Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (514)

plakát

Princ a chuďas (1971) (TV film) 

Nestárnoucí a bezpochyby nejkvalitnější filmová/TV adaptace slavného příběhu od Marka Twaina.

plakát

Respiro (2002) 

Krásná lokalita jihozápadní Sicílie a slunečný, ale i těžký život místní komunity. Film/námět přímo vybízí k tomu, dát větší prostor přirozené nahotě, zejména co se nádherné mužské omladiny týče. To se ale nestalo, protože by to působilo nevěrohodně. V této části světa je pravděpodobně nahota i při horké krvi obyvatel stále velkým tabu a studem. Už jen odkrytá ženská ńadra při koupání v moři vyvolají pohoršení...Zabíjení zvířat je sice podáno jen nepřímo, náznakem, ale i tak to jde na nervy...Konec by se mi býval líbil spíše jasně realistický než ten symbolicky poetický a navíc nejednoznačný.

plakát

Martin Chuzzlewit (1994) (seriál) 

Povedená adaptace klasické literární předlohy. Závěrečné rozuzlení celého příběhu zavání lehce(?) červenou knihovnou. Tom Wilkinson je excelentní jako úlisný pokrytec Pecksniff.

plakát

Ježíšek je neřád (1982) 

Tak tohle by (bývalo) chtělo kvalitní (nejlépe ten předrevoluční socialistický) český dabing a stalo by se to bezpochyby další diváckou bombou, tentokrát jen pro dospělé, importovanou z Francie. Tohle opravdu není rodinná komedie pro všechny a la Louis De Funés. Tohle je dokonale bláznivé divadlo s ostřejším námětem včetně černého humoru a hlavně s velmi, až přehnaně, vulgárním scénářem...Tohle se musí slyšet a ne číst, tady prostě žádné titulky, ani české - kdyby byly, nezaberou, tady splní svůj účel jen 100%-ně trefený dabing nebo perfektní znalost francouzštiny...Povedený tyátr na-en-tou, jakých se zase tak moc nenajde!

plakát

Blanche (1971) 

Svým způsobem a po mnoha stránkách ojedinělé dílo, na které jsem si musela chvilku zvykat, než jsem přišla na to, v čem tkví jeho vysoká kvalita a jedinečnost. Bohaté zkušenosti režiséra s animovaným filmem jsou zde dobře patrné a Borowczyk se tímto skvostem zařadil do nevelkého stáda jedinečných a nenapodobitelných mistrů. Škoda, že jeho další tvorba, zejména ta rádobyerotická, byla víceméně už jen úpadková.... Blanche je ale masterpiece, kde Borowczyk předvedl svůj dokonalý smysl pro kompozici, totální kontrolu prostoru i herců, tzn. zde není absolutně dovolena jakákoli improvizace. Posedlost detailem, spoustou dobových i oné době neodpovídajících rekvizit - i zvířata jsou zde nenásilně a trefně použita spíše jako rekvizity. Práce kamery je unikátní a má rozhodující podíl na vysoké kvalitě filmu...Herecké obsazení nemohlo být lepší v čele s Michelem Simonem a pro mě velmi zajímavou Denise Péronne. Zahlédneme zde i slavného liliputána Roberta Le Nain z ještě slavnějších filmů o Angelice...Úvodní několikavteřinová erotická scéna - Blanche vylézá nahá z koupele - je chytrý malý Borowczykův trik, po němž teprve přijde ten velký, opravdový trik = po celých zbývajících devadesát minut už neuvidíme ani obnažené koleno. Erotika by totiž úplně zničila tu krásnou a tvrdě kontrolovanou konstrukci celého díla...V počátku lehce komický děj plyne vlastně bez větší akce, ale jak děj postupuje, zvyšuje se, mistrovským Borowczykovým vedením opět bez větší akce, i jeho vnitřní napětí a vše končí absolutní tragédií...Technický/vizuální poklad pro filmové fajnšmekry!

plakát

Její lékař (1933) 

Pokud se nenecháte odradit totálně únavnými prvními ca.25-ti minutami, dočkáte se celkem zábavné komedie, jejímž tahounem, vedle několika dalších hereckých es, je především Hugo Haas. Baarová byla ve svých začátcích, tj. včetně zde, snesitelnější a zajímavější než později na vrcholu své kariéry. Techtle-mechtle mezi Haasem a Baarovou mimo kameru jsou z jejich zdejších výstupů zcela zjevné - jestli se pletu, tak at´ se propadnu do Západního Německa!

plakát

Slepice a kostelník (1950) 

První hodina filmu je, bohužel, dost plytká a nezábavná a navíc totálně doražená nesnesitelně uřvanou/hysterickou Štěpničkovou a v podivně nevýrazné roli plácajícím se Burianem, který tu první hodinu nemá vlastně co hrát. Avšak poslední půlhodina diváka bohatě odmění - děj dostává konečně spád a konkrétní obrysy a herecké příležitosti, a tím i výkony, stoupají o několik levelů výše. Moravské nářečí nemám ráda, "tahá mi to uši", ale místní kroje, folklór a lidové tradice jsou přepychové. 60% ...Bonusy na dvd: zatímco Bohumil Švarc hovoří o filmu velmi inteligentně a rozumně, Lubomír Lipský dokazuje, že to byl odporný podvrat´ák a převlékač kabátů a že dobrý herec není zdaleka zároveń také inteligentní a charakterní člověk.

plakát

Stříbrný vítr (1954) 

Začíná to velmi slibně, ale postupně to celé zabředne pouze do patetického blábolení o mládí, které rozpíná svá mladá křídla, aby se vzneslo do nekonečných výšin, než spadne opět na zem do tvrdé reality života. Krásné exteriéry a začínající herecká elita vedle už slavných hereckých es. Film, který mohu, ale nemusím.

plakát

Poprask na silnici E 4 (1979) 

Přepychový socialistický dyzajn, ale humorných scén/hlášek jako šafránu. Herecká "banda" skvělá, ale těžkopádný scénář je i na ni moc velké sousto. Štěpnička umí i komedie, ale přeslazený úsměv po mamince mu nesluší. Mimo jiných potěšili zvláště Vochoč a Homola - komičtí už od pohledu a herci par excellence. Překousla jsem i "krále" českých tók-šou, pocházejícího evidentně z "bohem-vyvoleného-národa", v roli do-společnosti-integrovaného-Roma, kterou zvládl celkem povedeně - vůbec ho totiž nemusím a nikdy jsem nemusela = vždy mi připadal jako gauner, který čeká na svou příležitost - a dočkal se. ...Komedie, která si občasnou reprízu určitě zaslouží.

plakát

Dvojí život (1939) 

Děvenka se zamiluje a chystá vdavky, ale přesto jde na rande s úplně neznámým šarmérem, aby se tak položil základní kámen celé zápletky - dobrý né? Limonáda, kterou drží nad vodou František Kreuzmann, Gustav Nezval, kterého nemusím a už vůbec ne ty jeho milovníky, ale zde jako zlosyn je výborný a samozřejmě Míla Pačová, herecká super-extraliga, jejíchž extrémně vzácných filmových rolí je třeba si velmi vážit!