Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Fantasy
  • Horor

Recenze (517)

plakát

Sviňa (2020) 

Po tomto snímku definitivně přesouvám naše východní bratry na Balkán. Poznámka tvůrců, že vše je fikce a podobnost se skutečností je čistě náhodná, mi přijde jako výsměch. Já moc na "naše" filmy nekoukám, protože se mi prostě nelíbí. Ve většině případů v nich dělají škaredí lidi škaredé věci. Ale Sviňa mezi nimi zazářila jako kometa, v tom nejlepším i nejhorším slova smyslu. A když Kuc...pardon, Ondra, požádal svoji krásnou frajerku o ruku, normálně mi zčervenaly oči. A při každé další scéně v jejich domě, kdy jsem očekával zvonek u dveří, jsem se ošíval. Silný zážitek. A skvělý soundtrack.

plakát

Dluh (2010) 

Tak tomu unikla pátá hvězda fakt o fous. Něco tomu chybělo. Ale rozhodně ne to, co tady čtu v komentech - že to bylo místy vláčné a nudné. Nebylo! Mistrné proplouvání dvěma časovými paralelami bralo dech celou dobu. Scény v konspiračním bytě patřily k nejlepším. A to už se dostáváme k tomu hlavnímu. K postavám. V retro linii byli všichni tři na Oscara. V té současné pouze a jenom Její Veličenstvo Mirren. Dva její starší protějšky lidi z castingu prostě typově absolutně netrefili. Což bylo zásadní ve scénách, kdy jsme měli vědět přesně, o koho jde (na začátku a úplně na konci). A MINISPOILER závěrem - proč jen ty snímky musí vždycky skončit přiznáním jako vyústění morálního dilematu? V reálu by se tak postava Ráchel už kvůli dceři nikdy nezachovala. Za mě 85%

plakát

Old Guard: Nesmrtelní (2020) 

Rozhodně lepší než vystajlovaní Avengers nebo papundekloví Aquamani. Když pominu "povinnou" genderovou, rasovou a politickou korektnost, konečně jsem viděl zrasované hrdiny, co z nich stříkají hektolitry krve a lezou ven střeva. Ono to není tak úplně za pět hvězd, ale musel jsem vyvážit takové podhodnocení. Pro mě měl příběh hlavu a patu, sympatický casting a vhodný soundtrack. Víc od snímku nechci.

plakát

Nic nás nerozdělí (2012) 

Bývalá kolegyně z práce dělala pro rodinu Manďákových, která tam téměř celá zahynula. Přežil jen nejmladší 16tiletý syn. Prý prožil úplně to samé, několik dní hledal v ruinách mámu, tátu a bráchu...ale marně. Tehdy jsme to u nás doma dost prožívali a já se tomuto snímku dlouhá léta vyhýbal. A věděl jsem proč. Pro mě osobně silná dávka emocí. Až moc silná. A že to byl k závěru dojáček, jak píšou někteří uživatelé? Tolik rozbitých hlavních hrdinů jsem už dlouho neviděl. I kdyby to končilo tím, že z nebe sestoupí Nazaretský, zamává prackou a všichni se uzdraví, furt to nebude ten správný dojáček.

plakát

Životy těch druhých (2006) 

Napřed negativa: přepálená stopáž a nezaznamenatelný přerod fanatického šmíráka STASI v "dobrého člověka“. A teď pozitiva: Název. Sedne k tomu snímku jak prdel na hrnec. Sympatický casting. Bez debat. Zachycení hutné atmošky. Bez pardonu. Skopčácká Monica Bellucci. Uff. A teď pro mě nejhůř popsatelné: Ke konci jsem měl pocit, jako bych už nesledoval film ale jakýsi divadelní charakterní epos vygradovaný vyběhnutím v županu pod náklaďák. Za mě 85% ( i když to sem tam hluché místo mělo, ale kdybych byl sám Skopčák, dám tomu asi stovku).

plakát

Na jeden nádech (2018) 

Další silně podhodnocený film na CSFD. Nejenomže byl vizuál na jedničku, ale navíc umíraly některé hlavní postavy a ještě se mi u tohoto žánru nestalo, aby mi padala brada u překvapivých zvratů. Pět hvězd. Bez pardonu.

plakát

The Titan (2018) 

Trochu forma (aspoň vizuální) zvítězila nad obsahem (hlavně ke konci), ale tvůrcům se podařilo konečně přijít s úžasnou myšlenkou. Nač pracně terraformovat jinou planetu, když stačí "přizpůsobit kolonizátora"? Aneb, jak geniálně stvořit instantního mimozemšťana. Žánrová klišé odpuštěny. A skvěle by to fungovalo i jako seriál od Netflixu.

plakát

Prospektor (2018) 

Námět byl skvělý. Kdyby se ovšem netočilo tolik žánrově nepasujících snímků k nehezkým smutným puberťačkám typu Billie Eilish. Tvůrci je teď cpou skoro všude. A tady se to fakt nehodilo.

plakát

Pomsta mrtvého muže (2013) 

Celou dobu to byla taková průměrná gangsterka o pomstě, ale pětihvězdičkový konec byl téměř epický. Navíc vše podbarvené charismatickým chraplákem mojí oblíbené zpěvačky Zaz.

plakát

Skvělý plán (2012) 

Absolutně nereálná francouzsky potrhlá komedie, která kdyby měla kratší stopáž, byla by víc crazy a vyvarovala by se hluchým místům. Diane Kruger se místy fakt chovala jako psychopatická coura, ale to k tomuto žánru jaksi patří. A ještě NIKDY nevypadala krásnější. A tím koncem to fakt zachránila. Okouzlující Němka s plynulou francouzštinou a angličtinou musí být pro režiséra hotový poklad. A pokaždé, když ji dabuje Laurinová, se mi z ní podlamujou kolena. Takže asi nebudu objektivní, ale dávám 70%. P.S. A potěšili mě jednou logickou věcí. Když někdo vypráví příběh v příběhu, často si to scénáristé neuhlídají a vypravěč ví věci, u kterých nebyl, a tudíž o nich nemohl vědět. Ale tady - když už se tak dělo - zjistíme, že tuto část u stolu vyprávěl pokaždé někdo jiný.