Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (1 310)

plakát

Nejlepší léta našeho života (1946) 

Naprosto vynikající scénář. Příběh plný emocí, které jsou přenositelné i do dnešní doby. Film mi zatím unikal, nic jsem od něj nečekal a jsem vysloveně ohromen. Navzdory extrémní stopáži se sleduje lehce a herecké výkony a naléhavost a aktuálnost děje v době jeho vzniku dává filmu punc autentičnosti, na čemž má nemalý podíl Harold Russell. Možná mě to jen lacině dostalo, nebo zastihlo ve slabé chvilce, ale po letech dávám pět hvězd. Scéna, kdy Fred bloudí po vrakovišti bombardovacích letadel, která měla jediný účel a stejně jako on nemají náhle využití a její vyústění je účinná jako rána do hlavy.

plakát

Holiday (1938) 

Cary Grant mladý, hravý a roztomilý jako štěně, Katharine Hepburn s úžasně inteligentním pohledem a jestli může být žena oduševněle krásná, tak je to ona. Romance, humorné dialogy, zamyšlení. Ztřeštěné výměny Caryho a Katharine jsou místy prostě dokonalé a a vykreslení skvěle zahraných charakterů celý film táhne na naprostou špičku. V podstatě jednoduchý , ale přitom neuvěřitelný film.

plakát

Skyfall (2012) 

Vynikající. Málem jsem Craigovi odpustil, že vypadá tak nebondovsky. Velice dobře se film věnuje kvalitnímu ději, a ne záplavě akčních vložek, což byl dříve problém. Je syrový, fyzický, a Bond je konečně polidštěn, ať už pohledem na jeho rezavějící schránku, či odkrytím jeho minulosti a objasněním několika detailů z minulých dílů. Ohromující je Javier Bardem jako šílený záporák. Je originální, démonický a jeho synovský pohled na M, tolik podobný Bondovu, je rozehrán do tolika vrstev, že bych se nedivil, bude-li hrát záporné hrdiny častěji. Je to opravdový film s velkým F, nejen zlatá vejce snášející husa s nápisem Bond.

plakát

Avengers (2012) 

Co jsem čekal, to jsem dostal...Takhle jsem se v kině už dlouho nebavil. Vtipné hláškování mezi superhrdiny mě naprosto odbourávalo, a dobře zvolený poměr akce a textu, kvalitní herecké výkony, a nebál bych se říct až ikonická atmosféra celého filmu vás přiková do křesel a donutí nedočkavě čekat co tvůrci přichystali v dalším záběru. Nepřeplácané triky působí dobře, a i přes trochu vláčnější patriotický závěr nemohu jinak než za pět.

plakát

United (2011) (TV film) 

Film založený na jedné z největších ( nejen ) sportovních katastrof. Hodně syrově a realisticky vyprávěný příběh z důrazem na postavy, a pozadí celé tragédie. Fotbal je až v druhém plánu, ale je stále všudypřítomný, jako sonda do roku 1956, bláta, těžkých kožených kopaček a dřiny. Ano, je tam dost patosu, ale není to přehnané. Na těch 90 minut se prostě stanete fandou Manchesteru United, jinak to nejde. Zasáhlo mě to, dojalo mě to, a na konci jsem jásal s nima.

plakát

Hvězdný prach (2007) 

Úžasný fantasy-pohádkový příběh s rozkošnou éterickou Claire Danes, a výbornou menší rolí De Nira. Je to krásné, není to ani hloupé, ani přeslazené, a příběh mě doslova unesl. Velmi příjemné překvapení s dobře vybranými herci a zajímavou hudbou, několika vtipnými místy, a prostě to odsejpá. Já vím že je to jen pohádka, ale skvělá.

plakát

Death's Game (2023) (seriál) 

Nečekaně originální a propracovaný seriál plný nápadů. Zvraty a navzájem se proplétající životy byly skutečně svěží a zábavné, navíc i akce nebyla zlá. Hlavní hrdina mě bavil asi nejmíň svým fňukáním ve svém původním životě, ale zbytek, byť se konec trochu unyle rozvolnil, je nářez. Dojemné je to místy trochu na sílu, hlavně ke konci, ale je to dramaticky silné a účinné. Musím hned zítra zavolat mámě.

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Jako celoživotní fanda dávám tu čtvrtou hvězdu už jen proto, že to konečně někdo solidně a uvěřitelně natočil. Ale nemůžu pominout i dost věcí, z kterých jsem už tak nadšenej nebyl. Znatelně zvolněné tempo v polovině zamrzí, rozjezd byl o dost našláplejší, ale stane se. Ale brzy si člověk všimne, že i když je to udělané velmi slušně detailně a přesně, je postapo svět dost prázdný. Sem tam barák, pár lidí ...interiéry jsou fajn, ale exteriéru se dá dost vytknout. Ale například obsazení je hodně příjemný, Lucy i Cooper jsou parádní. Maximus už moc ne, je spíš otravnej a romantická linka mi přišla dost křečovitě naroubovaná. Tuhle řadu beru jako vysvětlující a úvodní, takže uvidíme, jak se to kvalitativně posune, zatím celkem dobrý.

plakát

Nejsme žádní andělé (1955) 

Nečekaně vtipná sestava v hlavních rolích, Bogart překvapil a Peter Ustinov byl přímo vynikající. Konverzačním humorem je to přímo nabité a i když scénář není moc komplikovaný, má to takovou nepopsatelně líně milou atmosféru, jakou jsem dlouho neviděl.

plakát

One Piece (2023) (seriál) 

Předloha je pro mne velká neznámá, ale seriál je nádherně imaginativní a zábavná věc, šikovně balancující mezi manga infantilností a dramatickou linkou. Naštěstí to i přes značné odlehčení napínavé je, umírá se tu a nebezpečí je citit, jinak by to bylo asi přeci jen už moc naivní. Zábavné různorodé postavy jsou navíc originálně a zajímavě obsazené a stylizace, barevnost a naprosto skvělá hudba to táhne hodně nahoru a další řady už nedočkavě vyhlížím.