Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (19)

plakát

Christine (2016) 

Tento snímek podle skutečných událostí vypráví o Christine Chubbuckové, reportérce malé televizní stanice v USA v 70. letech. Film sleduje pád Christine až na samotné dno, který povede k tragédii, jež vešla do dějin televizního vysílání. Recenze se mi nepíše lehko, neboť na jednu stranu chápu že pro většinu lidí půjde jen o mírně nadprůměrné depresivní drama, které by mělo být tak na vlažnější 4 hvězdy a na druhou stranu je tu potom můj vztah k tomu snímku, který je natolik úzký, že jsem jej zařadil mezi mé nejoblíbenější snímky všech dob. (Rozhodl jsem se jej i přeložit do češtiny.) Pro většinu z vás to tak nebude, ale tohle byl film, který jsem v daný moment strašně potřeboval vidět. Byl to zkrátka jeden z těch filmů, kdy všechno čím chtěli tvůrci na diváka zapůsobit na mě zapůsobilo a já byl zcela učarován, především uhrančivým výkonem Rebeccy Hall, kterému bych s klidem předal všechna přípustná ocenění. Je to fim který nehraje až tak na napětí, nebo hrůzu, ale spíš na soucit a empatii. Což (jak film nádherně ilustruje) může být u člověka trpícího depresemi velice těžké, ale také nesmírně obohacující. Pokud máte rádi charakterové studie, filmy s tematikou duševního zdraví, zkušenosti s depresemi, nebo snad máte Rebeccu Hall jako oblíbenkyni z jiných filmů, pak vřele doporučuji. Ostatní tenhle snímek zřejmě nechá chladnými. A já, za to že jsem ještě nezažil, abych tak moc chtěl obejmout filmovou postavu, dávám pět hvězd.

plakát

Very Potter Senior Year, A (2013) (divadelní záznam) 

Z pohledu veřejnosti bude A Very Potter Senior Year vnímán asi jako Pán Prstenů: Návrat Krále: 1. Nemá smysl to vidět, pokuď jste neviděli předchozí díly - nemáte vazby na postavy, 2. Ten "wow - něc takového jsem nečekal" efekt prvního dílu se nedostaví, takže pro spoustu lidí bude stále nejlepší první díl trilogie, 3. Jde každopádně o důstojné a dojemné zakončení ságy 4. Ideálně musíte znát veškeré pozadí díla, abyste si vychutnali všechny narážky 5. Mnoho lidí si bude stěžovat, že je to "moc velké" atd... U AVPSY je nesmírně poznat, kdo o Team Starkid jen zavadil a kdo se zajímá, protože věrní fanoušci jsou nadšení, že to vůbec vzniklo (a znají podrobně důvody, proč je vznik 3. dílu zázrak) a na druhé straně jsou stěžovači typu "Proč drží scénáře? To jsou lemry....",kteří se nezajímají a netuší že na nacvičování bylo pouze 36 hodin a celá akce byla předem oznámena jako čtení scénáře. - Diváci počítali s tím, že budou herci sedět za stolem! Navíc mají tvůrci (a vždycky měli) specifický humor, který ostře dělí diváky do dvou skupin - "To je super!" a "To je trapný!" Pro mě, jako hardcore fanouška Starkid šlo o úžasnou záležitost, kde jsem si užíval každou postavu, výborné písničky, humor (který je zde oproti předchozím dílů méně sarkastický a štiplavý) a samozřejmě úchvatné emoce na konci, které si ovšem vychutnají nejlépe ti, kteří znají předchozí díly a pozadí vzniku třetího, herce - například z jiných projektů týmu, znají všechny narážky (wizard god), atd. Nebudu se moc vrhat do rozebírání a recenzování, protože by to bylo tak neobjektivní, že by to nemělo cenu. Chápu, že sopustě lidem styl tvůrců nevyhovuje a nijak je za to neškorpím, tady je potřeba na to mít specifický vkus. A i člověk který tento vkus má si musí Muzikálový tým Starkid pozvolna zamilovat a pak pochopí jekot fanynek při vystoupení a bude společně se všemi v sále zamačkávat na konci slzu. (Připomíná mi to Mass Effect - "Kdo nebrečel, není fanda.") Já se mezi ty šťastné řadím a za to bych chtěl poděkovat českým překladatelům ( BugHer0, Zikato a Aydro), kteří mě na starkid přivedli a zahájili tak jeden s největších fanouškovských zápalů v mém životě. Díky překladatelé, DÍKY STARKID!

