Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Dokonalý trik a Iluzionista – dva filmy s podobnou tématikou a ze stejného roku (2006). Chtěl jsem se vyhnout porovnání, proč je podle mě Dokonalý trik lepším filmem, ale těžko bych psal názor o jednom, aniž bych se nezmínil i o druhém a naopak. Iluzionista je zajímavý film, který vás vtáhne do děje neuvěřitelnými iluzemi, avšak pro diváka bohužel až tak nereálnými, že jim nakonec stejnak neuvěří. Nakonec vás čeká závěrečná scéna, která nejenom příjemně překvapí, ale kde se také vše vysvětlí – nemusíte o ničem přemýšlet, řeknete si „hm, docela fajn film“, zaboříte hlavu do polštáře a půjdete spát. A právě proto upřednostňuji Dokonalý trik. Soupeření dvou kouzelníků, kteří kdysi bývali přáteli a nyní se neštítí ani vzájemného zmrzačení, mi přijde mnohem zábavnější než souboj mezi zázračným iluzionistou a podlým princem. Dokonalý trik jde však ještě dál. Nejdříve vám naservíruje spousty triků, nad kterými budete žasnout a přemýšlet (jak to sakra dělá?) a vzápětí vám poodhalí jejich tajemství, takže se dost možná sami trochu zastydíte, že i ten nejsložitější trik má vlastně naprosto primitivní vysvětlení. Zábavná podívaná končí ve chvíli, kdy se na scéně objeví největší trik (dokonce by se dalo říct „dokonalý trik“) – v tomto okamžiku bohužel musím utnout své psaní, protože bych tím vyzradil pointu (což mě ovšem nutí k zamyšlení proč vlastně píšu tenhle názor, když se z něj stejnak nic nedozvíte :D). Na konci filmu na vás, stejně jako v Iluzionistovi, čeká překvapení, které vysvětlí i tu největší záhadu, ale jak jsem se už jednou zmínil – to nestačí. Po závěrečném překvápku, kde si jen shrnete, že všechno, co jste doposud viděli, má své racionální vysvětlení, mě doslova šokovala (a docela i naštvala) poslední scéna, která úplně zbořila to, na čem si celý film už od začátku stavěl – a to je právě logika. Zatímco jsem doufal v nějaké další rozumné vysvětlení, na obrazovce mi už běžely titulky. Na různých fórech existují sice různá vysvětlení, takže záleží jen na vás, čemu uvěříte. Christopher Nolan opět ukázal, že jeho filmy patří mezi špičku. Režisér se mi směje do ksichtu, protože se zřejmě povedlo to, po čem touží každý kouzelník – zmást nás. Zkrátka se mu povedl Dokonalý trik!

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Pokud bych měl slovo „kult“ přiřadit jen k jednomu jedinému filmu, byl by to bezpochyby Pulp Fiction. Když jsem tenhle slavný film viděl poprvé, tak jsem ho ohodnotil sotva třemi hvězdičkami. Uznávám, bylo tam pár vtipných hlášek i scének, ale na druhou stranu mě štvala dějová linie, která se neustále posouvala dopředu a zase dozadu, takže jsem se občas ztrácel kdesi v časoprostorové smyčce a nevěděl jsem, jestli to, co se zrovna děje se skutečně zrovna děje, anebo se to už stalo, nebo se teprve má stát. Nechal jsem si to rozležet v hlavě a něco mi prostě říkalo "ty vole, pusť si to ještě jednou." Napodruhé to bylo naprosto o něčem jiném, zkrátka jsem pochopil, že genialitu tohoto snímku oceníte až po několikátém zhlédnutí. Ačkoliv na filmy koukám zásadně v originále, tak zde musím ocenit i český dabing, který se tu opravdu nadmíru povedl, a díky němuž spousty hlášek a scén zlidovělo. Bohužel mě mrzí, že dost lidí tento film odsoudilo, aniž by ho vůbec dokoukaly do konce, nebo mu alespoň daly druhou šanci. Na takové vidláky bych zavolal pár zfetovaných negrů s kleštěma a letlampou, aby si hoši trochu zablbli…

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Nejlepší akční film všech dob? Dle mého skromného názoru zcela jistě ano. Na dobu, kdy se film natáčel, jsou vizuální efekty naprosto dokonalé. Za scény, ve kterých se skvělý Robert Patrick mění na tekutý kov, by si tvůrci zasloužili Oscara i na několik dalších let dopředu. K Árnímu nemá smysl cokoliv dodávat - prostě legenda. To samé platí i o jeho nesmrtelných hláškách. Hlavní ale je, že celý film je v podstatě dvouhodinovou přehlídkou mistrovsky nadupané akce, silničních honiček a vynikajících efektů. Zkrátka 100% trefa.

Collateral

Collateral (2004)

Pokud máte rádi thrillery, ve kterých ten „hodný“ vede psychologickou válku s tím „zlým“ (Nelítostný souboj, Obchodník se smrtí, Training Day, atd.), pak se vám pravděpodobně bude líbit i Collateral. Důvod? Inteligentní dialogy mezi sociopatickým nájemným vrahem a jeho taxikářem, který nic neměl tušit („Slyšels někdy o Rwandě? Během pár týdnů tam pozabíjeli 800 000 lidí a tys pro ně nehnul ani brvou. Já oddělam jednoho tlusťocha a tebe to rozhodí.“ „Možná měl rodinu, žena a děti teď budou vyrůstat bez táty. A navíc já stejnak neznam žádný Rwanďany...“ „Toho chlápka v kufru taky ne.“), vtipné hlášky („Já ho nezabil – zabily ho kulky a pád.“), skvělá hudba, svižný děj a geniální výběr hlavních rolí. Tom Cruise (naštěstí) smáznul image milého hezouna, a coby šedovlasý zabiják vypadá skutečně přesvědčivě. Co se týká Jamieho Foxxe, tak ten se tváří, jako kdyby se už v taxíku narodil. Zasloužených pět hvězdiček!