Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (14)

plakát

Malá mořská víla (2023) 

Není to nejlepší disneyovka ever, ale je to docela cool a rozhodně lepší než animovaná verze. Ariel i Eric maj víc osobnosti a důvodů, proč se o sebe zajímat. Není to jen teenagerka, která má na někoho crush (resp. je ale ten crush je aspoň o něčem víc než vzhledu). Maj i docela chemii, byť bych řekl, že větší paradoxně když Ariel nemá hlas. I vedlejší postavy se zdají o dost rozvinutější obzvlášť komorník a racek jsou super. 40% je čistě rasově motivovanej bojkot.

plakát

Peter Pan a Wendy (2023) 

Není to nejlepší pojetí Petera Pana, ale rozhodně neurazí a je v něm hodně originálních a zajímavých myšlenek. Pojetí Hooka jako oběti, bez toho, aby bylo nezbytně omlouváno co dělal je obzvlášť zajímavý aspekt. Bez Juda Lawa by to byl spíš slabší průměr. Byly tam hlušší linky, ale hlavní příběh byl vcelku dobrý a všechno s Hookem výborný. Samozřejmě film zase dostane bídu od všech "já nejsem rasista ale...", ale pokud se člověk nemá potřebu urážet, že ve fiktivní zemi založené na nesmyslnosti má pohádková bytost černou barvu kůže nebo má skupina lost boys i členy s chromozomy XX, tak tam opravdu problém není.

plakát

Zaklínač: Pokrevní pouto (2022) (seriál) 

Není to sice tak super jako zaklínač, ale ani průser na jaký to vypadalo z traileru. Hodně to staví na době, která není v seriálu ani knihách moc řešená, takže měli tvůrci volnější ruku. Není tam sice úplně zaklínačská atmosféra, ale s ohledem na to, že až do konce neexistujou zaklínači, monstra ani lidi, je to celkem logický. Se známými postavami se pracuje celkem slušně, nové postavy jsou docela cool. Příběh je fajn a v těch pár místech kde se propojuje se zaklínačem to funguje. Co je největší slabinou je občasná zkratkovitost děje a to, že je výsledek spíš generické fantasy než zaklínač. Ale když člověk nečeká dalšího zaklínače, tak to neurazí. Když člověku vadí asiati, černí a gayové asi se urazí, ale to není žádná škoda. Nějakou větší podobnost s knihami asi nikdo nečekal, ostatně nebyla ani inzerována. Celkově tak 7/10 not great, not terrible. Znovu se asi nekouknu, ale času stráveného sledováním nelituji.

plakát

Andor (2022) (seriál) 

Začátek je poněkud slabší. Moc se toho neděje, to co se děje není extra zajímavé a hlavní postava je podobně nudná jako v rogue one i přes nepochybné kvality herce. Na druhou stranu ostatní postavy jsou vcelku zajímavé, emočních scén na kterých star wars hodně stojí je spíše méně. Kolem poloviny série se toho sice děje víc, ale zase na nějakou dobu mizí zajímavé postavy a objevují se nešvary v podobě prvků které až moc připomínají realitu, což dokáže dost pokazit imerzi (vesmírný nesquik, vesmírné miami). Postupně se to více rozjíždí a vrcholí desátým dílem, který je skvělý, emoční, charaktery jsou skvělé a příběh dokáže chytit. Dál se to zase trochu oslabuje ale poslední tři epizody už jsou vcelku dobré. Celkově je to snaha víc se přiblížit realitě ani ne tak temností děje, který byl i temnější v jiných počinech, ale spíše skutečně podobností s realitou což může být pro někoho výhoda, zároveň to ale bere hodně aspektů, které dělají ze star wars star wars. Rozhodně to nelze označit za špatný seriál, ale kvalita je v různých částech velmi proměnlivá.

plakát

Zaklínač - Série 2 (2021) (série) 