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Pán prstenů - filmy byly mladším "kaličským" bráškou knih. Ze stejného rodu, ale ne jedna a tatáž věc. U Prvního Hobita se ovšem povedlo něco neočekávaného. Povedlo se adaptovat Hobita. Do mrtě. A je to dobře: Film má přesně atmosféru Hobita, která se jak v knižní, tak ve filmové verzi výrazně liší od Pána Prstenů. A to je taky dobře. Zatímco v "Pánovi" šlo o osudy celého světa, tady jde "jen" o dobrodružství, zážitek, domov a hromadu zlata. Nálada je mnohem osobnější a méně melancholická. Filmoví autoři myslí i na to, že by mohlo také jío a první návštěvu Středozemně (v chronologickém pořadí) a tak budete zamačkávat "nostalgicky - ohromující" slzu například u Roklinky. Objevují se i odlehčené-pohádkové prvky, které mohou někoho, kdo chce za každou cenu dospělé vyprávění dráždit, ale sám profesor Tolkien nevěřil, že pohádky jsou pouze záležitostí dětí. (Esej "O Pohádkách") Pravověrní fandové se budou blažit jak nad drobnými odkazy na Tolkienovy dodatky ke Středozemi (Radagastovo ptačí hnízdo, jména modrých čaroďejů,...) tak nad epickými trpasličím testosteronem nabitými vzpomínkami na trpasličí historii. O kvalitách kostýmů, masek, hudby, reálií, výběru herců, efektů, lokací a prostředí, a dalších záležitostí nemá cenu hovořit. Vše je na absolutně špičkové úrovni a jen podtrhuje kvalitu zprcování. Ti však, kteří by šli na hobita s tím, že to bude "jako Pán Prstenů" by se mohli ošklivě spálit a být zaskočeni a proto se, ne všem film bude líbit. Není to Pán Prstenů. Je to HOBIT! A můj zážitek z něj je -pro mě- absolutně vynikající. Nová srdeční záležitost. Pět hvězd!

plakát

Pán prstenů: Dvě věže (2002) 

U jedničky jsem vytýkal ztrátu tempa ke konci, tady už je vše v nejlepším pořádku. Tempo se postupně rozjíždí až do finále. Kniha byla v tomto díle k filmařům ještě nepřátelštější, než dříve a proto musím ocenit s jakou gracií se s ní Peter Jackson a jeho tým vyrovnal. Trošku větší zásahy do událostí v knize, proto vnímám pouze jako drobnost. Jedinné co mě zde ovšem zamrzelo byla postava Éowyn, která může připadat nečtenáři v klasické verzi zastiňována Arwen. V prodloužené však už dostává více prostoru, takže i její fanoušci si přijdou na své. Jinak není co vytýkat. Vynikající herecké výkony, skvěle vypadající triky, nářezové bitvy, výborná výprava, krásné kostýmy a dechberoucí hudba a lokace. Samozřejmě je třeba vyzdvihnout i perfekní postavu Gluma, kde herecký výkon hravě strčí do kapsy i ty největší oskarové umělce. Nebýt stejně geniální knižní předlohy, tak jde o dokonalý film. Takhle je jenom téměř dokonalý.

plakát

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) 

