Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (21)

plakát

Oppenheimer (2023) 

Cillian Murphy je jádro celého snímku a podává zde asi svůj nejlepší herecký výkon. Doslova se s postavou vžil a odehrál si svojí one man show. Ostatní herci tento film dokonale doplňují. Bohužel se to neobejde bez menších nedostatků. Problém dle mého názoru není v délce snímku, já miluji dlouhé filmy. Bohužel se tam ale moc skáče, až se občas divák prostě ztratí, hlavně v poslední “politické a soudní” hodině filmu to je dost znát i přes silné napětí z hereckých výkonů a závěrečné katarzi se v tom člověk může ztratit, což může kazit výsledným dojmům. V nějakých částech film naopak dost chvátá a nezastaví se, viz třeba seznámení s Oppenhaimerovou manželkou, to mi přišlo jako rychlá akce. I přes nedostatky se jedná o audiovizuálně nenahraditelný a zároveň důležitý film. Člověk má po zhlédnutí dojem že viděl něco důležitého, něco co ovlivnilo společnost. Nolan je můj oblíbený režisér a jsem přes to všechno velice rád, že světu předal tento příběh, který se stal a odvyprávěl ho s lehkými nedostatky svým jedinečným stylem.

plakát

Schindlerův seznam (1993) 

Schindlerův seznam je jeden z filmů, které jsem dlouhé roky odkládal ke zhlédnutí. Konečně jsem se k němu dostal a přiznám se, že se jedná o Spielbergův klenot a jde o jeho jedinečný a nenahraditelný snímek. Tento tvůrce je jednoznačně mistrem svého řemesla a není divu že toto historické drama je jeden z jeho nejlepších počinů. Přes extrémně temnou atmosféru a totální beznaděj, dokáže tvůrce projevit i naději a světlo na konci tunelu. Snímek není jednoduché sledovat a věřím, že si z něho každý divák dokáže odnést své.

plakát

Tajný zákop (2023) 

Jednoznačně nejlepší ztvárnění postavy Adolfa Hitlera na filmovém plátně. Vyzdvihuji herecký výkon pana Lygy, emoce a autentičnost na prvním místě nechyběly. Jenom teda výška herce úplně nesedla, ale to se dá odpustit.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Takhle se zakončuje trilogie a takhle se dělá blockbusterová podívaná. James Gunn si zachovává svoji tvůrčí vizi a záleží mu na jeho postavách a na příběhu. Líbil se mi vážnější a serióznější tón filmu, který je často doplněn smysluplným humorem a dobře tam zapadá. Film je emoční rozlučka se vším všudy a zanechává v divákovi zážitek plný vzpomínek na výrazné charaktery.

plakát

Andor (2022) (seriál) 

Seriál Andor, vychází z vesmírného světa Star Wars a odehrává se pět let před událostmi filmu Nová naděje. Hlavní děj se odehrává kolem charakteru Cassiana Andora, kterého již můžeme znát z filmu Rogue one. Tento dvanáctidílný seriál nám představuje známý fiktivní svět inteligentně a dospěle, je plný strachu ze strany tyranů a působí oproti jiným projektům zemitě a odlišně. Diktatura Impéria, které tu je na vrcholu, vytváří tlak ze své mocnosti a nostalgicky se tak vrací k jejich roli v původní trilogii. Hlavní postava Cassian není typický hrdina, na kterého můžeme být zvyklí, jedná rychle, zbrkle a často chybuje, i tak je to někdo kdo má jistou morálku a divák mu dokáže naplno fandit a soucítit s ním. Andor je projekt, který si vesmír Hvězdných válek zaslouží a nejlépe působí svou temnou atmosférou, ve které se nachází trocha naděje.

plakát

Duna (2021) 

Toto dílo patří ke kino zážitku, na který se jen tak nezapomene. Duna má pomalé tempo, které sází spíše na postavy a atmosféru daného světa než na akční stránku. Přes skvělou hudbu a vizuál mi přijde že sleduji obrovský epos s nadějnou budoucností.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Jo, je to fajn popcorn. Potěšily odkazy na sci-fi filmy. Jenom sem čekal víc zvratů a dospělosti. Vizuál hodně rozmanitý. Spoiler: Finální část v autě mi přišla jako velká kopírka Inception a Matrixu. Proto čtyři hvězdy. Potěšil vellký odkaz na Shinning.

plakát

Black Panther (2018) 

Black panther je naprosto odlišná marvelovka od jiných a to je jen dobře, protože dostáváme dávku originality. Potěšilo vidět opět Bilba a Gluma, akorát teď v civilu. Co se týče Michaela B. Jordana tak si roli záporáka dává dost dobře a s jeho dobrou myšlenkou bezvadně doplňuje film. Jenom vedlejší postavy nedostaly tolik prostoru.

plakát

Thor: Ragnarok (2017) 

Jediné mínus na snímku je jen hodně děje a postav na jeden film. Jinak se jedná o naprosto špičkový blockbuster u kterého se člověk jedinečně pobaví. Hulk zde dobře fungoval a doplňoval celý film.

plakát

Válka o planetu opic (2017) 

Naprostá genialita a zasloužené vyvrcholení celé trilogie. Je cítit že na filmu pracovali snad nejzkušenější filmaři v Hollywoodu. Snímek je surový a celková surovost dává velké grády danému konfliktu ve filmu. Ten film ukazuje něco úplně nového, co jsme v sérii ještě neviděli. Kamera vždy ví kde má být a jednotlivé scény fungují opravdu dramaticky, tohle samozřejmě souvisí i s grafikou filmu a celkovým zpracování, protože z tohoto pohledu je snímek opravdu výjimečný. Ale genialita je tady hlavně v atmosféře a v hereckých výkonech. Válka o planetu opic je převážně dramatická akční podívaná. Sledujeme vůdce opičí tlupy Césara, který se na začátku rozhoduje jak bude zacházet s lidmi jako takovými. Poté v jednotlivých momentech sledujeme jeho pocity, které jsou Andy Serkisem zajímavě zvýrazněny. A co se týče zaporáka, tak Woody Hareldson nám po dlouhé době ukázal postavu co má cíl, který divák dokáže pochopit a poté se samotný divák rozhoduje, jestli bude na straně opice (Césara) nebo člověka (Woodyho). Někdo může říct že finále je hodně přehnané, ale mě přišlo jako velmi dojemné vyvrcholení. Jediné hluché místo bylo u nových postav, které nedostaly dostatek prostoru i Woody jako záporák mohl mít víc prostoru. Válka o planetu opic je dle mého názoru opravdu velkolepý snímek, který se navzájem doplňuje ve všech směrech. Ikdyž má jen pár hluchých míst, tak se jedná o jeden z nejlepších a nejkvalitnějších filmů za tento rok.