Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (2 047)

plakát

Stalo se v Montaně (2020) (seriál) 

První série velmi solidní, druhá horší,ale z třetí se už stala klasicky průměrná TV produkce, ale pořád se dá na to dívat.

plakát

Starosta Kingstownu - Série 1 (2021) (série) 

Asi není náhoda, že se producentské úlohy ujal i Antoine Fuqua, jehož "špinavý" Training Day patří mezi TOP díla filmového průmyslu, protože takový je i seriál a té špíny je ještě více. Sheridan pak dokáže svým postavám dát ten správný punc uvěřitelnosti a vedle akčního rozměru přidat i lidštější. Není se pak co divit, že si k sobě nachází cestu tvrdý Michael (Jeremy Renner) a traumatizovaná prostitutka Iris, jejíž osud je nakonec stejně tak zajímavý, jako pouť vězňů za sebeuznáním. Nicméně podstatou příběhu je zprostředkovatelský byznys bratrů McLusky, kteří komunikují s gangy, policií, městem a vězeňským personálem v městě Kingstown, které má na svém území několik věznic s cca 20.000 vězni a každý z nich má v ulicích města nějakého "bratrance". Když se stane nějaký průser, tak se ho snaží dohodou vyžehlit, samozřejmě v duchu quid pro quo. Posléze jsou však dohody čím dál špinavější až to přeroste v drama, kterému nelze zabránit a kde jsou gangy a vězni, tam jsou velmi rychle i mrtvoly. Jednotlivé postavy příběhu pak mají prostor pro poznání jejich charakteru a tady Sheridan kraluje. Jejich zapojení do děje tak má nějaký dopad na jeho katarzi, přičemž nikdo není opomenut a tady klobouk dolů, protože tohle ukočírovat nemohlo být snadné, protože postav je vcelku dost. Zvládnutá na jedničku je i akce a šéf jednotky SWAT, to je hajzl, kterému nakonec držíte palce. Není pak sebemenších pochyb, že seriál se odkazuje na westernové pojetí, kde nesmí chybět tvrďáci, kteří se s tím nepářou, když je potřeba zasáhnout. Výběr J.Rennera do role hlavní postavy určitě není žádná náhoda a tomu "klukovi" fandíte v podstatě od první minuty. Je tu sice pár věcí, které by šlo vylepšit, ale jde o drobnosti, prostě filosofující matku hold musíte mít snad všude, že? Už nezbývá nic jiného, než si přát, aby i druhá série neztratila nic z kvality té první.

plakát

Starosta Kingstownu (2021) (seriál) 

Asi není náhoda, že se producentské úlohy ujal i Antoine Fuqua, jehož "špinavý" Training Day patří mezi TOP díla filmového průmyslu, protože takový je i seriál a té špíny je ještě více. Sheridan pak dokáže svým postavám dát ten správný punc uvěřitelnosti a vedle akčního rozměru přidat i lidštější. Není se pak co divit, že si k sobě nachází cestu tvrdý Michael (Jeremy Renner) a traumatizovaná prostitutka Iris, jejíž osud je nakonec stejně tak zajímavý, jako pouť vězňů za sebeuznáním. Nicméně podstatou příběhu je zprostředkovatelský byznys bratrů McLusky, kteří komunikují s gangy, policií, městem a vězeňským personálem v městě Kingstown, které má na svém území několik věznic s cca 20.000 vězni a každý z nich má v ulicích města nějakého "bratrance". Když se stane nějaký průser, tak se ho snaží dohodou vyžehlit, samozřejmě v duchu quid pro quo. Posléze jsou však dohody čím dál špinavější až to přeroste v drama, kterému nelze zabránit a kde jsou gangy a vězni, tam jsou velmi rychle i mrtvoly. Jednotlivé postavy příběhu pak mají prostor pro poznání jejich charakteru a tady Sheridan kraluje. Jejich zapojení do děje tak má nějaký dopad na jeho katarzi, přičemž nikdo není opomenut a tady klobouk dolů, protože tohle ukočírovat nemohlo být snadné, postav je vcelku dost. Zvládnutá na jedničku je i akce a šéf jednotky SWAT, to je hajzl, kterému nakonec držíte palce. Není pak sebemenších pochyb, že seriál se odkazuje na westernové pojetí, kde nesmí chybět tvrďáci, kteří se s tím nepářou, když je potřeba zasáhnout. Výběr J.Rennera do role hlavní postavy určitě není žádná náhoda a tomu "klukovi" fandíte v podstatě od první minuty. Je tu sice pár věcí, které by šlo vylepšit, ale jde o drobnosti, prostě filosofující matku hold musíte mít snad všude, že? Už nezbývá nic jiného, než si přát, aby i druhá série neztratila nic z kvality té první

