Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (618)

plakát

Veliká - Série 2 (2021) (série) 

Druhá série a opět geniální. Scénář je zkrátka úchvatný s úžasně napsanými postavami. Je zde rovněž představen nejuvěřitelnější romantický vztah ever. :D Prostě pět marokánek z pěti. Opět není možné mluvit o historickém dramatu, ale o fantasy, ale tady... je to prostě jedno.

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Tak na začátek je třeba říct, že se celkově vzato o špatný film nejedná, ale zkrátka a jasně... 92 % a 7. nejlepší film všech dob (nyní i po 2 000 hodnoceních)? To jste se snad zbláznili, ne? Poslední Pavouk sází na naservírovaný fanservice, který však dle mého názoru působí děsně samoúčelně. Zapálenému nerdovi tedy bude z údu zřejmě stříkat pavučina. Ale jinak? Vždyť ten děj je sám o sobě poněkud stupidní. Všechno je založeno na spojení 2 premis. Zaprvé - Spider-Man chce něco napravit. Zadruhé - Spider-Man chce po zkurvení 1. nápravy napravovat ostatní postavy. A i během tohoto druhého bodu se něco dalšího přirozeně zkurví. A aby toho nebylo málo, je tu spousta klišé. Jsem už dosti alergický na to mistrovství světa ve spáse. Tady se prostě musí zachraňovat totálně všechno. K tomu je tato myšlenka symbolicky prostřednictvím Sochy svobody našroubována i na samotnou Ameriku, neboť i ona má přeci tu úžasnou touhu zachraňovat všechny. Nejlépe ty, ze kterých kápne trochu ropy. Ale dobře. OK - jsem si vědom, že toto k superhrdinským filmům patří. Je to topoi, ale zcela jasně provařený a kýčovitý topoi. Ačkoli nyní působím dosti kriticky, tyto aspekty nepovažuji za tak otřesné, abych mohl mluvit o nějakých odpadových dimenzích. Pouze tím naznačuji, že dle mého názoru není důvod k jásání. Jasně - herci jsou super, efekty a hudební doprovod vytváří působivou symbiózu. Ale to je tak nějak vše. Takže tedy ve výsledku dávám tomuto snímku 3 hvězdy. Pro mě tedy zcela nepochopitelné nadšení.

plakát

West Side Story (2021) 

Šel jsem na film jako neznalý rozmařilec. O WSS jsem věděl akorát kulové a jen jsem si řekl, že návštěvu kina budu vnímat jako pomyslnou degustaci s potenciální možností stimulace mých filmových pohárků. A jak to tedy dopadlo? No... Obecně si myslím, že se jedná o mnoho povyku pro nic. Tím nemluvím o Spielbergově režii a kameře mistra Kaminskiho. Myslím si, že oba prostě umí, což je vidět na každém záběru. Formálně vypadá vše úžasně a pokud jste fanouškem muzikálu, zřejmě nemůžete pociťovat zklamání (v rámci objektivity ale nemůžu srovnávat, jelikož o původních podobách WSS mám znalosti nulové). Každopádně... Jaksi jsem si během sledování díla potvrdil, že sice nemám vřelý vztah k Americe, ale vyloženě odpudivé nálady cítím k Americe 50. a 60. let. Jak já říkám, v rámci objektivity je třeba uznat, že Steven tu opulentní výpravu servíruje jako špičkový šéfkuchař. Ale... vždyť ta doba byla po estetické stránce synonymem kýče, k tomu ta všudy přítomná zpocenost, kdy máte pocit, že každému byl na hlavu ejakulován neskutečně viskózní gel. Jistě, to má spojitost spíš s mým osobním vkusem, pouze tedy tím upozorňuji, že zcela jistě nepředstavuji cílový vzorek obecenstva. K tomu tedy ta hudba. Prostě nesnáším ty padesátkové orchestrální pseudo-orgie. To je takový humus. Opět jsem tedy vedle jako ezomaniak na vědecké konferenci. Nicméně ok. Jsem ochoten přežít nevkusné kulisy a nekompatibilní hudební doprovod. Co ale považuji za opravdu znepokojující, je skutečnost, že příběh představuje akorát ocukrovanou variaci na Romea a Julii (opět věc, za kterou Steven zjevně nemůže). Akorát tedy místo Kapuletů a Monteků proti sobě stojí portorikánští makakové a jelita běloamerická. Asi jsem se nyní dopustil dvojitého pleonasmu. Od takové klasiky bych tedy čekal něco progresivnějšího. Jinak tedy nemůžu říct, že bych se vyloženě nudil, ačkoli moje myšlenky občas ubíhaly do nepadesátkových končin vesmíru. To byl ale spíše problém délky, jež vskutku působí na první pohled poněkud přepáleně. Zároveň jsem rád, že jsem se setkal s řadou mně neznámých tváří, kterým přeji mnoho úspěchů do budoucna. Takže tedy WSS uděluji jakožto ukázkový mimoň zcela nevyhraněné 3 hvězdy z 5. Dodávám pouze, že nikdy více.

