Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Akční

Recenze (624)

plakát

Stop time / Zastavený čas (2023) 

Tenhle dokument je nádherně filmově zpracovaný, to musí poznat každý, kdo se filmem trochu hlouběji zabývá. Není to nějaká lepší publicistika. Všechno má svůj řád a je promyšlené. kamera je filmová a záběry jsou na sebe vrstvené jak u hraného filmu a ne jak tomu bývá zvykem u podobných dokumentů, kdy není moc času a naseká se spousta ilustračních záběrů a ty se potom "někam" použijí. Tady mají efekt nejen výplně pro střižnu, ale jsou nositely dalších emocí. Přesahy zvuku a hudby mě moc bavily a nenašel jsem místo, kde by někdo z pěti protagonistů nemluvil smysluplně.

plakát

Princ Mamánek (2022) 

Jak jsem rád, že jsem se nedal strhnout nízkým hodnocením a sedl si k televizní pohádce Princ Mamánek. Možná jsem hlupák, ale to bylo něco úžasného. Tak jak to někdy u autorských projektů vyjde. A podobně jako třeba Havlovo odcházení, i tenhle film se neopájí přízní diváků. Měl stejného kameramana: Honzu Malíře a výsledek je skvostná malba. Určitě měl velký podíl na celkovém vyznění. Bezchybné kompozice od Olgy Malířové. Architekt Milan Býček se zase vytáhl, ale všechny složky se propojily a vzniklo mimořádné dílo. Autorské dílo se vším všudy. Nápady s výběrem hudby a střihu, který je někde překotný, aby na jiném místě hodně zvolnil. Tolik kreativity v českém filmu jsem už dlouho neviděl. Bohužel je to podobné, jako když vezmete sto teenagerů na Janáčkovu operu. Deset jich brzy usne, šedesát se bude příšerně nudit, dvacet bude překvapených, že to není tak strašné a deset bude nadšených. I když spíš asi jen dva. A podobně jako filmy Wese Andersona, i tenhle si najde své obdivovatele. Já jsem jeden z nich. Nebude jich asi tolik jako jich má Princezna ze mlejna, ale třeba se to časem vylepší. Film Trhák také po premiéře kritika strhala.

plakát

Svědectví pro výstrahu (1968) (TV film) 

Redaktorka Otta Bednářová byly velmi statečná. Od roku 1993 pracovala v televizi. Pro své politické postoje byla po okupaci v roce 1968 přesunuta z pozice režisérky do archivu ČST a nakonec dostala výpověď. Právě ona byla přeobrazem režisérky v seriálu Voha, ktrou ztvárnila Aňa Geislerová.

plakát

Kubrick o Kubrickovi (2020) (TV film) 

Nejen obsahem, ale také formou je tento dokument úžasný.

plakát

Španělská chřipka (2021) (TV film) 

Bravo. Dokonale odvyprávěný dokument, který má úžasnou kameru. Slouží příběhu, ale je zároveň velmi výtvarná. Nádherné lokace, kostýmy, rekvizity a animované sekce. Herci jsou přesně vybraní a odpovídají historickým protějškům. V neposlední řadě oceňuji dabing. Takový dokument nás může směle reprezentovat na zahraničních festivalech.

plakát

Když přišla noc... (2023) (TV film) 

Tak to bylo skvělé po všech stránkách. Kamera se mi moc líbila.

plakát

Pokrevní pouto (2013) 

Naprosto skvělá záležitost. Na půdorysu bezmála antické tragédie se rozehrává příběh dvou bratrů. Vše je v tomto snímku přesné. Režie, která přesně dávkuje dramatické i epické momenty. Střih nemá chybu a kamera (do které trochu dělám) je famózní. Asi to každý nevnímá, ale svícení je úžasné. Všechny obrazy od záběrů v autě, barech a kdekoliv, kam nás děj zavedl, jsou nádherně exponované a příběhu slouží. Herci jsou velmi přesvědčiví, takže to jen potvrzuje dobrou režii. Hudba je nádherná, takže se budu hned shánět po soundtracku. No a k tomu ta atmosféta 70. let s překrásnými auty, oblečením...

plakát

Nebeská řeka (2015) (TV film) 

Senzační. Dokument. který má vše. Obsah i formu. Nádherná kamera a pestrost flory i fauny.

plakát

Untravel (2018) 

Jední slovem skvělé. Provedení i myšlenka. Jen jsem nepochopil zařazení filmu: dětský, rodinný. Není ani jedno. Bohužel lidé od programového zařazení netuší, že animovaný fim nerovná se pro děti.