Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Amadeus

Amadeus (1984)

Jednou mi někdo řekl, že Amadeus je 'fajn film'. Já doteď nechápu, kde jsem vzala tu vnitřní sílu a dotyčného člověka nepraštila. Neskutečná erupce pocitů všeho druhu, které vás během sledování filmu naplní, ani nevíte jak. Historická fakta jsou druhotná, tady jde o génia, kterého milujete a nenávidíte zároveň. Jde tady také o jeho věčného soka, který k němu cítí to samé. Konflikt dvou skladatelů, kteří i přes společnou vášeň k hudbě jsou naprosto odlišní. Že vás hudba nezajímá? To po zhlédnutí tohohle mistrovského kousku nikdo říct nemůže. Najednou i ten největší laik má chuť Mozartovi alespoň trochu porozumět, protože díky tomuto filmu vy skutečně uvěříte, že byl nadán od Boha. Najednou osoby, o kterých jste se učili v hodinách hudební nauky (nebo neučili), vážně existují a mají vlastní příběh. Panu Formanovi se povedlo něco neskutečného a já pro něj mám jen slova obdivu. Abraham byl naprosto neuvěřitelný a já pochybuji, že by byl na jeho místě někdo vhodnější.

Králova řeč

Králova řeč (2010)

Úchvatný historický film ryze oscaroidního typu. Všichni od Colina Firtha až po Timothyho Spalla hráli na jedničku, navíc následovala vynikající kamera a o nic horší hudba. Je to dokonale fungující snímek, který sice není z té škatulky "vhodné pro každodenní zhlédnutí", ale jednou za čas, když máte správně komorní náladu, vám ukáže, že filmové skvosty stále ještě existují. Možná budete plakat a možná se budete smát, ale nestyďte se - síla, kterou v sobě Králova řeč má, vám nedá příliš na výběr.

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Tenhle film je celičký o filmu. Quentin Tarantino si našel svůj vlastní způsob, jak vzdát poctu kinematografii a já říkám, že se mu to setsakramentsky povedlo! Tak trochu jiný pohled na WWII, kde židé nejsou vyobrazeni typicky jako pasivní oběti, ale jako psi, do kterých když kopnete, tak koušou. Přidejte holku, která chce pomstít svou vyvražděnou rodinu, roztomile přehrávajícího Brada Pitta a dechberoucího Lovce židů, který suverénně přeskakuje z polohy do polohy a nutí vás myslet si, že až se svými oběťmi skončí, budou všichni do jednoho potřebovat cvokaře. Vše dobře protřepejte a užívejte si. Scénář byl bez jediného nedostatku, vymazlený do posledního písmenka a tradiční kapitolování opět bezvadné. Ne, tenhle zážitek se nedá dost dobře popsat slovy. Nebudu říkat, že to QT dokázal zase, protože něco takového podle mě dosud nedokázal. Naprostá bomba.

Střihoruký Edward

Střihoruký Edward (1990)

Dojemný, smutný, nádherný příběh o človíčkovi, který se lišil, a proto s ním ostatní zacházeli jako s neposlušným zvířetem. Vše zde stojí na k-pláči-úchvatném Deppovi, jehož tvář se na tu roli hodila asi opravdu nejvíc. Edwarda musíte milovat, protože je tak plachý a upřímný a všichni se ho bojí a dávají mu sežrat, jak moc je jiný. Ať žije nespravedlivý svět. Burton je jednička.

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Nasaďte mi na hlavu santovskou čepičku, do ruky mi vražte sklenku vína, pusťte mi Love Actually a nechte mě být tím nejšťastnějším člověkem na světě. Vzor pro každou ambiciózní romantickou komedii. Miluju Brity!

The Search for John Gissing

The Search for John Gissing (2001)

Jakkoli se to může zdát zvláštní, tenhle prostinký příbeh o americkém páru ztraceném v Londýně se stal mou asi nejmilovanější komedií vůbec. Britský humor zbožňuji a tady se mi ho dostává vrchovatě. Mě osobně nikdy nepřestane bavit smát se rozdílům mezi Angličany a Amíky. V základech všeho stojí úchvatný Rickman, který háže manželům klacky pod nohy a ještě se u toho stíhá tvářit jako Bůh. Ústřední dvojice mu zdatně sekunduje, doprovázena senzační Juliet Stevensonovou, kterou mám taktéž moc ráda. Možná u filmu nebudete řvát smíchy, jako se to opakovaně děje mně, ale úsměv vám na tváři zaručeně vyvolá. A až se vydáte do Londýna, vyhýbejte se jeptiškám. :)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Zatvrzele se mi na jazyk derou výrazy "kult" a "legenda", ale to bych světu neřekla mnoho nového. Vlastně není nic, co bych na tomhle snímku mohla vyzdvihnout, aniž bych neopakovala slova někoho jiného. Představte si dvojici gangsterských kámošů, kteří pracují pro jistého bosse, který má jistou uhrančivou manželku a jistého nepřítele v podobě stárnoucího boxera. Také si představte párek zlodějíčků, kteří se rozhodnou přepadnout kavárnu, a to se jim zatraceně nevyplatí. Po promíchání dostanete příbeh, který do sebe vtáhne všechny tyto charaktery a valte bulvy. Tarantino tak, jak ho známe a máme rádi. Povinnost pro každého, kdo se považuje za fandu filmu. Hell yeah.