Celkem jsem počítal, že budou chtít zpracovat příběh mezi ságou a povídkami, aby to víc propojili, takže je to spíš samostatný příběh než začátek ságy, ale to propojení se jim dost povedlo. Ač příběh není od sapkowského, ale spíš vlastní, dost do světa sedí. Neměl jsem pocit, že by mi tam něco chybělo, spíš se prostě přidávalo než ubíralo, krev elfů toho vlastně tolik nemá aby sama o sobě stačila na sérii seriálu. Jedna z mála věcí co mi vadila na první sérii, bylo občas trochu divné tempo, to se tady dost napravilo, mělo to víc spád a neměl jsem tolik pocit, že usekli kus epizody, aby to nebylo moc dlouhé. Hodně se tu cílilo na vývoj jednotlivých charakterů, ať už těch známýh, nových nebo rozvinutí těch kteří neměli velkou roli v rámci knih. Celkově hezké, ale je to furt spíš mezistupeň na přípravu charakterů než se to opravdu rozjede do ságy. Obzvlášť ciri, yennefer, geralt, rience, zaklínači a marigold byli skvělí jak charakterově, tak herecky. Přidaná politika kolem elfů a nilfgaardu velmi zajímavá, bylo to takové hezky nejednoznačné. Bylo tam v podstatě dost věcí, které na mě na začátku působily trochu divně, ale pak to do sebe na konci hezky zapadlo. Akorát tam dle mého názoru nebyl tak silný souboj jako geralt vs renfri, ale geralt obecně jel méně proti lidem a dost se mi líbily nové marigoldovy písničky. Řekl bych, že třetí série zas pude víc podle knížek, jelikož čas opovržení má celkově víc materiálu, který se dobře zpracovává a tahle série všechny linky celkem dobře nasměrovala do toho, aby se rozjela válka s nilfgaardem.

plakát

Prokletá (2020) (seriál) 

Začátek je slabej a celkově je to trochu moc teen drama. Nicméně později se to rozjede, kladné postavy neurazí ani výrazně nepotěší, za to záporáci jsou dost slušní a Merlin který je tak nějak mezi je velmi dobrý. S historií a artušovskými příběhy to má společného málo, nicméně to ani nebyl cíl a jako fantasy seriál to celkem ujde (komiksovou předlohu jsem nečetl, takže podobnost s ní soudit nemohu).

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Stejně jako u Knives Out tady Rian Johnson bere klasické motivy a přidává k nim nové myšlenky, aniž by tím ty staré utrpěly nebo se staly jen fanservicem. Od staré triologie nejlepší počin ze světa star wars. Opět se vracíme ke kořenům a k mystické síle, která nejde jednoduše změřit nebo být pochopena. Vrací se nám staří hrdinové, ale s novýmy problémy. Obzvlášť Luke tady od původní triologie, kde byl velmi plochý charakter, zahraný nezkušeným Markem Hamillem prošel obrovským vývojem ke komplexní postavě s lidskými problémy a milým sarkasmem, krerý jako by byl Hamillovi, který jako herec neskutečně pokročil ušit na míru. Vztah Rey a Kyla je rovněž něco ve světě star wars nového, ale velmi dobře provedeno. Skutečně doufám, že Johnson dostane svou vlastní triologii, protože to by byla skutečně skvělá jízda.

plakát

Krkonošské pohádky (1974) (seriál) 

No jako malýmu se mi to líbilo, ale když na to koukám dneska a vidím STBáckou sojku, agenta provokatéra, nekompetentní zaměstnance, který ještě na svého chlebodárce donášej jak Pavlík Morozov tak by se mi jen líbilo, kdyby v nějakým díle aspoň zvítězil Trautenberk, kterej je furt sympatičtější než většina ostatních postav. Nemluvě o tom, že komunisti kázající o ochraně přírody jsou taky dost úsměvný.

plakát

Dobrá znamení (2019) (seriál) 

Moc si nedokážu představit, jak by to šlo udělat líp. Je tam všechno co je na knize skvělé a aspoň trochu převoditelné na plátno, je tam pár dost dobrých prvků navíc. A herecké výkony jsou úžasné.

plakát

Green Lantern (2011) 

Podle hodnocení, jsem očekával skutečně slabý film a zkoukl jsem ho spíš, abych si doplnil vzdělání s dc komiks. Překvapivě to však byl docela povedený film.