plakát

The Last of Us - Když se ztratíš v temnotě (2023) (epizoda) 

Seznamovací 80 min.pilot přivádí na obrazovku podstatné informace a hlavně hlavní postavy, kdy herečka, hrající Ellie může být trumfem seriálu. Tím, že úvodní děj poměrně rychle přeskočil nakažení lidstva na úkor traumatizujícího zážitku Joela a posunul ho o 25 let dopředu je jasné, že se tvůrci budou soustředit na komornější road movie za záchranu lidstva a spojení Joela a Ellie. Vizuální kvalita je něco, bez čeho by seriál nemohl dobře fungovat a tady jsou peníze vidět na každém kroku. Prozatím vládne spokojenost, ale jsem si jistý, že tvůrci seriálového Černobylu ještě látku diváckého zážitku v dalších dílech zvednou.

plakát

Vikingové: Valhalla - Série 2 (2023) (série) 

Děj se rozdrobil do několika linek, kde každá má svou dramaturgii A tak je tu prostor pro lepší vykreslení postav a jejich osudů , dojde i na vědu a dilema ohledně víry. Tentokrát je akce méně, mnohdy se odehrává v rámci cvičení a někdy jen vyplňuje čas. Je dobře, že zajímavé postavy první série dostávají vlastní prostor, jen mi trochu vadí příběhová různorodost, která odvádí pozornost.

plakát

Menu (2022) 

Kritická reflexe "high tech" kulinářské gastronomie včetně kuchařských soutěží ,které jsou fakt někdy na zabití. Pobavilo.

plakát

Kodaňský kovboj (2022) (seriál) 

Uf, to je blábol. Forma jako z dílny party studentů, neustále švenkující kamera zleva doprava, scény jsou takové unylé, schovávající se za noir. Snaha o mysticismus ala David Lymch je sice chvályhodná, ale to už je lepší se podívat na originál. Korunu tomu nasazují dialogy o pičce a zvuky vepřů. Jo, lidi jsou prasata, ale seriál si bere na mušku podsvětí a tam to vždy smrdí, na to mi nemusí nikdo chrochtat. Dramaturgie pak přistupuje k hlavní postavě jako mystické postavě (mince štěstí), kdy ona sama tvrdí, že byla unesena mimozemšťany. A tomu herečka svým zjevem odpovídá. Pravdou je, že story o holce, která přináší štěstí se vyvíjí zajímavě a určitě napětí tady je, ale asi to chce být naladěn na stejné vlně, což mně se neprovedlo.

plakát

Zlaté ruce: Příběh Bena Carsona (2009) (TV film) 

Příliš jednostranně a zaujatě podaný příběh, který si raději všímá dětství a dospívání Carsona, než jeho životní etapy, která ho dostala mezi nejlepší chirurgy země, ale jeho názory z něj učinili značně kontroverzní osobu.

plakát

12 nezdolných sirotků (2021) 

Kdyby trochu ubrali na patetických proslovech, tak by šlo o dokonalý film. I tak musím smeknout před tou vůlí, která všechny postavy dovedla někam, kde to nikdo z nich ani netušil. Jedinou výhradu mám k herci Luke Wilsonovi, jehož až letargické hraní mi tady vadilo.

plakát

Santa Clarita Diet (2017) (seriál) 

Tak tohle pobavilo. Trochu crazy, občas krev a filet z lidské ruky. Ale především okouzlující Drew Barrymore a Timothy Olyphant. Ti dva to drží nad úrovní běžné komedie lépe, než klasičtí komici.