Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (14)

plakát

Malý princ (2015) 

Kdo čekal doslovný přepis jedné z nejslavnějších knih světa, asi bude zklamán. Já jsem ale nadšena. Kromě moderního příběhu, který jen zprostředkovaně vypráví hlavní pasáž s Malým princem, musím vyzdvihnout nepřekonatelnou animaci!!! Prostě bomba, souznění dvou zdánlivě naprosto neslučitelných animací (3D a stop-motion; zvláště co se vizuality týče) a hele, ono to jde a dokonce velmi dobře! Sice si nejsem jistá, zda diváci útlého věku dostatečně pochopí hlubokomyslný dopad příběhu, ale rozhodně považuji tento film, za naprosto adekvátní a důstojnou adaptaci předlohy. 95%

plakát

Sedmero krkavců (2015) 

... nejraději bych mlčela podobně jako hlavní hrdinka. K této parádní pohádce totiž není, co dodat! Přesně takové příběhy by měly běžet o vánočních svátcích, kde produkce posledních let tragicky selhává. Přesně takto si představuji adaptaci pohádky Sedmero krkavců, kterou jsem v dětství (vyprávěnou od maminky) zbožňovala! Někdo může namítat, že starší verze s Chýlkovou a spol. má tu správnou atmosféru a hlavní anti-hrdinka byla opravdu zlá na první pohled. Jenže v mých dětských představách jsem se spíše zaobírala tím, jak dokázala sama holka trhat kopřivy a nakonec z nich ušít sedmero košil a vůbec při tom nepromluvit. Přesně to mi pohádka nabídla! Kromě výborných hereckých výkonů, zvláště mlčící Marty, chytré a nápadité kamery, dechberoucích exteriérů, také velmi oceňuji znázornění proměny bratrů na krkavce. Napětí i legrace, dobro a zlo, poučení a šťastný konec! Konečně povedená moderní pohádka, na kterou se budu těšit! Ale všechno jsou to jenom moje slova a moje pravda... tak se na pohádku koukněte a najděte tu svoji!

plakát

Princezna a písař (2014) (TV film) 

Mohlo být i hůře. Tradičně jsem na Štědrý den nečekala žádné zázraky... o to více překvapila pohádka, kde nám sice o postavách nic moc neřeknou, ale děj je jednoduchý, hlavní hrdinové sympatičtí a hlavním záporákům ty nekalé úmysly vážně věříte. Jak už tu někdo jiný poznamenal, za posledních pár let celkem solidní pohádkový počin.

plakát

Kdyby byly ryby (2014) (TV film) 

V průběhu filmu jsem sebou několikrát trhla a koukala po počítači, co mi zase ten můj elektronickej kamarád píše za chybová hlášení... ale né... To jen tvůrci vtiskli kouzelnému proutku velice originální ozvučení, budoucnost ukáže, co na to Microsoft. Dojem, že se můj PC zbláznil podpořil zřejmě fakt, že pohádku jsem sledovala online. Ale k pohádce samotné. Pár originálních nápadů tam najdeme (a nemluvím o prasodlakovi, jehož působení v pohádce mi zřejmě uplavalo po hladině rybníka), ale "rybí oko" s hlasem pana Lábuse nebo fajn boxovací princezna, která miluje rybí tuk, mě celkem potešili. Bohužel děj a pointa filmu zmizela stejně jako ty ryby z rybníků... první, co jsem si při čtení titulků pomyslela, bylo, že lidé z dramaturgie museli užít před projekcí silná sedativa. O to více překvapí toliko slavných jmen v titulcích.

plakát

Hodina tance a lásky (2003) (TV film) 

Jsem asi zaujatá, protože bezprostředně před shlédnutím snímku, jsem přečetla Kohoutovu stejnojmenou knihu. Ta přes jednoduchou zápletku (jednoho červnového dne) nutí čtenáře k zamyšlení. Také psychologické propracování a jednání postav v knize skvěle funguje, ovšem ve filmu se logicky ztrácí, protože ze zkoumavého pohledu Romana Zacha opravdu nevyčteme, co si dotyčný myslí a proč tak jedná. Film nerozkrývá minulost jednotlivých postav, aby je divák lépe pochopil, koncept snímku totiž stojí na vyprávění události "jednoho bez-významného červnového dne". Celkové vyznění je tedy o dost méně působivé než kniha. Boris Rösner je však excelentní a většina hereckého obsazení mu skvěle sekunduje. Přestože mi ve filmu chyběl epilog v knize datovaný rokem 1966, určitě stojí za to se na film podívat. Já ovšem doporučuji si nejprve přečíst knihu (která paradoxně vznikla na základě scénáře k tomuto filmu).

plakát

Dita Saxová (1967) 

Přečetla jsem knihu a těšila jsem se na film. Ale bohužel jsem dost zklamána. Nejprve fakt, že v knize je Dita plavovláska s modrýma očima (několikrát přemýšlí jestli jí zrovna tento vzhled nepomohl přežít)... a ve filmu je to úplně naopak. Sice chápu tvůrce, že v černobílém filmu se blond vlasy zrovna nevyjímají zvláště, když má být Dita tou mystickou "stále o něčem dumající" dívkou. Ale to jsou pouze mé představy... je dost možné, že postava Dity mi neseděla díky hereckému projevu Krystyny Mikołajewské, která (jak se objevuje v množství komentářů) za celý film změnila výraz obličeje asi tak ve 3 scénách na 3 vteřiny! Prostě záhadný úsměv Dity S. si představuji jinak... Ostatní herci klobouk dolů Brita, Líza a vlastně i Tonička byly více než povedené a stejně i ostatní představitelé. Jen je škoda, že se ve filmu neobjevuje více obrazů z Ditiny (a nejen její) minulosti. Protože na tom vlastně kniha převážně stojí a dost to pak vysvětluje motivy a jednání hlavní hrdinky. Film tak na mě působil chaoticky i s ohledem na přehození nebo vynechání několika událostí. Proto 50%

plakát

Duch nad zlato (2013) (TV film) 

Jako každoročně si od štědrovečerní premierové pohádky neslibuji zhola nic. Proto mě vlastně letos Duch nad zlato opravdu ničím nepřekvapil. Kromě několika herců starší generace (míním především Preisse) jsem postavám nevěřila ani jediné slovo, což je v případě hlavního hrdiny docela průser! Pravda jedná se o pohádku, ale určitou logiku by snad mít měla. Když si například Vojta může celou dobu svého zajetí v pohodě sundat roubík, přesto tak neučiní ani v přítomnosti princezny... to je vrchol! (Mo)mentálně postižený král, ještě obéznější Bohdalka s kriminálními sklony a postelové průlety atmosférou... to vše nabízí tato bezduchá pohádka, u které jsem málem vypustila duši... jedna hvězda ze soucitu!

plakát

Seznamte se, Joe Black (1998) 

Jednoduchá zápletka, ale to provedení! Nemůžu si pomoci, ale (přes množství dalších filmů) mě v tomto snímku Brad Pitt zaujal nejvíc... proto 80%.

plakát

Husiti (2013) 

Sandiego mi vzal prakticky všechna slova komentáře! Přes maličké technické nedostatky klobouk dolů... 2,5 roku práce, 20 milionů v tahu, ale stálo to za to... dlooouho jsem se u animáku takhle nezasmála! Proto nevděčníci s "odpady" raději do popelnice...

plakát

Rodinná pouta (2004) (seriál) 

... hvězda za hudbu Karla Svobody. Nic jiného nemá smysl hodnotit!