Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (32)

plakát

Pianista (2002) 

Film zároveň krutý i krásný a dokonale neuvěřitelný - až na to, že je zcela pravdivý. Kvůli němu jsem si přečetl i Szpilmanovu autobiografickou knihu, kterou napsal hned po válce. To, nač na plátně zíráte jako na cosi strašlivého a šokujícího, v ní Szpilman popisuje jako každodenní skutečnost. Skutečnost, na niž si člověk postupně zvykne, protože nepřichází ze dne na den, ale po týdnech, po měsících. Vždycky jsem přemýšlel, jak se s tím mohli Židé jen tak smířit. Jenže když přijde zákaz chodit do nějaké kavárny, přežijete to a riskovat život protesty asi nebudete. Když musíte uhnout z chodníku před náckem, taky to ještě jde. A když vás někam mají převézt, pořád je ještě naděje. Když nemáte co jíst, stačí vám i pár fazolí na den. A když si musíte kleknout na chodník, doufáte, že vás tentokrát ještě nezastřelí.

plakát

Paddington (2014) 

Neuvěřitelně milý medvídek s hlasem Bena Whishawa a bezchybnou angličtinou musí okouzlit asi každého. Skvělí jsou i dospěláci, tatínkem počínaje a sousedem Currym (nebo Barrym?) konče. Už teď vím, že tenhle film se mi jen tak neomrzí.

plakát

Adamova jablka (2005) 

Řeknu jen tolik, že jsem měl dva dny tak namoženou bránici, až mě bolel každej rychlejší pohyb. Paráda!

plakát

The Wire - Špína Baltimoru (2002) (seriál) 

Asi nejlepší seriál, co jsem kdy viděl. Sice se tváří jako krimi, ale je v něm mnohem víc. Po takhle nezjednodušujícím pohledu se mi bude dlouho stýskat. Už teď mám abstinenční příznaky.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Hra na vraždu (2013) (epizoda) 

Lahůdka. Když Herkule mluví o kráse venkovského sídla, na kterém se tenhle kousek odehrává, mluví mi z duše. Pro každého anglofila povinné.

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Tak tahle nějak má vypadat akční drama. Když jsem se poprvé nadechl, uvolnil napětím ztuhlé svaly za krkem a zjistil, že z více než dvouhodinové stopáže uběhlo asi dvacet minut, pochopil jsem, že jsem se dostal do rukou odborníků. Uvěřitelné od začátku do konce, špičkoví únosci i Hanks, nesentimentální obraz amerického námořnictva takového, jaké asi je - coby skutečně impozantní síly, se kterou nevyjednává a která nevzbuzuje ani tak sympatie, jako spíš strach.

plakát

Misfits: Zmetci (2009) (seriál) 

Čím víc seriálů shlédnu, tím mi Misfits připadají lepší a lepší. Delikátní a něžný britský humor, servírovaný na zlatém tácku s růžovou mašličkou a kouskem čehosi krvavého. Nebo snad rána lopatou mezi oči? Spíš intenzivní kurz inappropriate English pro pokročilé. Tenhle seriál si holt budou moje děti muset najít samy, všem ostatním ho vřele doporučuju.

plakát

Hodinka (2011) (seriál) 

Skvělá dvojice (trojice) hlavních protagonistů, výborné dialogy a báječná BBC English. Navíc jsem netušil, že rozhodování, zda ve večerní TV show vystoupí ten, či onen může být tak napínavé. Nezbývá mi než doufat, že podobné boje bojují i ti naši "hlídací psi demokracie".

plakát

Štěstí na dosah (2006) 

Teprve v průběhu několika let po zhlédnutí mi zpětně docházelo, jakou má tahle výpověď o "honbě za štěstím" jednoho umanutého táty sílu. Možná je to banální příběh, jakých Američané natočili stovky, jenže uštvaná smůla Willa Smithe jej proměnila v cosi, co vám může připomenout i příběh jiný - ten váš.

plakát

Hledám Amy (1997) 

Takhle to vypadá, když se do někoho zamilujete a ono se to kapánek zkomplikuje. Pro mě jednoznačně nejlepší a nejpřesnější film, který se kdy tuhle hořkosladkou záležitost pokusil popsat. Vyhněte se ale dabingu, nebo přijdete o Amyin sexy chrapláček :-)