plakát

Klan Gucci (2021) 

Film to sám o sobě rozhodně špatný není. Na to obsahuje příliš velké množství pozitivních hodnot.  Ridley se svého řemesla pevně drží, a i tento snímek si udržuje mistrovu technickou preciznost. Vizuál tedy opět nemá chybu. Scott prostě ví, jak má obraz vypadat. I hlavní myšlenka filmu je úspěšně dotažena až do samotného konce. To tedy pro změnu znamená, že režisér má jasnou vizi o tom, co si má divák z filmu primárně odnést. V tomto případě se jedná o vykreslení vztahů mezi členy takřka mafiánské famílie Gucciů, kde každý z protagonistů chtěl být jejím hrdým členem. Nicméně zřejmě nikdo z dotyčných jaksi nestrpěl přítomnost členů ostatních. Zpočátku mi lehce vadily lehce extravagantní výkony herců, ale tato přehnanost celkové vyznění díla vlastně podporuje. A k tomu tedy - jaká zde máme přítomná jména. Gaga je skvělá a Driver je prostě borec. Jen bacha, aby se z něho nestal novodobý Sean Bean... Každopádně - zatím jsem mluvil o samých pozitivech. Co tedy může být  špatně? Inu... ten film je prostě kurevsky dlouhej, ale to fakt nesmírně. V souvislosti s prezentací v kině se jedná vskutku o vyčerpávající zážitek. Snad si nebudu protiřečit, když řeknu, že jsem se sice vyloženě nenudil, ale zkrátka a jednoduše jsem chtěl, aby už snímek byl za mnou. Snad porozumíte tomu, o čem mluvím. Poněkud ději dochází šťáva a finální třetina nemá v sobě patřičné množství momentů, aby došlo k nějaké výraznější stimulaci. Dále mi také vadilo nadbytečné využívání písniček. Zvláštní je, že jsem dříve k tomuto přístupu byl indiferentní, ale po zhlédnutí několika posledních filmů - mluvím třeba o Poslední noci v Soho - jsem na ono přepísničkování poněkud alergický. Zároveň se mi to zdá jako jakási forma lenosti, zvláště když vidíme na postu skladatele takové hudební eso, kterým je Harry G-W, u něhož je známo, že pod jeho taktovkou vznikají vyloženě skvostné soundtracky. Takže tedy verdikt -  Kvalitně natočený film, který je zkrátka moc dlouhý. Tři repliky značkových brašen z pěti.

plakát

Kaštánek (2021) (seriál) 

Podle mě děsně nadhodnocený seriál, který na první pohled vypadá jako zaručená severská kvalita, nicméně na druhý pohled se jedná o nudnou a sterilní šeď bez nápadu. K tomu zde máme naprosto nevýrazné postavy, které po zhlédnutí seriálu ihned zapomenete. Seriál docela zabíjí i závěrečné epizody, které jsou plné nesmyslného počínání protagonistů a které akorát zbytečně natahují děj. Za mě tedy dvě hvězdy, opravdu děsně přeceňovaný počin.

