Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Jeden z nejlepších filmů Michaela Manna. Cílevědomý a poctivý polda A. Pacino a velice sympatická čtverice gangsterů - R. De Niro, V. Kilmer, T. Sizemore, D. Trejo s pomocníkem J.Voightem. Parádní Mannova režie, výborný scénář a profesionálně zvládnuté akční scény dělají z tohoto filmu špičku žánru. Film si po celou dobu drží slušné tempo a pořádné napětí, a tak i přes dlouhou stopáž nenudí. Tady prostě musíte fandit zlodějům, protože jsou to sympaťáci. 5/5.

Četa

Četa (1986)

Nejrealističtější pohled na válku, Stone vykresluje Vietnam takový jaký byl. Morálka amerických vojáků na nule, vyhrocené vztahy s vietnamským civilním obyvatelstvem, válečné zločiny, friendly fire, napalmové útoky a naprostá nechuť amerických vojáků bojovat. Stone vytyčil dva přístupy k válce - seržanta Eliase, který se snaží udržet si lidskost i během války a cynického seržanta Barnese, který razí metodu "účel světí prostředky" a je schopný obětovat kohokoliv pro porážku nepřítele a pro udržení morálky v četě. Samozřejmě nechybí ‘Nam trademark - zastrkování krabiček od cigár za gumu na helmě a různé nápisy na helmách. Film má velkou hloubku a některé momenty opravdu detailně vykreslují válečné šílenství, které dělá z lidí vraždící bestie. Další kultem je nádherný motiv "Adagio for Strings" v průběhu celého filmu, zejména pak ve scéně s Eliasem. Jeden z mých top filmů.

Matrix

Matrix (1999)

Moje srdcovka, jedničku jsem viděl snad stokrát. Neo po tomhle filmu zkultovněl, další pokračování jeho kultovnost jen rozšířila. Ono imho je jednička stejně z celé trilogie nejlepčí. Geniálně vytvořený svět, akční scény jsou fascinující, zejména ta při kontrole zbraní nebo při bitvě na zastávce metra. Agent Smith je hodně zlej badass, což ostatně dokazuje i v dalších dílech. Nejraději mám když agent Smith několikrát řekne: "Pane Andersone!".

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Můj Top 10 film, na který se vždy rád podívám. Je to patriotistické a je to dělané primárně pro Američany, ale to jsou asi jediné výtky tohohle válečného velkofilmu. Úvodní scéna vylodění na pláži Omaha v Normandii je jedna z nejpůsobivějších válečných scén vůbec. Výprava, obsazení perfektní. Prostě 5 hvězd jak vyšitých.

Predátor

Predátor (1987)

Kultovní záležitost, strach z neznáma podporovaný výbornou atmosférou. Na tu dobu velice delikátní vizuální efekty a vzhled Predátora. Skupina žoldáků se střetne s něčím mnohem silnějším, než si vůbec dokázali kdy představit. Arnie zde jako velitel jednotky nasadil trochu vážnější výraz, přesto mu však nechybí jeho hlášky. Strhující hudební doprovod Alana Silvestriho posouvá tento snímek na vrchol tohoto žánru. Závěrečný souboj je pak pouze delikatesa na tomhle skvělém filmu.

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

"Je to rebel!! Tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho...zesměšnil.." aneb Petr Nárožný v legendární roli kaprála, který je jedna ruka s instrikářským správcem. Nejlepší česká pohádková komedie. Moje srdcovka. 5*

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Klenot kinematografie, nezapomenutelný a silný lidský příběh o vůli žít, utéct, očistit své jméno. Příběh Andyho Dufresneho, který se dostane do věznice Shawshank za vraždu, kterou nespáchal. Tam zjišťuje, jak to ve vězení chodí...Nádherný soundtrack, scénář a herecké výkony obou hlavních protagonistů dělají z tohoto snímku jeden z nejzásadnějších filmů kinematografie o lidské svobodě a o korupci ve věznicích. Velká škoda že tento film vznikl ve stejném roce jako Forrest Gump, který mu vybral veškére Oscary. To ovšem nic nemění na faktu, který film je nejlepší...

Příšerky s.r.o.

Příšerky s.r.o. (2001)

Tenhle animák jsem viděl někdy kolem roku 2002 a dokonce jsem měl i hru na PS1. Ten Sully vypadá jako příšerky ze světa dráčka Spyra. Animované filmy extra nemusím, ale Příšerky s.r.o. jsou pixarovská klasika s výbornou animací. Ta vynikne hlavně ve scéně se skladištěm dveří. 5* // Edit: Uběhlo několik let a animáky už jsem si zalíbil natolik, že postupně doháním, co jsem za ty roky neviděl.