Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Fantasy

Poslední recenze (333)

plakát

Alexandr Veliký: Zrození boha (2024) (seriál) 

Fascinující životní příběh Alexandra Velikého se dočkal dalšího zpracování v tomto britském dokumentu, kde se hrané pasáže střídají s vyjádřením historiků. 6 epizod popisuje 6 let Alexandrova života, konkrétně dobu od jeho 20 do 26 let. Zpočátku vlažnější tempo nabírá na dynamice a časem zaujme. I přes problematický casting, kde do hlavní role charismatického krále a vojevůdce dosadili nesympatického přihřátého prcka, kterému role typově nesedí a alespoň ve mě zanechal chladný pocit. Některé herecké výkony i obsazení jsou diskutabilní, zato se mi líbily interiéry i exteriéry. Záleží na tom, jaké znalosti už o A.V. máte a jak věrně potřebujete mít zahrané bitvy (popsané jsou historiky přesně, odborníci dovysvětlují hrané pasáže), jaké nároky máte na kostýmy a jejich hist.přesnost a jak velkou roli pro vás hraje akční stránka příběhu. Každopádně se minimálně v základech dozvíte proč měl v bitvách úspěch, na čem zakládal svojí úspěšnou strategii a politiku atd. Jsem ráda, že v posledních dnech si seriál procentuálně polepšil. Na padesátiprocentní hranici bych to neviděla, alespoň průměrné hodnocení si podle mého názoru zaslouží a nakonec to nebylo tak slabé, jak se zpočátku zdálo.  Ani ty dnes tak "povinné" homosexuální pasáže (Netflix) mě naštěstí ve sledování neodradily.

plakát

Bastard (2023) 

Ano, drama zvedá z průměrnějšího scénáře Mikkelsen v roli pracovitého, šikovného a schopného člověka, to souhlasím. Také hodnotím výstižné popsání reality, věrohodnou ukázku smýšlení, (ne)morálního chování některých jedinců, kteří se zuby nehty drží koryt. V tomto je název Bastard skutečně  výstižným, slovo bastard je zároveň označením pro nemanželské dítě (kterým je Kahlen), rovněž tak může být synonymem pro zrůdu (což je ono šlechtické zvrácené individum a budižkničemu ztvárněné vlastníkem oblasti Frederikem, kterému privilegia spadla sama do klína).

plakát

Oklamaný (1971) 

Oboje zpracování (toto z roku 1971 i to novější z r.2017) má něco do sebe, své klady i zápory.  SPOILERY: První jsem viděla tu od Sofie Coppoly, už před lety, takže nemám přímé srovnání. John se v podání Clinta E. chová zkratkovitě, najednou nějakou políbí, když to ani nečekám a hned se ohlíží za další, což mi nepřišlo moc prozíravé, dá se předpovídat, že si toho druhé ženy a dívky buď všimnou nebo to někomu vyzvoní a hlavně to přijde jako blesk z čistého nebe. Ten novější (v podání Colina) se spíš snaží zavděčit a přežít, než že by byl přehnaně na holky (ošklivě řečeno děvkař). Rozvážnější Colin je hlavně jejich zraněný a bezmocný zajatec a tak chce většině dát důvod si ho ve škole nechat a nevydat po ošetření jako zajatce nepřátelským vojákům, není jen milovník, je chybějící mužský element. Clint je pudovej sebejistej člověk jednající bez ohledu na možné budoucí následky. Vlastně je dobré vidět obě verze, neb v češtině jsem knižní předlohu nedohledala a jedna verze druhou doplňuje a dovysvětluje nebo se na nějakou drobnost podívá z jiné stránky a z jiného úhlu. V příběhu není vyloženě kladných postav, buď je můžu pochopit včetně pochybení a slabostí. Ty ostatní hodit rovnou k záporákům (pokrytecká, mstivá majitelka školy). Líbila se mi asi nejvíc postava služky, která hrála s otevřenými kartami a varovala ho, ať odejde včas a apelovala na jeho rozum. Přesto se nechal strhnout emocemi, touhou po pomstě a pochybnými výhodami, když měl zdánlivě chvilku navrch. Nejmrazivější je konec filmu, kdy jsou již charakterově pokřivené holky vedeny učitelkami k pěknému a pečlivému vyšívání-zašívání a bezstarostně si při "výšivce" švitoří, jako by se nic vážného nestalo a jako by byly pořád lepšími dívkami se správnými hodnotami. Jako lidstvo se svými vášněmi, sklony, slabostmi, bezohlednostmi, závislostmi, sklony ke krutosti k  méně mocným, atd. z toho nevycházíme dobře. Ať už jsme holky nebo kluci, ať žijeme ve válce nebo v míru, ať už dostaneme šanci vládnout a mít na vrch nebo ne. Silnější vyhrává. Ale ne vždy, někdy jedince umoří početné hejno malých "kobylek". Už jsem to někde psala, Bohu jsme se prostě nějak nepovedli.

Poslední hodnocení (2 538)

Šógun - Osmero hradeb (2024) (epizoda) (E04)

12.03.2024

Šógun - Zítra je zítra (2024) (epizoda) (E03)

12.03.2024

Wonka (2023)

01.03.2024

Šógun - Sluhové dvou mistrů (2024) (epizoda) (E02)

29.02.2024

Šógun - Andžin (2024) (epizoda) (E01)

28.02.2024

O Popelce trochu jinak (2002) (TV film)

12.02.2024

Alexandr Veliký: Zrození boha (2024) (seriál)

06.02.2024

Alexandr Veliký: Zrození boha - Tváří v tvář (2024) (epizoda) (E03)

06.02.2024

Alexandr Veliký: Zrození boha - Smrt, nebo vítězství (2024) (epizoda) (E02)

04.02.2024

Reklama

Poslední deníček (21)

PŘEDNÁŠKA na téma pohádky

Včera jsem na YouTube narazila na zajímavou, ač trochu zvláštní přednášku na téma: pohádky a špatný konce (ze dne 5.8.2023). Protože v jedné části mluví Michal Rybka i o filmech, přidávám sem. 

https://youtu.be/N_xx9tCvDhQ

PŘEDNÁŠKA na téma pohádky