Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Recenze (7)

plakát

Neopouštěj mě (2010) 

Musím říci, že jsem k filmu přistupovala s určitým odstupem, ale chytl mě a ve výsledku jsem nad ním pak nějakou dobu dost přemýšlela. Jakkoliv nejsem fanouškem Carey Mulligan (zejména díky Velkému Gatsbymu), v tomto snímku mi nijak výrazně nevadila, ke konci jsem k ní dokonce i cítila určité sympatie. Průběhem celého filmu se táhne určitý pocit bezmoci, smutku (já osobně tomu říkám Nedělní blbá nálada), kterou Romanek vytvořil vskutku dobře, pročež jsem mu velice vděčná.

plakát

Gravitace (2013) 

"To byla ale blbost" řekla jsem po opuštění brněnského kina Lucerna hned po konci filmu Gravity. Postava Sandry Bullock mě první třetinu filmu neuvěřitelně štvala. Člověk dýchá asi dvě minuty CO2, ale stejně si najde čas zasněně se zahledět na George C., který odlétá do širého vesmíru, aby se pak stihl dostat do bezpečí během dvou vteřin (poté, co dvě minuty dýchal CO2). Jasně, proč ne? A když si pak úplně debilně nechala odletět šroubovák (který potom díkybohu chytla), myslela jsem, že odejdu z kina. Jak může být někdo takový idiot? Ale zase musím říct, že kamera mě docela dostala. Už dlouho se mi nestalo , že bych s sebou tolikrát cukla během devadesáti minut. Nehledě na to, že natočit tohle všechno muselo být neuvěřitelně náročné. Začátek filmu byl i místy vtipný a nemyslím si, že by tvůrci udělali ve filmu tak moc fyzikálních chyb (i když já tomu zase až tak nerozumím), jako u většiny jiných scifíček. Proto jsem ochotna věnovat tomuto snímku tři hvězdy. Dala bych i tři a půl, ale jak jsem již napsala, doktorka Ryan Stone mi opravdu nebyla sympatická a to mi dokáže zkazit celý film. Každopádně doporučuji všem jít se podívat, protože záběry jsou opravdu hodně dobré!

plakát

Velký Gatsby (2013) 

Naprosté zklamání. Od začátku až do konce příšerná nuda, žádné pořádné propracování postav, retrospektivní záběry jako z béčkového filmu. Hrozný kýč, příšerná kamera, příšerná hudba, příšerné herecké obsazení až na DiCapria, který jediný si zaslouží nějaké hodnocení a toho oscara by měl dostat jen za to, že jako jediný aspekt filmu dokáže udržet diváky v kině. Abych to shrnula co nejjednodušeji. Kamera: "Pojďme divákovi ukázat, co všechno se s ní dá dělat, pojďme do náhodných částí filmů neuměle nacpat záběry pro 3Déčko (toho si nikdo u 2D nevšimne), pojďme si pohrát s efekty tak, aby příjemci našeho "umění" měli pocit, že jim do coly někdo hodil tripa! Hudba: "Haha, já budu avantgardní a nedám tam hudbu, která by správně měla dokreslit celkový dojem z díla! Moderní hudba přece všechny zaujme! Rozhodně to nebude mít opačný efekt a ty, kteří se do děje dostávají zuby nehty to z něj určitě pokaždé surově nevytrhne. Daisy: "Jsem škaredá, protivná, hysterická amatérka a stejně jako v praktickém životě se do mě zamiluje bohatý Leonardo DiCaprio, který je pro mě schopen i zemřít." Musím říct, že už dlouho mě nic tak nenaštvalo, jako Velký Gatsby.

plakát

Amadeus (1984) 

Ach, jak já na to nechtěla tenkrát koukat. (Proč se proboha v těch upoutávkách tak debilně směje? Ne, takový ten nudný skladatel Mozart určitě nebyl, na co si to jako hrajou.) Bože, kolik že je to let? 8? A kolikrát jsem to od té doby viděla? Tisíckrát? A pořád mi v úvodu běhá mráz po zádech. A když se někomu podaří natočit tříhodinový film o klasicistním skladateli, který absolutně pohltí protivnou dvanáctku, nelze mu než gratulovat. 5*

plakát

Ve stínu (2012) 

Ze začátku mi k tomuto tématu úplně nesedl ten punc amerických detektivek. Přičtěme k tomu na české poměry velice nezvykle kvalitní kameru a člověk si ani neuvědomí, že se řeší novodobá doba temna v československé historii. Nicméně je to detektivka a je to detektivka na úrovni, která mě baví, chytla mě a musím říct, že jsem byla moc spokojená. Zápletka se sice dotýká klasických témat, to však není na škodu, protože jsou časem i lidmi s úspěchem otestována, takže nevidím důvod, proč ne. A jelikož jsem milovníkem bohatého vykreslení prostředí, hvězdu za mě obdrží určitě zpracování vedlejších témat. (Detaily, které film mimoděk posouvají a zároveň dotváří správnou atmosféru.) Hudba a kamera, Trojan. ****

plakát

Atlas mraků (2012) 

Skvěle natočený snímek. Problémy, které se řeší jsou více než atraktivní pro dnešního diváka. Vytváření "podlidí", utlačování černochů, žen, homosexuálů, boje mocných proti slabým. Naproti tomu stojí síla odhodlání, přátelství, lásky, cti. Tohle jsou už lehce Shakespearovské metody zaujmutí. Tento film má ale i něco navíc. Nehledě na to, že divák po celou dobu ví, že tyto zdánlivě neslučitelné příběhy skončí obrovským a šokujícím odhalením, tajemstvím, či jak chcete, má v sobě tento snímek i určitý motor, který vám nedá odejít od něj byť jen na minutku. Chcete vědět víc, chcete vypátrat, proč má Tom Hanks ten duhovej knoflík a k čemu? Jste pohlceni nekonečnými přílivy masek, kostýmů a prostředí, která jsou ale propojena stále stejnými herci. A i když na konci čeká v podstatě určitá časoprostorová idea už dříve zfilmovaného "efektu motýlích křídel", stále víte, že jste téměř tři hodiny neseděli u tohoto filmu zbytečně. Tento zajímavý počin ještě podtrhněme hereckými výkony par excellence. Krásná Halle, Hanks v netypických obměnách (a především v netypické záporné roli), ďábelský Weaving a konečně Whishaw, který se moc dobře ukázal v Rimbaudově plášti. Pět hvězd v součtu za neskutečný zážitek, režisérskou prozíravost, hudbu a herce.