Legendární příběh, který uvedl jeden celý literární žánr na výsluní a zároveň jedna z mimořádně obtížných filmařských látek. Z celého filmu prýští posvátná úcta k předloze, která je přepracována do podoby bližší "popkornovému" divákovi a zároveň dává pocítit rozsah a uměleckou sílu literárního díla. Podobně jako v knize je vyprávěn (relativně) komorní příběh na pozadí událostí měnící tvář světa. Ale musím říct, že Pána Prstenů s zfilmovat nepodařilo. Film totiž není Pánem Prstenů. Kniha je totiž klidný, starší bratr s doktorským titulem se slibnou kariérou a film je jeho mladší "kaličský" brácha. Se starším na úrovni zakonverzujete a s mladším se pobavíte. Nedá se říct, že by jeden byl lepší než druhý, což vypovídá o kvalitě filmu nejvíce. Výborně napsaný scénář, nevídané herecké výkony, dechberoucí lokace, mimořádně vydařené triky a akce a nakonec hudba ze které běhá mráz po zádech. Nemám snad jediné výtky, snad až na mírnou ztrátu tempa v poslední čtvrtině filmu. Nebýt "staršího bratra" (geniální literární předlohy) troufám si říct že (trilogie) je nejlepší filmový počin co jsem kdy viděl. Takhle je to "jen" opravdu skvělý film. A rozšířená edice zážitek z něj ještě umocňuje.

plakát

12 úkolů pro Asterixe (1976) 

První hvězda - sympatičtí hrdinové, na které máme nostalgické vzpomínky; Druhá hvězda - vtipné hlášky (s občasným historickým kontextem); Třetí hvězda - atmosféra - od bujarého veselí až po strach; Čtvrtá hvězda - geniálně jednoduchá, skvěle fungující zápletka; Pátá (největší) hvězda - famózně vypointované úkoly. Sečteno, podtrženo - 5*

plakát

Na vlásku (2010) 

Disney vyrazil do plné polní a předvedl to nejlepší co může nabídnout. Splňuje bohužel i ty méně oblíbené věci u disneyovských filmů, jako jsou jednorozměrné charaktery, ale maskuje je tak dobře, že pokud na nich nebudete bazírovat a přijmete je jako pohádkovou klasiku, tak vás i potěší. Všecny postavy totiž nikdy neschazují samy sebe (nebo ostatní) a mají onu "dobrodružnou duši", kterou jsme si na Disneyovkách zamilovali. Komické postavy pobaví, prostředí polahodí oku, hudba potěší, i záporačka je správně zlá. Ve své sentimentální nátuře jsem se do fimu zamiloval. Nevím co víc si od pohádky (z této produkce) více přát.

plakát

Avengers (2012) 

Mentalita tohoto filmu je velmi jednoduchá: "Dáme dohromady všechny Marvelovské superhrdiny, kteří se nám hodí, proti nim postavíme nejlepšího záporáka, kterého jsme zatím přivedli na filmové plátno a necháme je bojovat na nářezových místech." Pokud na tuto hru přistupíte, máte zaděláno na neuvěřitelný zážitek. Z uměleckého hlediska by se sice dala filmu vytýkat spousta věcí a příběhu slabá místa, ale tento film vás (velmi příjemným způsobem) donutí vnímat jenom to, jak nářezové věci se na obrazovce dějí. Pro fanoušky superhrdinských filmů (kterým nevadí Marvel) jistě bude tato triková týmová akce, kde mají všichni dostatek prostoru požehnáním. Bitva na Manhattanu, výslechy v podání Black Widow, Hulk rozbíjející ezemáky na kousíčky, vtipné hlášky (vede Iron Man), skvěle úlisný záporák a tak dále. Dokonalý film letně-bezstarostného ražení. V kinosále skvělá, uvolněná atmosféra a dokonce dvojnásobný potlesk.

plakát

Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 

Film s mimořádnou vanoční atmosférou, přijemnými hereckými výkony, pojetím fantastického světa, lahůdkovou hudbou atd. Snad každý chtěl někdy opustit nepříjemnou realitu a jít do nového světa, učit se kouzla a čáry. A i kombinace toho že jde o první díl (kdy nevíte co čekat) a mimořádné filmařské zručnosti z něj dělá podívanou, na terou se nezapomíná.

plakát

Teorie velkého třesku (2007) (seriál) 

Není mnoho seriálů, na které bych se těšil i po pěti sezónách a kterým bych odpouštěl i místy kolísavou kvalitu (jeden díl supr, druhý nic moc, další dobrý,...) Tyhlety příhody tří fyziků + inženýra a krásné "normální" sousedky se mi zkrátka trefily do vkusu.