plakát

Vláda - Série 2 (2011) (série) 

Vrchol seriálu. Dokonalé politické drama a seriálová filmařina první třídy. Nic víc není třeba dodávat.

plakát

Lady Chatterley's Lover (2015) (TV film) 

Taková standardní britská marmeláda, která popisuje milostný kosočtverec mezi 3 ctnostnými jedinci, z nichž 2 jsou zjevně více nadrženi. Ve své podstatě to není špatný snímek, rozhodně neurazí, ale zároveň není ničím objevný. Je odvyprávěn s lehkostí a dobové zasazení okolo první světové války prostě nemůže zklamat. Je zde řada známých britských herců, kteří také představují sázku na jistotu. Docela oceňuji, že postavy nejsou nikterak idealizované a působí tedy lidsky. Takže tedy 3 hvězdy - film neurazí, ale ani nenadchne.

plakát

Pečovatelka Sarah (2021) (TV film) 

Ze začátku se jedná o velmi nadějné drama, které líčí jedno nejmenované téma, které zasáhlo svět. V tomto snímku je tato problematika aplikovaná na prostředí jednoho anglického pečovatelského domu. Vrcholem filmu je zhruba patnáctiminutová sekvence v jeho polovině, která popisuje jednu velice neklidnou událost. Ta podle mě představuje totální filmařský masterpiece, kde se mistrně využívá technika nepřerušovaných záběrů, umná kamera a v neposlední řadě i brilantní herectví. Každopádně od této scény snímek začíná postupně upadat a z jinak nadějného díla se stává otevřená patetická a iracionální agitka. Jo, konec stojí za ... jo. Jinak Jodie je opět skvělá a vztah její postavy s Tonym (Graham) je vykreslen uvěřitelně. Tedy až na ten přetažený konec. Takže tedy 3 hvězdy.

plakát

Dračí císař a jeho říše (2018) (TV film) 

Za mě naprosto excelentní dokument, který mistrně dodržuje všechny osvědčené postupy, když se popularizuje věda. Přehlednost, tematická ucelenost a názornost. K tomu oceňuji přítomnost rozhovorů s historiky/archeology, které mají hlavu a patu a nejsou tedy jen výkřiky do tmy (zdravím Amíky). Zároveň je dobré, že tito vědci i nastíní problémy, které se studiem prvního čínského císaře pojí - hlavně tedy vnitřní antagonismus tyran X osvícenec. Moc se mi také líbily hrané rekonstrukce a hmotové rekonstrukce. Zkrátka takto mají dokumenty vypadat. 5 hvězd z 5!

plakát

Vláda - Série 3 (2013) (série) 

Tato série má poněkud těžkopádný začátek, ale zhruba od 4. dílu se opět jedná o kvalitu první třídy. Všechny epizody jsou tematicky ucelené a vždy jsou zaměřeny na řešení určitého politického fenoménu. Vztahy charakterů jsou mezi sebou opět velmi dobře provázané, i když si myslím, že v tomto případě více excelovala předcházející série. Jeden bod tedy strhávám za horší úvodní epizody a hlavně za naprosté zničení Kaspera (Pilou Asbaek). Tuto nejlepší postavu předešlých sezón tvůrci naprosto odepsali. Tady už to není on... Nevím, co tvůrce k tomuto přístupu vedlo. Nicméně je třeba podotknout, že tento nedostatek je alespoň vyvážen zvýšeným důrazem na Torbena (Soren Malling), který představuje vskutku zajímavou postavu, před níž jsou postavena velmi těžká rozhodnutí. Potěšila i přítomnost Larse Mikkelsena coby ekonomického poradce Nových demokratů. Jo a jistě - Sidse/Birgitte a Birgitte/Katrin obě kralují. Takže tedy 4 hvězdy.