svým výkonem občas lezla na nervy (asi stárnu) a opravdu by mne zajímal výsledek filmu, kdyby ho New Line tak příšerně nesestříhal, zejména mě štve vynechaný konec, který měl být v sequelu, který bohužel nikdy nevznikl a už asi nikdy ani nevznikne. Naštěstí BBC v listopadu minulého roku (2015) oznámilo chystanou dramatizaci v podobě seriálu a ta snad dopadne lépe.