Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (110)

plakát

Athena (2022) 

Silné, podmanivé, hodně francouzské. Finále možná až příliš drama, ale za tu kameru, vcítění se do postav a vizuální efekty si ten film 5* zaslouží.

plakát

O kuřatech a lidech (2015) 

Dánská slátanina pro mě hodně na hraně. Obsazení špičkové navzdory bláznivému scénáři, který navíc končí opravdu zvrhle. Tváře přemaskované a postavy přehrávané do neúnosně hnusné míry. Za mě špatná podívaná a film, který opakovanou projekci opravdu nevyžaduje.

plakát

Memento (2000) 

Skvělý scénáristický počin, ale abych pravdu řekl, od zvučného názvu filmu a mého oblíbeného režiséra jsem čekal o něco více. Ach ty předsudky a přečtené recenze. Musím vynachválit herecký výkon Guye Pearce v hlavní roli, který se s rolí muže s prapodivnou chorobou vypořádal s bravurou. Memento mě ohromilo ani ne tak narací (nabízí se srovnání s českým Happy Endem, který je celý natočený pozpátku; postavy chodí pozpátku atd.) jako spíše klidem ve scénáři, kdy se jednotlivé scény střídají a opakují s naprostým klidem, a postupně tak rozrývají celý příběh od počátku. Velice působivé.

plakát

Rivalové (1996) 

Průměrná Sandlerovka pro nenáročné večery. Upozornění pro golfisty: Váš "sport" v tomto filmu dost utrpí na prestiži...

plakát

Spalovač mrtvol (1968) 

Tak zvláštně mrazivý je Spalovač mrtvol oproti jiným snímkům. Možná kvůli vynikající knižní předloze od Ladislava Fukse, možná kvůli kameře Stanislava Miloty. Rudolf Hrušínkský se v roli Karla Kopfrkingla předvedl ve veškeré parádě a s plnou důvěryhodností. Až jsem byl místy opravdu znechucený jeho osobností a názory na kremaci jako bohulibou činnost. Jeho hlas mi v hlavě bude znít ještě dlouho. Příjemně kontrastní a možná i trochu humorná v jinak napjatém filmu se mi jeví role Vladimíra Menšíka. Mnohokrát už to zde zaznělo, ale já to stejně zopakuji. Jedna z mála filmových adaptací, která předčila knižní předlohu a v neposlední řadě i moje očekávání. Zaslouženě na špičce českého filmu.

plakát

Nezvaný host (2007) 

Přenádherný film, který zahřeje na duši. První polovina scénáře trochu slabší, zato konec na výbornou. Rozvláčný, tichý, klidný, ale zároveň řvoucí do světa...

plakát

THX 1138 (1971) 

Tohle Sci-Fi je označované jako klasika žánru 70. let. No, pravdou je, že teď delší dobu nemusím na obrazovce vidět bílou barvu a holé hlavy. Ale to, proč je snímek uznávaná klasika, tak nějak asi chápu. Nemusí to být lasery plivající a vesmírné bomby házející film, aby to bylo sledovatelné Sci-Fi. Obzvláště ne v brzkých sedmdesátých. Film se tak líně a nepříjemně převaluje ve výpravě, zároveň se ale nedá říct, že by narace snímku vázla. Druhá polovina, kde bílou barvu alespoň z části vystřídá mírná akce (dav lidí v tunelu, honička), se mi jevila jako značně povedenější. Vše vrcholí koncem, který nutí diváka k zamyšlení o vyčlenění člověka jako jedince v rámci stejné fungující masy (kolikrát se tohle téma objeví v kinematografii a literatuře?), který překoná bariéru systému. Jako divák si, byť od Sci-Fi/Dramatu, alespoň nějakou akci zkrátka žádám (výjimkou je snad jen Kubrickova Odyssea) a té je bohužel na mě zde pramálo. Jak už je zde mnohokráte zmiňováno, nabízí se srovnání s Orwellovo 1984, jehož filmová adaptace z Británie (1984) se pro mě ve srovnání s THX jeví jako podařenější snímek, dokonce i co se týče vizuálních efektů.

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Do tohohle filmu jsem se snad opravdu zamiloval. Je to tak krásné! Všechny ty příběhy lidí. Celé to působí velice klidným a mně nesmírně sympatickým dojmem. Audrey Tautou je nádherná slečna. O zmiňovaném kýči tu nemůže být řeč, protože se film ani náhodou nepodbízí vkusu. Jen je prostě svůj a to je to, kvůli čemu mám takové filmy rád. Je francouzský každým coulem. Je ... No prostě na příjemné večery s přítelkyní :). Miluji tu slečnu, co prodává cigarety v té kavárně.

plakát

Minority Report (2002) 

Po delší době jsem viděl Spielbergův film a mohu říci, že jsem byl omámen. Tak skvěle zvládnuté moderní sci-fi jsem vážně nečekal. Myslel jsem, že po A.I. Umělé Inteligenci už to vážně lepší být nemůže. Tohle byl ale jiný film, jiné sci-fi. Tom Cruise sice místy hraničil s Mission Impossible, ale to mi zas tak nevadilo. Spíše bych na filmu pochválil geniální rozuzlení zápletky a v některých scénách opravdu parádní herecké výkony, obzvláště Toma Cruise a Samanthy Morton. A k tomu zvuková stránka filmu od Johna Williamse, u kterého mi místy až mrazilo. A ani mi nevadil ten zatraceně viditelný product placement. Tenhle film rozhodně stojí za projekci.

plakát

Truman Show (1998) 

Neuvěřitelně jedinečné dílo, které vytváří zcela novou kategorii filmů "Paralely s reálým světem, aneb jak je společnost hloupá". Výborný film.