Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Thriller
  • Komedie

Recenze (112)

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Nejlepší seriál jaký kdy nějaká prodkuce vytvořila a který navždy změnil tvář televizní zábavy. Všechny série jsou něčím vyjímečné, každá epizoda má něco do sebe. Po technické stránce precizní a mnohdy dechberoucí seriál který se nezastaví před ničím a před nikým. Ona kritizovaná "nepřehledná" a "překombinovaná" konspirace je velice ale velice jednoduchá a přehledná a všechno do sebe pěkně zapadá. V čem seriál exceluje nejvíc jsou však charaktery hlavních postav (Mulder - Scully - Skinner - Dogget - Reyes) které Vám od první minuty musí přirůst k srdci. Sedmá série začala vařit z vody a Mulder mi pomalu začal lézt na nervy takže jsem uvítal změnu a 8. a 9. sezónu považují za jedny z nejlepších sezón. Vyjímečný tým scénáristů, režisérů, Marka Snowa a desítek dalších lidí a herců dal dohromady vyjímečné dílo na které se jen tak nezapomene a navždy bude mít místo v mém srdci. Ano a taky upřímně pochybuju že někteří místní kritici pozdějších sérií nějakou z nich vůbec viděli, hlavně proto že nějaká ta konspirace (mimochodem úplně nová v 8. a 9. sérii) v nich zabere maximálně sedm dílů ze čtyřiadvaceti a nic moc se v ní neřeší. Nebojím se uznat že se se kvalita seriál u zhoršila, ale kritizovat na základě páru mytologických dílů je přitažené za vlasy a dle mého názoru nám poslední dvě série daly nejeden z nejlepších dílů celého seriálu.

plakát

Akta X: Chci uvěřit (2008) 

Při čtení některýcj zdejších komentářů jenom nevěřícně kroutím hlavou. Příjde mi, že většina lidí chodí na filmy už jenom kvůli akci a výbuchům. Jednoduchý ale chytrý příběh okořeněný skvělýma postavama už asi nikomu nestačí. Všechny dějové linky se souvisla propojují a o něčem vypovídají. Ať už je to komentář o nejžhavějších politických tématech posledních let nebo dojemný příběh dvou zlomených lidí. "I Want to believe" vypovídá o všem, ať už chcetee věřit v boha, víru, lásku, naději, autority, nadpřirozeno, osud, Vaše milované nebo sebe sama. Všechny tyto otázky si položí nejen Mulder a Scully ale měli by jste si je položit také vy. Tedy pokud dokážete u filmu přemýšlet a nestrávíte ho s hlavou v něčím klíně. J ako bonus naprosto geniální scéna po titulcích, pouze pro věrné fanoušky.

plakát

Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon (2006) 

Stejně jako Scream film funguje pro znalce jako komedie, pro neznalce jako horor. Velmi zajímavá variace nacpaná narážkami a odkazy už od prvních vtěřin (!!) flmu. Povinnost pro každého fanouška.

plakát

Brazilský masakr (2006) 

Hororový diamant vybroušený téměř k dokonalosti opět dokazuje že na dobrý vacancy horror stačí i jedna jediná trochu násilnější scéna která je pak středobodem celého filmu. Společně s Wolf Creek špička tohoto subžánru.

plakát

Cujo, vzteklý pes (1983) 

Klasický psychologický horror podle Kinga, kdo čekal něco jiného (podle některých komentářů takových lidí bylo asi více) nechť si příště ověří do čeho jde, třeba se může naučit číst a kouknout na knížku.

plakát

Čarodějky (1998) (seriál) 

Tak jsem si zase zavzpomínal na staré dobré časy. Seriál už skončil, ale u mne si našel místo v srdci, což se povedlo jen jednomu dalšímu seriálu a to jsou Akta X. Kvalitativně nejlepší jsou jednoznačně první čtyři série, tedy doba kdy se do psaní scénářů nerozhodla pustit i Alyssa Milano, která nejspíše trpí pohádkofilií jelikož v každé sérii se od té doby našlo 2 - 5 dílů kde se to doslova hemžilo elfy, trpaslíky, vílami, leprechauny a další trapnou havětí... dokud se tyto díly netýkaly hlavní dějové linie a dělaly si ze sebe legraci (viz. 5x01 což je mimochodem perfektní díl) bylo všechno v pohodě, ale tvůrci postupem času nechali ty pohádkové odbočky příliš zasahovat do hlavní linie. Pokud pominu tedy těchto pár epizod jsou Charmed neskonale zábavným a vtipným seriálem, který se nepáře vůbec s ničím takže v jednom díle vidíte vtipné trable sester, které se musí vypořádat s náladovou těhotnou Piper a hned za chvíli ji vidíte domlácenou na zemi s otevřenou zlomeninou. Scénáře byly z 80% povedené z počátku s často inteligentní pointou a originální nápady tvůrci z tématu třískali až do konce, i když od sedmé série je již patrný pokles originality zápletek a seriál začíná natvrdo vařit z vody. Taky se zde šikovně odkazuje na opravdu praktikovanou magii, ať už tu Wiccanskou nebo ty další, i když občas se tvůrci dopustili školáckých chyb (Za čarodějnických procesů v Salemu se neupalovalo nýbrž věšelo). Nebýt těch zmíněných extrémně trapných epizod a znatelnou degradací scénáře v 5. - 6. sérii nebál bych se označit Čarodějky jako nejlepší fantasy seriál, a taky je jediný fantasy seriál který můžu sledovat pořád aniž bych se u něj válel smíchy po zemi nad trapnosti a debilitou toho všeho :) 1 - 4. série *****, 5 - 7. série **, 8.série ***.

plakát

Čarodějky (1996) 

Zábavné a mysteriózní, potěší Neve Campbell a pár celkem strašidelných scén jo a taky How soon is now :)

plakát

Černé Vánoce (2006) 

Hodnotím UK verzi filmu. Svižný horor kde se neustále něco děje, napráskaný až po zasněženou střechu odkazy na jiné horory. Billy jako by z oka vypadnul Eugenu Toomsovi z nejlepších dílů Akt X, jedna smrt je zase geniálním odkazem na hororovou sérii Nezvratných Osudů (které má taky na svědomí stejná režisérsko/producentská dvojice). Flashbacky prostupující celým dějem jsou jakousi alegorií na vývoj slasherů . Film má takový spád že si ani neuvědomíte že postavy projednou jednají vcelku inteligentně teda v rámci moderního slasheru se to dá ještě rozdýchat. Postavy, ačkoliv nejsou nijak moc propracovány Vám prostě musí přirůst k srdci a po dlouhé době jsem na promítání viděl publikum které nahlas fandilo oběti a nikoliv vrahovi. Co bych vytknul je zbytečnost některých postav, které jsou do filmu naroubovány jen pro zvýšení "bodycountu" ale to v originále byla vlastně Claire taky :). Co se gore týče celým filmem prostupuje téma "očí" tedy se neustále vypichují, vydloubávají a pojídají.. nic pro slabé žaludky. Herci jsou obstojní až na ty přihrávající charaktery, ústřední čtveřici není co vytknout. Black Christmas je prostě remake, který si z orignálu vzal jen to základní a stavěl na tom... Najde se tu i černý humor ale film se bere smrtelně vážně. Co bych opravdu vytknul je snad jen ta smrt a´la Final Destination, která je sice realistická ale zavedená do extrému co se efektu týče. Bohužel hloupost toho všeho tenhle kousek sráží do velmi slabého průměru...

plakát

Daria (1997) (seriál) 

Geniální seriál s naprosto uzemňujícíma hláškama.