Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (193)

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část VI (2022) (epizoda) 

Poslední díl to všechno zachránil a zdařile vše přichystal na New Hope. Škoda těch zbylých scenáristiscky nedoladěných epizod... každopádně tato byla skvělá! Divák uroní slzu a zamrazí v zádech.

plakát

Hranice nemožného - Série 5 (2012) (série) 

Cením si jak je každá série jiná, nečekané změny v příběhu a jak se mění showrunners, stojící za tím vším.. U páté série jsem čekal kvalitativní úpadek, nakonec jsem dostal snad tu nejlepší podívanou z celého seriálu, i když je vlastně od všech sérií nejodlišnější. Jen škoda, že není delší. Konec série i přišel až extrémně přeplněný, rychlý a dynamický, určitě by bylo fajn ho víc natáhnout, ale i tak jsem spokojený.

plakát

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 

Zack Snyder by se dle mně měl vzdát točení celovečeráků. Ve svém režijním stylu dává důraz na postavy a jejich psychologii s větší či menší mírou patosu (např. Watchmen), která prostě potřebuje své místo ve stopáži, čemuž víc odpovídá formát seriálů/minisériií. Každopádně patos mi vůbec nevadí, protože je to Snyder a tak by k tomu měl každý přistupovat. Když Snyder nedosáhne svého, tak pak vidíte narativně okleštěnou kinoverzi BvS nebo Whedonovu verzi Ligy a není to ono. Buď je to klišé tuctovka (LIGA 2017) nebo vám chybí ve vyprávění informace, které jsou důležité pro pochopení postav (BvS - tak je vše řečeno až v extended cut). Každopádně z této temnější a velkolepější Ligy spravedlnosti jsem nadšený. Vizuální lahůdka (kde mi dokonce nevadí ani digi-bordel), skvělá hudba a mnoho nových scén, které s videoklipovým/reklamním vizuálem dokreslují psychologii a motivace postav. 10/10 velké paráda!

plakát

Corpus Christi (2019) 

V podstatě žánrově variovaný Farářův konec - bez humoru, ale s dávkou surovosti. Bylo hrozně fajn vidět Fincherovskou režii adaptovanou v polském prostředí s odlišnou tematikou. Po shlédnutí je mi celkem jasné, že tento film určitě způsobí kontroverzi.

plakát

Ghostland (2018) 

Jakože velký klobouk dolů za zvolený styl vyprávění. Je skvělé, když se studia nebojí jít do něčeho takového. SPOILER Jde vlastně o thriller, který díky svému unikátnímu využití mentální subjektivity postavy pracuje i s hororovými prvky. Vypravěčsky nečekané, surové a bizardní a stylově mi to připomínalo Ajovu Noc s nabroušenou břitvou v kombinaci se Zombie Domem tisíce mrtvol. Jinými slovy skvěle napsaná dynamická prasárna, která velmi rychle odsýpá.

plakát

Konec světa (1999) 

Nechápu zdejší průměrné hodnocení. Za mě skvěle napsaný a zrežírovaný akční horor s prvky detektivky, který si minimálně 80% zaslouží Snad jen až na moc bizardní obydlí Thomase Aquinaského a lehce umírněného chování postavy ďábla, to nemá nic na pováženou. V druhém zmíněném případě chápu, že tvůrci se rozhodli pro komornější příběh, kdy postava postupně sílí a získává své přívržence. Schwarzenegger jako ochránce a mučedník skvělý. Dokonce bych řekl, že jedna z jeho nej rolí po Termínátorovi a Dutchovi z Predátora. Škoda, že je tento film tak upozaděn. Možná se hodně lidí chytá za vlasy, že se obyčejný bodyguard postaví vládci pekel, ale když v tom vidíte transtextuální náboženský přesah, tak vše dává smysl. Jericho měl osud taktéž předem určený.. proto například viděl vize stejně jako Christine atd. Rozhodně originální nápad v "realistickém" provedení, nikoliv žádné mega apokalypse, kde hoří města.... Temná atmosféra, skvělé Fincherovské svícení, výborně zvládnuté vedení herců a úžasná hudba Johna Debneyho. Upřímně jsem rád, že je zde více lidí, kteří mají na film stejný názor jako já. :)

plakát

Past (1997) 

Přiznám se, že nechápu zdejší průměrné hodnocení. Zajímavá zápletka, úžasná výprava, kamera až skoro westernová a velmi netradiční vrah-dobrák Danny Glover, který sice nemá motiv, ale tak nějak mi to ve vyprávění vůbec nevadí. V tomto filmu tak nějak stylisticky i atmosfericky velmi cítím vliv Uprchlíka, u kterého Jeb Stuart figuroval jako spoluscenárista. Celkově si Stuarta vážím jako velmi zručného scenáristu. Vždyť (ano spoluscenáristicky) stojí za legendární Smrtonosnou pastí, zmíněným Uprchlíkem i skvělým Kriminálem, i když jeho filmy jsou s hodnocením tak trochu na houpačce. Past bych však zařadil k těm skvělým ve zmíněné trojici. Velmi jsem se bavil.

plakát

Richard Jewell (2019) 

Velmi hravá režie a scenáristicky skvěle zpracované téma. Jediné, čemu jsem moc nevěřil, je až moc stylizovaná postava novinářky, ale na druhou stranu se díky ní a jejímu charakteru se vůbec rozjel nejen hlavní, ale i několik vedlejších konfliktů. Hauser, Rockwell i Kathy Bates byli úžasní.